hirdetés

A csillogó bundájú ritkaság: Thaiföld nemzeti kutyája ősi titkokat őriz

László Enikő

2021. szeptember 4

A csillogó bundájú thai ridgeback igazi ritkaságnak számít. Az ősi vadászkutyát vaddisznók felhajtására, őrzésre és kobrák elriasztására is használják, de családi kedvencként is megállja a helyét.

hirdetés

Ha a ridgeback szót halljuk, leginkább a rodéziai ridgebackre, azaz az afrikai oroszlánkutyára gondolunk. (Emellett még létezik egy vietnámi fajta is, a phu quoc ridgeback.) A thai ridgeback egy kevésbé ismert kutya, aki eredeti formájában csak Thaiföld északi, illetve keleti területein van jelen. (Az északi egyedeknél gyakran megjelenik a farkaskarom is.) De egy thai halásznak köszönhetően Kambodzsában, Indonéziában és Vietnámban is megtalálható jó néhány egyed. Mit kell tudni erről a különleges, ritka kutyafajtáról?

Thaiföld ősi kutyafajtája

A thai ridgebackről az első feljegyzés több mint 350 évvel ezelőtt íródott. Azonban úgy vélik, a fajta ennél jóval régebbi gyökerekkel rendelkezik. Egyik felmenőjének a mára már kihalt hottentot kutyát tartják, akinek valószínűleg az afrikai oroszlánkutya kialakulásában is szerepe volt. Ősei valószínűsíthetően pária kutyák voltak, belőlük alakult ki a ma ismert fajta. Az Amerikai Egyesült Államokba 1994-ben került az első példány, míg hazánkban először csak 2008-ban találkozhattunk velük. Ősi, pária kutyákra emlékeztető küllemének megőrzése annak köszönhető, hogy kialakulásának helyén sokáig nem volt fejlett infrastruktúra. Így thai ridgebacknek szinte esélye sem volt más fajtákkal keverednie.

Kiváló vadászkutya

Thaiföld nemzeti kutyáját vadászatra tenyésztették. A rendkívül önálló vadászebbel vaddisznókra és szinte bármire lehetett vadászni. Emellett arra is használták, hogy elűzze a környéken ólálkodó, veszélyes kobrákat, akiket akár megölni is hajlandó volt. Őrzésre és kocsik húzására is használták ezt a sokoldalú ritkaságot.

Visszafelé nő a szőr a hátán

A fajta nevében is szereplő ridge szó utal arra az ellentétes irányba növekedő szőrvonulatra, ami minden ridgebacket jellemez. Hogy ez pontosan miért alakult ki, ráadásul különböző földrajzi területeken, szinte egyszerre, a szakértők számára is kérdés. Az emberek viszont megfigyelték, hogy a különleges szőrvonulatú ebek a legtehetségesebb vadászok, így mindig ezeket az ebeket pároztatták. Így maradt fenn ez az egyedi megjelenés.

De nem ez az egyetlen külsőség, ami miatt a fajta különleges. Csillogó bundája egyes színváltozatokban olyan hatást kelt, mintha szőrtelen lenne az állat. A különleges bunda pedig közelről sem okoz csalódást, hiszen bársonyos, finom a tapintása. Azokat az egyedeket, akiknek nem ilyen a szőre, illetve nincs meg a jellegzetes vonulata a gerinc mentén, kizárják a tenyésztésből.

A thai ridgeback mint házi kedvenc

Mivel nagyon ritka, és megőrizte ősi tulajdonságait, igen egészséges, hosszú életű kutya a thai ridgeback. Nagyfokú önállósága révén nevelése kihívás lehet, de a nyugati tenyésztőktől vásárolt ebek jóval ragaszkodóbbak, simulékonyabb jelleműek, mint az eredeti hazájukban élő egyedek. Vadászösztönük azonban nekik is magas, ezért macskákkal csak óvatos összeszoktatás mellett javasolt együtt tartásuk.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek ősi kutyafajta ritka fajta thai ridgeback vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink