hirdetés

Penészmérgezés a kutyáknál: ezek a tünetei

Szénási Szimonetta

2024. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a penész káros az ember egészségére, ám azt is fontos tudni, hogy a háziállatoknál is problémát okoz.

hirdetés

A penész a kutya számára is ugyanolyan veszélyes, mint ránk nézve, ezért fontos, hogy mind az otthonotokban, mind a tágabb környezetetekben megóvd tőle kedvencedet. Emiatt érdemes tudnod, hol bújik meg leggyakrabban a penészgomba, illetve azt is, mik a tünetei egy esetleges mérgezésnek. Az alábbiakban erről lesz szó.

A penészesedés a lakás számos helyiségében lehet probléma.

Szinte bárhol megbújhat

Bár a penészgombák az ökoszisztéma szempontjából létfontosságúak – hiszen segítenek a szerves anyagok lebontásában –, egyes fajtái komoly egészségügyi problémákat tudnak okozni.

Mivel szinte bárhol felbukkanhatnak, ahol elég magas a hőmérséklet és a nedvességtartalom, így nagyon körültekintőnek kell lenned, hogy megóvd magadat és kedvencedet.

Mint dr. Patrick Mahaney a PetMD állatorvosi szakoldalnak hangsúlyozta, a penészgombák megtalálhatók a gipszkartonban, az ablakok és a padló hasadékaiban, a textíliákban, sőt, néha még mosás után is kimutathatók például a törölközőkben.

A textilek könnyen bepenészedhetnek.

Főleg a különféle textilek jelentenek problémát a kutyák szempontjából, mert egyrészt az eb holmijait a gazdák többsége ritkábban tisztítja, másrészt az állat gyakran rágcsálja is azokat. A szervezetbe jutva pedig ezek a gombák úgynevezett mikotoxikonokat termelnek. A fekhely, a plüss játékok, a kedvenc „rongyi” mind potenciális veszélyforrások.

Ezen felül a penészgombákat be is lélegezhetjük, emiatt már a penészes fal is ugyanakkora gondot okozhat.

Mint a szakemberek összegzik, a mérgező penésznek öt típusa van: Cladosporium, Penicilium, Fusarium, Aspergillus és Stachybotrys. Ezek a penészgombák a tüsszögéstől vagy köhögési rohamtól kezdve szélsőséges esetekben idegrendszeri problémákat és halált okozhatnak.

Az étellel is vigyázni kell

Ahogy arról már korábban is írtunk, de ismét hangsúlyozzuk, a penészes ételek fogyasztása különösen veszélyes mind az emberre, mind az állatokra.

Otthon könnyebb kiküszöbölni, hogy kedvenced romlott élelmet fogyasszon, ám az utcán könnyen találhat már megpenészedett maradékokat. A kukák környéke különösen bővelkedik ilyen nem kívánatos falatokban, ezért ott még a szokottnál is jobban ügyelj a jószágodra!

A penészmérgezés tünetei

Dr. Jennifer Coates állatorvosi tanácsadó a penészgombákkal kapcsolatos problémákat három kategóriába sorolja: a belégzés, illetve a lenyelés útján a szervezetbe jutott gombák okozta panaszok, illetve az általuk kiváltott allergiás reakció csoportjába.

  1. A levegőben levő penész légzési nehézséget (a normálisnál nagyobb erőfeszítést igénylő vagy gyorsabb légzés), orrfolyást, köhögést, zihálást, tüsszögést, letargiát és néha száj- és/vagy orrvérzést okozhat.
  2. A penész lenyelése gyomortüneteket, például étvágycsökkenést, hányást és székletváltozást okozhat.
  3. A penészallergia jelei közé tartozhat a túlzott vakarózás, rágás vagy nyalogatás, ami néha a szőrzet elvesztéséig és sebek kialakulásáig fajul.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy minden esetben elengedhetetlen az állatorvosi ellátás!

A penészmérgezés kezelése

Általában a penész belélegzése vagy lenyelése esetén az orvos úgynevezett támogató kezelésre összpontosít, beleértve a légzési panaszok és a hányás megszüntetését, valamint és az intravénás folyadékok beadását a gyomorpanaszokból eredő dehidratáció miatt. A penészallergiát olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, amelyek csökkentik az immunrendszer válaszreakcióját.

A penészgomba által érintett háziállatok prognózisa általában jó, és feltéve, hogy a penész forrását megfelelően eltávolítják a további problémák megelőzése érdekében. Az esetek többségében a háziállat teljesen felépül.

A tünetek orvosi ellátást igényelnek.

Ám ha nem kerül időben orvoshoz a beteg, úgy a tünetek súlyosbodhatnak, és előfordul, hogy a mérgezés halált okoz.

Így védekezz a penész ellen

A legjobb, ha megelőzöd a penész kialakulását az otthonodban. Ehhez szükség van a megfelelő légcsere biztosítására. Szellőztess gyakran, főleg, ha nagy a lakás páratartalma. A párátlanító készülékek is nagyon hasznosak ebben az esetben.

Fontos, hogy a kutyád holmijait (játékokat, tálkákat) is rendszeresen tisztítsd, a textíliákat pedig mosd magasabb hőfokon. Kaphatók penészirtó mosószerek, illetve mosószer-adalékok is, ám ezekkel jobb vigyázni, mert bőrirritációt okozhatnak. Egyeztess az állatorvosotokkal, mielőtt bármilyen szert kipróbálnál!

Az ételeket tartsd a kutyád számára elérhetetlen helyen, és mindig ellenőrizd őket fogyasztás előtt! Ez érvényes a kutyaeledelre is, hiszen a nem jól tárolt tápok ugyanúgy bepenészesedhetnek, mint más élelmiszerek. Az étel külleme és szaga is árulkodó. Ezen felül a csomagoláson feltüntetett lejárati idejére is ügyelj. Ha pedig más tárolóba öntöd át az eledelt, akkor írd fel a dátumot.

Illetve, ahogy már említettük, se az otthoni szemetes, se a szabadtéri kukák ne legyenek az eb „játszóterei”!

A hideg évszakokban a fagyálló az, ami rengeteg mérgezésért felel, ráadásul ezek gyakran halálos kimenetelűek. Ebben a cikkünkben részleteztük, mik az intő jelei a súlyos állapotnak.

állatorvos biztonság a lakásban ételmérgezés fagyálló mérgezés penész penészgomba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!