hirdetés

Súlyos hibára figyelmeztet az állatorvos, erre figyelj, ha kölyökről felnőtt tápra váltanál

Szénási Szimonetta

2024. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

Kiskutyád fejlődésének egyik mérföldköve, mikor a kölyöktáp helyett elkezd felnőtteknek való eledelt enni. Ám ennek is megvan a mikéntje, különben problémás lehet a váltás.

hirdetés

Dr. Balatonyi Lilla állatorvost kérdeztük a témában, aki elmagyarázta, mikre kell ügyelned, hogy problémamentes legyen az átállás a felnőtt tápra. A szakember egy közismert tévhitet is megcáfolt, ami súlyos gondokhoz vezethet.

A kölykök etetési rutinja

Mint a doktornő hangsúlyozta, minden kölyökkutyát érdemes körülbelül 6 hónapos koráig naponta háromszor-négyszer etetni. Különösen a nagytestű fajtáknál fontos, mert esetükben csak így biztosítható az az energiamennyiség, amire szükségük van a nap folyamán. (Ez összefügg a gyomruk és bélrendszerük befogadóképességével; ha kevesebbszer kínálod őket, nem tudnak fizikailag annyit enni, amiből kinyerhető volna a megfelelő energiatartalék.)

Kiemelten fontos, hogy ebben az időszakban kizárólag kölyökkutyáknak készült tápot kapjon az eb. Szintén hangsúlyos ez a nagy-, illetve óriástestű fajtáknál.

Ezt az időszakot követően már át lehet állni a napi kétszeri étkezésre.

Víz mindig legyen!

Mind a kis- mind a felnőtt kutyáknál fontos, hogy elegendő vizet fogyasszon az állat. Gondoskodj folyamatosan kedvenced vízpótlásáról!

Mikor kell váltani felnőtt tápra?

Amíg növésben van az eb, addig kölyöktápot kell kapnia. Általánosságban az mondható, hogy ez a kistestű kutyáknál 7-9 hónap, közepes testűeknél 8-12 hó, míg a nagyobb jószágok esetében 1,5-2 éves korig is eltart a növekedési fázis.

Elavult és káros tévhit

Ahogy dr. Balatonyi Lilla rámutat, a köztudatban él egy igen veszélyes szokás, miszerint a nagyobb testű kutyákat – méretükből kiindulva – elkezdik idejekorán (rosszabb esetben azonnal) felnőtt táppal etetni. Méghozzá azért, hogy ne nőjenek túl gyorsan.

Ez azonban roppant káros az egészségükre nézve, hiszen ezeknek a termékeknek az összetétele nem megfelelő a fejlődésben levő szervezet optimális működéséhez. Emiatt számos egészségügyi gondot eredményezhetnek, például hiánybetegségeket, vagy épp valamely tápanyagnak a többletbeviteléből adódó panaszokat.

A mai modern, gondosan összeállított nagytestű kölyöktápok az optimális növekedést fogják biztosítani, mellette pedig minden más tápanyag megfelelő arányban megtalálható bennük

– összegezte a doktornő.

Tilos radikálisan!

Ami nagyon fontos, hogy a „határkort” elérve sem szabad azonnal váltani a megszokott eledelről. Mint az állatorvos kiemelte, legalább 7-10 nap szükséges ahhoz, hogy megtörténjen az átállás a felnőtt menüre.

Ezidő alatt az ismert kölyöktáphoz kell folyamatosan hozzákeverni az újat, fokozatosan növelve az utóbbi arányát.

Mint tanácsolta, érdemes a már jól bevált márkánál maradni, és annak „adult”, azaz felnőtt verzióját választani az átálláshoz. (A gyártók általában „puppy”, azaz kölyök, „junior”, azaz fiatal, illetve „adult”, azaz felnőtt jelzővel kínálják az eledeleket. Ezek között is találhatók nedves, valamint száraz tápok, ahogy különféle snackek, jutalomfalatok is.)

Ha szeretnél jobban elmélyedni az etetés témakörében, ide kattintva elolvashatod, miért problémásak egészségügyi szempontból az olcsóbb kutyatápok a drágább lehetőségekkel szemben.

dr. Balatonyi Lilla kölyökkor kölyökkutya etetése kutyatáp tápváltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!