hirdetés

Megrendezésre került a Kutya Világkiállítás: gratulálunk mindenkinek!

Molnár Enikő

2023. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ebben az évben Genfben, Svájcban tartották a Kutya Világkiállítást, ami nemzetközi színvonalat képvisel. A kiállítást a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) támogatja, és általában, fiatal gondozói („junior handling”), gyorsasági és engedelmességi próbákat, illetve szépségversenyeket foglal magába, de emellett számos más programmal várja az érdeklődőket.

hirdetés

Augusztus sűrű hónap volt a kutyás események szempontjából. Ebben a hónapban volt a kutyák világnapja (augusztus 26), továbbá a hontalan állatok világnapja (augusztus 16). Ha ez még nem lenne elég, augusztus 24-27-ig került megrendezésre a Kutya Világkiállítás, amit megelőzött egy nappal a Geneva (Genf) Grand Prix, ami szintén egy nemzetközi, CACIB kiállítás. Számos remek versenyző vett részt az eseményeken, és gyönyörű kutyákat lehetett látni. A bíróknak biztos nehéz dolguk volt, amikor ki kellett választaniuk a nyerteseket.

Pillanatkép egy 2022-es versenyzőről.

Kutya Világkiállítás nyertesek

A Kutya Világkiállításról (az Európa Kutyakiállítással ellentétben) nem volt olyan fajta, akit kitiltottak volna. Minden FCI által elfogadott kutyafajta helyet kapott a versenyen, ám voltak bizonyos szabályok, amelyeket némelyiküknek követnie kellett.

Genf kantonban bizonyos fajtáknak kötelező szájkosarat viselnie, illetve pórázon lennie. A szabály a következő fajtákhoz tartozó kutyákra érvényes:

Ha minden fajtagyőztest felsorolnánk, akkor soha nem érnénk a végére, ezért akit további részletek érdekelnek, az ezen az oldalon keresgélhet. Viszont meg kell említeni az összesítés alapján kitüntetett ebeket és tulajdonosaikat, akik a Kutya Világkiállítás BIS („Best In Show”, azaz a kiállítás legszebb kutyája) címét megszerezték.

 • BIS első helyezett lett Aquafortis Robel The One, egy portugál vízikutya. Gazdája a norvég származású Runi Kristansen.
 • BIS elismert nemzeti kutyafajta első helyezett lett Chalina’s Ellington , egy berni pásztorkutya. Gazdája a svéd származású Fie Basböll.
 • BIS junior (vagy fiatal, 9-18 hónapos korban lévő) első helyezett lett Solaris Avis (fci) Y’ Perfect Love, egy si-cu. Gazdája a litván származású Ramunė Bugenienė.
 • BIS veterán (vagy érett, 7 éves kor felett lévő) első helyezett lett Lundecock’s Sticky Fingers, egy shetlandi juhászkutya. Gazdája a svéd származású Johnny Andersson.

Magyarországot képviselő dobogósok

A magyar gazdák és kutyáik számos elismerő helyezést tudhatnak magukénak. Mint fent említettük, lehetetlen lenne minden fajtanyertest megemlíteni, és minden kitüntetett résztvevőt megnevezni, ezért csak a kiemelt kategóriák dobogósait gyűjtöttük össze, de mindenkinek szívből gratulálunk.

 • Csütörtökön Best Minor Puppy (6-9 hónapos kutyák) első helyezést ért el Great By Lucky Ryujin, welsh corgi pembroke és gazdája, Székely Erika.
 • Pénteken Best Puppy (6-12 hónapos kutyák) harmadik helyezést ért el Almond Shape Jack Favourite Frank, jack russell terrier és gazdája, Vitéz Natália.
 • Best FCI Group 1 (Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) második helyezést ért el Ludas Matyi Villám, puli és gazdája, Ferenc Antal.

Magyar kutyafajták első helyezettjei

A Kutya Világkiállításra szép számmal neveztek magyar fajtájú kutyákat is. A következőkben fajtánként megemlítjük a nyertes ebeket, akik a „Best of Breed” címmel tértek haza.

 • Magyar agár: a nyertes Illa-berek Pengő, Jakkel Ferencné kutyája.
 • Kuvasz: a nyertes Imano Vom Quecksilber, Mariette Hellinger kutyája.
 • Komondor: a nyertes Sziget Királya Aba, Lőrinczyné Velencei Ágnes kutyája.
 • Puli: „Pearl-White” nyertese Loncsosi- Bátor Lencse, Bátor Zsuzsa kutyája, „Other” nyertese Ludas Matyi Villám, Ferenc Antal kutyája.
 • Pumi: a nyertes April O’pumidoro, Aurora Lovison kutyája.
 • Mudi: a nyertes Mcpotter’s Creek’s Grand Marnier, Dr. Kaszás Emese kutyája.
 • Erdélyi kopó: a nyertes Levi De La Hoia, Vlad Stefan Oana kutyája.
 • Drótszőrű magyar vizsla: a nyertes Quodianś Killarney, Sonja Weber kutyája.
 • Rövidszőrű magyar vizsla: a nyertes Shilla Line Euro, Monika Krupinska kutyája.

Mindenkinek gratulálunk, aki nyertesként, dobogósként vagy „csak” szép élményekkel tért haza.

Európa Kutyakiállítás kutya világkiállítás kutyakiállítás magyar kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink