hirdetés

Nem csupán a küllem számít! – Mire jók a kutyakiállítások?

Jakab Viktória

2023. július 6

A kutyakiállításokról mindenki hallott, de ez nem jelenti azt, hogy ismerjük is ezt a világot.

hirdetés

Vendégeink segítségével bepillanthatunk a kulisszák mögé. Megtudhatjuk többek között, hogy mennyi idő és energia egy kutyus felkészítése, és mennyivel átfogóbb egy handler feladata, mint gondolnánk.

Miló Viki profi ökölvívó világbajnok, csivava tenyésztő és kiállító, Záhonyi- Ábel Dorottya pointer tenyésztő, handler és Schlosser Attila handler, mester kutyakozmetikus, tacskó tenyésztő látogattak el hozzánk egy érdekes beszélgetésre házigazdánkkal.

A kutyakiállítások világának megértéséhez fontos e rétegtéma speciális szókészletének ismerete. Pár kifejezéshez ezért most rövid magyarázatot adunk.

Milyen kiállításokról, díjakról hallhatunk?

  • A CAC és a CACIB francia rövidítések, előbbi a nemzeti, utóbbi pedig a nemzetközi szépségchampionátus eléréshez szükséges címet jelentik.
  • A BIS pedig angol mozaikszó, a Best in Show rövidebb formája. A fajtagyőztes kutyák az úgynevezett Best in Show ringbe vonulnak, közülük pedig egy valaki megkapja a főserleget, azaz a Best in Show címet.
  • A European Dog Show vagyis az Európa Kutyakiállítás minden évben az egyik legnagyobb és legrangosabb mustra, amely mára már 41 éves hagyománnyal rendelkezik. Évente változik a helyszíne, Magyarország legutóbb 2021-ben volt az esemény házigazdája. Idén Dániában került megrendezésre.

Mi is az a grooming:

A szó a kutya szőrzetének speciális felkészítését jelenti. Az ezt végző szakembernek ismernie kell az elvárásokat, és mesterien kell értenie kell a show-kozmetikához, ezért nem szokatlan, ha a handler egyúttal kutyakozmetikus is, ahogyan Attila.

Epizód tartalmi összefoglalója:

Keveset tudunk a kutyakiállításról: tisztázzuk az alapismereteket
Kutyakiállítás és a standard leírások története
A profi handler feladatai
A csivava kivétel
Kiből lehet bíró?
Sok kutyakiállítás közül lehet válogatni
„Olyanok a kutyák, mintha a gyerekeim lennének”

 

Előző adásunkat itt is meghallgathatod!

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben Soós Andi kérdez ismert állatbarát hírességeket és kutyás szakértőket!

csivava Európa Kutyakiállítás handler kutyakiállítás Miló Viki nemzetközi kutyakiállítás Podcast pointer Schlosser Attila tacskó Záhonyi-Ábel Dorottya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!