hirdetés

Norvégiai tapasztalatait osztotta meg a pécsi állatorvos: így dolgoznak a szánhúzó huskyk

Szénási Szimonetta

2024. május 20 - Képek: dr. Balatonyi Lilla

Dr. Balatonyi Lillának lehetősége volt megtapasztalni, miként edzik, gondozzák és tanítják a szánhúzó huskykat.

hirdetés

A doktornő ezúttal „civilben” vetette bele magát a kutyás életbe, megragadva egy páratlan lehetőséget: egy baráti kapcsolat révén meghívást kapott Norvégiába, ahol egy szánhúzó versenyző vezette be a kutyás sport rejtelmeibe.

A szánhúzótábor izgalmát csak fokozta a pazar környezet / Fotó: Balatonyi Lilla

A munka mindenekfelett

Az ország északi csücskében fekvő Tana nevű kis falu volt az úti cél, ahol Tom, a házigazda, és nem kevesebb mint 28 kutyája él a versenyszezonban. Azon kívül ugyanis a Mikulásfaluban (Rovaniemi) nyűgözik le a turistákat szánhúzótudományukkal.

Lilla a kint töltött idő alatt számos tanulságos, és néha meglepő tapasztalattal gazdagodott, amikre orvosként is tud reflektálni. Az egyik ilyen terület a huskyk gondozása. Mint a doktornő hangsúlyozta, minden, amit a táborban látott, teljesen egyéni módszer lehet, tekintve, hogy a szánhúzó gazdáknak megvan a maguk útja kutyáik nevelését illetően. Mondhatni, ahány ház (tábor), annyi szokás.

Minden kutyának megvan a saját háza / Fotó: Balatonyi Lilla

Az itteni huskyk, akik fajtájukat tekintve nem a kék szemű szibériaiak, hanem úgynevezett alaszkaiak, két eb kivételével kint éltek, a saját házuk mellé kötve egy körülbelül 2-3 méteres láncon. Itt most felhördülhetsz, kedves Olvasó, hiszen hazánkban a láncon tartás többnyire állatkínzásnak minősül. Emiatt emelte ki Lilla azt a fontos információt, hogy ezek a kutyák olyannyira munkaorientáltak, hogy ennek hiányában lehet, hogy megállás nélkül rohannának. Ezenfelül őket szemlátomást egy cseppet sem zavarta a helyzet, és amint lecsatolták őket a szánról, már mentek is a helyükre, ahol összegömbölyödve pihenték ki magukat.

A két kivétel egy idős, már nyugdíjazott 12 éves jószág, illetve egy nemrég ellett mama – akinek gazdája szerint már szemmel láthatóan hiányzik a húzás. Ezeknek a kutyáknak valóban a munkavégzés a minden.

A fajtát tekintve Lilla megtudta, hogy bár a turisták a küllemre szebbnek tartott szibériaiakat szeretik jobban, versenyzőként egyes húzók a kevésbé egységes megjelenésű, ellenben szélesebb mellkasú, robusztusabb alaszkaiakra esküsznek. Ők tulajdonképpen keverékek.

Erőleves

A szánhúzás jelentette elképesztő igénybevétel speciális, magas zsírtartalmú, fehérjében szegényebb étrendet követel meg. Tom ezt húsban gazdag levesalapba kevert száraz táppal biztosítja kutyáinak. Ezzel a tápláló étellel indul a huskyk minden napja. Ez néha nyers hallal is kiegészül, ami állatorvosi szemmel, de a hajtók között is kérdéses biztonságú, tekintve a szalmonellafertőzés kockázatát. Erre egyes versenyzők szűrik is az ebeket.

Ezek a kivételes állatok versenytől függően 600–1200 kilométert futnak, körülbelül 20–25 km/órás sebességgel. A szinte felfoghatatlan teljesítmény csak úgy falja a kalóriákat.

Egy-egy verseny hatalmas erőpróba a kutyáknak / Fotó: Balatonyi Lilla

Rá kell lépni a fékre

Lillának volt lehetősége szánt vezetve is megtapasztalni, mit jelent, ha egy ilyen husky mindent belead. Az ő szánját 6 husky húzta, ám a versenyeken 14-16 kutyát is befognak.

Az élményről videók is készültek:

Miként felidézte, bizony ha van rá módjuk, akkor ezek az edzett jószágok úgy száguldanak, mint a szél. Emiatt nem tanácsos lepottyanni a szánról, mert bizony ott hagynak. Helyette rizikósabb helyzetekben ajánlott határozottan rátaposni a fékként szolgáló fémpedálra. Ez főként az első, mintegy 50 kilométeren fontos a versenyeken is, mert a futam elején a huskykat teljesen megszédíti a szabadság.

Ám a kutyák okosak is, így emelkedőnek felfelé nem hajlandók felesleges terhet cipelni; ilyenkor az utas lábbal segítheti a haladást.

Egy másik felvétel; szinte érezni lehet az arcunkba csapó szelet:

Edzés és versenyzés

A versenyszezon a hóhelyzettől függően ősztől nyár elejéig, közepéig tart. Így évente minimum egy, de sokszor két hónap is pihenéssel telik, már ami a versenyzést illeti. Ilyenkor Tomék turistázással keresik meg a versenyekrevalót. Egy-egy ilyen megmérettetés ugyanis nagyon drága – csak a futam közben elvesztett kutyacipők ára 1000 euró, ami közel 400 ezer forint. Ellenben a díjazás elenyésző, vagy nincs is. A többség szenvedélyből, a dicsőségért csinálja. A cipők mellett nagyon fontos felszerelés még a hám is, ami minden kutya esetében méretre készül.

A nők jobbak?

A házigazda megosztotta saját álláspontját a női hajtókat illetően, akik jelentős számban űzik a sportot. Bár a kemény, sokszor veszélyes terep a hölgyeket gyakrabban bírja feladásra, Tom meglátása az, hogy ők tapasztalatai szerint gyengédebbek a kutyákkal, ami sok esetben jobb versenyzővé teszi őket az állatok engedelmessége okán. Ismét hangsúlyozzuk, hogy ezek egyedi, személyes tapasztalások és meglátások, de mindenesetre érdekes ezt az álláspontot is hallani.

Hozzátesszük, hogy bár Tom a ridegtartás híve, huskyjai boldog vonyítással fogadták a vendégeket, akiktől örömmel vették a simogatást is. Tehát nem tipikus házi kedvencek, de egyáltalán nem barátságtalan kutyák ők sem.

A kutyák egymástól tanulnak / Fotó: Balatonyi Lilla

Nem tanítják őket

A képzést illetően a versenyző a tapasztalt kutyákra bízza az újoncok felkészítését. A szánt mindig egy határozott, ügyes, a munkára kifejezetten szomjazó jószág húzza. A kevésbé lelkesek, ahogy a növendékek is hátra kerülnek. Utóbbiak így, tapasztalati úton sajátítják el a tudnivalókat.

Bár a 28 kutya többsége kan, jelenleg a versenyzőnek Lucy, egy kiemelkedő képességű nőstény a kedvence. Szintén érdekesség, hogy Tom kutyáinak többsége ivaros. Ez az ivarzás idején okozhat némi fennakadást a munkában, ahogy ez a doktornő részéről is felmerült, ám kintléte alatt nem tapasztalt e téren sem problémát.

Hogy témánál maradjunk: Lillától megtudtuk, hogy a szánhúzók többségében egymás közt pároztatják a kutyáikat, kiválasztva a legrátermettebb ebeket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nyugdíj és sérülések

A szánhúzó kutyák aktív versenyzői korszaka nem tart életük végéig. Mint Tom rámutatott, legidősebb, 9 esztendős kutyáján már lehet látni, hogy kevésbé lelkes. Illetve a már említett 12 éves szeniort is nyugdíjazta. Érdekes, hogy nemcsak a kutyák, de a hajtók is nyugdíjazhatják magukat. Tomhoz egy ilyen visszavonult sporttársától került 6 kutya.

A versenyzésnek a sérülések is gátat szabnak. A rajt előtt állatorvos ellenőrzi valamennyi kutyát, és ha bármi gond van, az ebet nem fogják be a szán elé. Például Tom egyik kutyájának a mancsát a rajtkötél sebezte fel. Sérült lábbal nem tudta volna teljesíteni az adott versenyt. Ám az orvosi vizsgálatnál is sokkal fontosabb, miként látja csapatát a hajtó. Ő olyan mértékben ismeri a kutyáit, hogy meg lehet bízni az ítéletében.

Fotó: Balatonyi Lilla

Huskyk a bevásárlókocsik előtt

Lilla egy igen jellegzetes, számunkra meglepő, akár mosolygásra is okot adó jelenségről is beszámolt, mégpedig a bevásárlótáskát húzó huskykról. A környezeti adottságokat, valamint a kutyák lelkesedését kiaknázva sok helyi így oldja meg a csomagszállítást. Okos és praktikus!

Dr. Balatonyi Lilla számos cikkünknél nyújtott szakmai segítséget, megosztva velünk értékes orvosi tapasztalatait. Ide kattintva jobban megismerheted írói készségeit, ugyanis a doktornő nemcsak gyógyít, de szórakoztató és edukatív könyveket is ír gyerekeknek a felelős állattartásról.

A doktornő előadását személyesen is meghallgathatod szeptember 7-én a DOGZ Fesztivál és Konferencián, az év kutyás eseményén! A változatos programról itt olvashatsz bővebben.

DOGZ-2024 dr. Balatonyi Lilla husky norvég kutyafajták szalmonella szánhúzás szánhúzó kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!