hirdetés

Aggasztó érv a nyersetetés ellen: emberre is veszélyes lehet

Szénási Szimonetta

2023. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

A széles körben népszerű nyers koszton való tartás a kutya és a gazda egészségének is árthat egy friss tanulmány szerint.

hirdetés

A BARF, azaz a nyersetetés hívei vallják, hogy a nyers koszton – húsféléken, valamint zöldségeken, gyümölcsökön – tartott kutya igen egészséges. Hiszen csak természetes eredetű ételt kap. Már korábban felmerültek ellenvetések ezzel kapcsolatban, egy nemrégiben végzett kutatás eredményei pedig megerősítik, hogy bizony lehetnek veszélyei.

Az állatorvos szerint is nagyon körültekintőnek kell lenni

Korábban dr. Balatonyi Lilla állatorvossal is beszélgettünk a BARF étrendről, mégpedig a kutyák vitaminpótlásának apropóján. A teljes cikk ITT olvasható el; ami a mostani téma szempontjából fontos belőle, az az, hogy a nyers menün élő házi kedvencek esetében mennyire oda kell figyelnie a gazdának. Egyrészt már a kezdetek kezdetén muszáj egyeztetnie egy hozzáértő szakemberrel – állatorvossal, kisállatokra specializálódott dietetikussal –, hogy pontosan miből és mennyit tartalmazzon az étrend. Ennek hiányában ugyanis a BARF-os kutyáknál nagyon könnyen kialakulhatnak különféle hiánybetegségek.

Ezen felül legalább évente egyszer ajánlott vér-, illetve vizeletvizsgálatot csináltatni. (A doktornő álláspontja szerint ez minden eb esetében lényeges lenne, az esetleges problémák mihamarabbi kiszűrése végett.)

Antibiotikum-rezisztens baktériumok

Szintén Balatonyi doktornő hívta fel arra a figyelmet, hogy a nyers hússal etetett házi kedvenceknél – mind kutyák, mind macskák esetében – megnő a kockázata annak, hogy emberre is veszélyes baktériumok jelenjenek meg az állat szájában. Többek között ilyenek a szalmonella vagy az E.coli.

És itt kapcsolódik cikkünk az említett friss kutatáshoz, ugyanis éppen az E.coli volt az, aminek egy antibiotikumoknak ellenálló variánsát mutatták ki a nyers étrenden tartott kutyák ürülékében.

A vizsgálat apropója az volt, hogy a tudósok szerettek volna rájönni, miért van egyes kutyák végtermékében több antibiotikumoknak ellenálló baktérium, mint másokéba. Mint kiderült, a szignifikáns különbség az ebek között a táplálkozásuk milyensége volt.

Nem biztos, hogy megéri

Mint Matthew Evison bakteriológus, a tanulmány társszerzője rámutat, a BARF-diéta előnyei inkább anekdotikusak, míg a kockázat most már bizonyítható. Főleg azért, mert a kólibacilusok, főképp az antibiotikum-rezisztensek az emberre is komoly veszélyt jelentenek.

Amit javasol, hogy a nyersetetés hívei csak ellenőrzött forrásból származó húsokat adjanak az ebeknek. Evison kifejezetten kutyáknak szánt húsfélék helyett inkább az emberi fogyasztásra kínált húsokat tartja biztonságosabbnak. Emellett megjegyzi, hogy a baktériumok szempontjából a legjobb, ha főtt húst kap a kutya.

Ha szeretnél többet megtudni arról, milyen szempontok alapján ajánlott összeállítanod kedvenced étrendjét, akkor ebben az összefoglaló cikkünkben minden bizonnyal választ találsz a kérdéseidre.

állatorvos BARF dr. Balatonyi Lilla E.coli hús nyersetetés szalmonella vitaminpótlás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink