hirdetés

Elnökség választás a MEOESZ-ben – beszélgetés Korózs Gáborral, a MEOESZ elnökével

Csupor Erik

2023. szeptember 1 - Képek: Csupor Erik

Számos téma kapcsán osztja meg velünk gondolatait Korózs Gábor, a MEOESZ elnöke. Hogy látja a világ és magyar kutyás történéseket?

hirdetés

Korózs úr, éppen Hatvanban ülünk a Vadászati Múzeumban, ami egyben a a Magyar Vadászati Kamara központja is egyben. Mi az apropója ennek a helyszínnek?

KG: A MEOESZ évek óta szoros kapcsolatban áll a vadászati kamara kinológiai bizottságával. Ez az együttműködés ettől az évtől tovább erősödik sok területen, természetesen a vadászkutyákkal kapcsolatban. Ezek közül is kiemelkedik a vizslás terület, 2023-ban az országos vizsla főversenyt a kamara kinológiai bizottsága rendezi majd a MEOESZ felügyeletével és támogatásával. Ezen felül az egyéb vadászati szakágakban is erősítjük a közös munkát, pl. a vérebeknél, de a kotorék kutyák vonatkozásában is.

Úgy tudom, hogy nem sokkal ezelőtt egy szinte „trópusi jellegű” környezetből érkezett haza. Hol járt pontosan és mi volt az út célja?

KG: Ez a trópusi környezet egész pontosan Svájc, ahol éppen 38 fok van és évszázados hőmérséklet rekordok dőlnek meg. Itt került sor az idei World Dog Showra (WDS), azaz a Kutya Világkiállításra, ahol ebben a hőségben több mint 20.000 kutyát fogadnak a vendéglátók Genfben. A WDS szerdától vasárnapig zajlott és nagyon sok magyar kutyás vett részt ezen a nemzetközi megmérettetésen. Az eredményeket még nem ismerem, de őszintén drukkolok nekik.
Minden évben a WDS-el egy időben zajlik a nemzetközi kutya szövetség, az FCI kongresszusa, ahol az elnökválasztás is megtörténik. Ennek az eseménynek sok magyar vonatkozása is volt, mondhatnám azt is, hogy nagyon jó volt ott kint magyarnak lenni. Dr. Jakkel Tamást ugyanis újraválasztották egy újabb 2 éves időszakra. Így, Dr. Jakkel Tamás személyében ismét egy magyar kinológus szakember lesz a világ kutya tenyésztési intézményének választott vezetője. Én erre nagyon büszke voltam és vagyok is. Az FCI történetében egyébként nem először van magyar elnöke a világszövetségnek, az azonban meglehetősen egyedi, hogy valakit sorozatban immár harmadszor választanak újra nagy többséggel, amihez ezúttal is gratulálok.

Közvetlenül az elnökválasztást követően született döntés a 2028 évi WDS leendő helyszínéről is, ahová mi is pályáztunk. Az utolsó pillanatig Mexikóval és Lengyelországgal álltunk szoros versenyben. Nagyon szoros küzdelem zajlott. A pályázatunknak jó volt a fogadtatása, azonban az összesítésben összesen 2 szavazattal sajnos alulmaradtunk, így 2028-ban Mexikó rendezi majd a Kutya Világkiállítást. Természetesen gratuláltunk a mexikói kennel klubnak és úgy döntöttünk, hogy 2030-ban újra pályázunk majd. Jó lett volna nyerni, de én úgy érzem, hogy ez egy nagyon erős pályázati anyag volt, amiért köszönetet is mondok annak a stábnak, aki hosszú ideig dolgozott ezen.

Úgy tudom, hogy az élet Magyarországon, a MEOESZ-nél sem áll meg, sőt, hamarosan sor kerül a közgyűlésre és a fő tisztségviselők újraválasztására. Korózs úr, hogy áll ez a folyamat és mit érdemes tudni erről a választásról?

KG: Fél éves szakmai előkészítést követően zárult a múlt héten a jelölési lehetőség, ami során gyakorlatilag az összes MEOESZ tag és minden alapszervezet meg lett szólítva. Most tulajdonképpen a következő 5 éves ciklusra választunk egy 6 tagú elnökséget. A kihívások nagyok, nagyon sok minden változik a kutyás szakmai környezetben is, minden felgyorsult, korábban nem látott és ismert állatvédelmi szempontok kerülnek előtérbe és többek között a digitalizáció és a régebbi rendszereink modernizálása is kihívást jelent, ami a szövetség elnökségének is komoly munkát fog jelenteni. Jelenleg közel harminc jelölt van ezekre a leendő pozíciókra, ami egy egészséges versenyt jelent majd mindenki számára. Az elnökség mellett a felügyelő bizottság vezetősége is újra lesz választva, ami szintén kiemelt fontosságú, hiszen ők felügyelik a MEOESZ törvényes működésének és a gazdasági alapjainak kötelező kritériumait és megfelelő gyakorlatát. Én maximálisan megbízom a közgyűlés józan ítélőképességében mind az elnökség, mind pedig a felügyelő bizottság újraválasztása tekintetében. Egy olyan fél éven vagyunk túl, ami nagyon nehéz és rizikós volt a MEOESZ életében, hónapokig elnök nélkül volt a szövetség az ismert okok miatt (Korózs András, a MEOESZ korábbi elnökének váratlan elhalálozása), ami miatt akár egy megingás is bekövetkezhetett volna. Szerencsére sikerült túllendülnünk a nehézségeken, én, személy szerint kiválóan tudtam együttműködni a régi elnökséggel és abban bízom, hogy ez így lesz az új elnökséggel is a választásokat követően. Ezt kívánom a tagok, az elnökség, jómagam, de elsősorban a magyar kutyázás jövője érdekében.

Csupor Erik interjú Korózs Gábor MEOESZ

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink