hirdetés

6 meglepő tény a kutyapusziról: kedvenced fajtája is befolyásolhatja, milyen gyakran nyaldossa az arcodat

László Enikő

2022. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon a kutya szája tényleg tisztább, mint az emberé? És miért lehet, hogy kedvenced nem szokta megnyalni az arcodat, amikor más kutyák igen? Miért alakult ki bennük egyáltalán ez a viselkedés? Cikkünkből megtudhatod!

hirdetés

A nyálas kutyapuszit lehet szeretni és kevésbé szeretni, de az ebek egyértelműen így próbálják kifejezni azt, hogy imádnak minket. Vagy csak az ételmaradék csábítja őket, esetleg így akarnak hozzájutni bizonyos információkhoz.

Ősi viselkedés

Egymás nyalogatása és a puszizkodás eleinte csak kutya-kutya között volt jellemző viselkedés, de az ebek később az embereket is elkezdték nyalogatni, mi pedig puszilgatni őket. Andrea Arden kutyakiképző és az Animal Planet kisállat-szakértője szerint a kölyökkutyák megnyalják az anyjukat, ha éhesek. Ezzel veszik rá a szülőt, hogy öklendezzen nekik élelmet. Mint ilyen, a viselkedés felnőttkorban is folytatódik, bárkivel, aki a kutya elsődleges gondozója. Dr. Patty Khuly állatorvos szerint az emberek körülbelül tíz évezreddel ezelőtt kezdték átvenni a gondozói szerepet, és a nyaldosás azóta is egyszerre aranyos és kissé gusztustalan.

Társadalmi státuszt jeleznek

Az ebek egymás közötti nyalogatása társadalmi interakció. Az alacsonyabb rangú kutyák a magasabb státuszú fajtársaikat azért is nyalogathatják, hogy jelezzék, nem akarnak konfliktust, és elfogadják azt a dominánsabb egyednek. „Ezek a szociális jelzések fontosak a falkában élő kutyák számára, hogy segítsenek egy szilárd társadalmi struktúra kialakításában, minimális viszályokkal élni” – mondja a szakértő, hozzátéve, hogy a kutya-ember kapcsolatok ilyen módon (és más módokon is) tükrözik a kutya-kutya kapcsolatokat.

A kutyapuszi akár veszélyes is lehet

Egy mítosz szerint a kutya szája hihetetlenül tiszta – sokkal tisztább, mint az emberé. Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis az állat szája tele van baktériumokkal, ahogyan az emberé is. Az ebek olykor hajlamosak ürüléket enni, ebbe belegondolva pedig már nem is annyira csábító az a puszi. Kicsi az esélye annak, hogy valaki beteg lesz a kutyapuszik miatt, de nem nulla. A gyerekek, idősebbek, legyengült immunrendszerű személyek fokozott kockázatnak vannak kitéve. Esetükben előfordulhat, hogy tényleg elkapnak valamilyen fertőzést ezáltal. A kutya nyála tartalmazhat szalmonellát vagy E. colit is, de a Capnocytophaga Canimorsus nevű baktériumot is, ami bár ritkán, de mégis nagyon súlyos problémákat okozhat a véráramba kerülve.

Kellemes illatok csábítják

Néha az egyetlen ok, amiért a kutyád megnyalja az arcodat, az az, hogy különösen (és kellemesen) szúrós szagot érzékel. Lehetséges, hogy sós a bőröd, esetleg egy arckrém illatát érzi, amit nemrég kentél fel. És persze a legnyilvánvalóbb: lehet, hogy nemrég ettél, esetleg egy kis ételmaradék is maradt a szád szélén, amit ő szívesen eltüntetne onnan.

Ügyesen elsajátított trükk

Amennyiben a te kedvenced nem nyalogatja az arcodat gyakran, az nem azt jelenti, hogy nem szeretne. A viselkedés ugyanis tanult is lehet. Ha egy eb megnyalta gazdáját, és az örömködve, simogatással és kedveskedéssel reagál rá, akkor miért is ne folytatná az állat ezt a viselkedést? Lehetséges, hogy kutyád csak azért nyalogat sokszor, mert megtanítottad rá akaratodon kívül, hogy ez egy szuper dolog, amiért dicséret jár!

Egyes fajták nagyobb pusziosztók, mint mások

Bár ez a viselkedés egyértelműen veleszületett, nem szokatlan, ha a kutyád nem osztja gyakran a puszikat. „Minden háztartásban más a szokás, így bárhol húzunk egy határt, a kutya azt tanulja meg” – mondja Arden. Egyes fajták kevesebbet puszizkodnak, mint mások. A sarkvidéki fajták, mint például a szibériai huskyk, alaszkai malamutok, szamojédek és amerikai eszkimó kutyák, természetüknél fogva nem nyaldosnak sokat, bár megtanulhatják a viselkedést. A labradorok, golden retrieverek, Cavalier King Charles spánielek vagy a bichonok pedig kifejezetten gyakran nyalják végig gazdáik arcát.

„Vegyük a saját nyugdíjas munkakutyámat, egy belga malinois-t” – mondja Khuly. „Tika soha nem tudta, hogyan kell arcot nyalni, amíg fel nem ajánlottuk neki a sajátunkat. Most apró, óvatosan elhelyezett puszikat ad nekünk, amikor kérünk.”

arc nyalogatás érdekes tények érdekességek kutya nyalogat kutya puszi nyalogat a kutya nyalogatás puszi szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink