hirdetés

Mítosz vagy tény, hogy a kutya nyála gyógyítja a sebeket?

Szénási Szimonetta

2023. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan hiszik, hogy a kutyák azért nyalogatják a sebeiket, mert így gyógyítják magukat. Sőt, a gazdi sérüléseit is tudják kezelni. Igaz volna? Utánajártunk!

hirdetés

Biztosan előfordult már veled is, hogy megvágtad a kezed, kedvenced pedig már ott is termet, lelkesen vállalva a doktor szerepét. Hogy miért nyalogatja a kutya a sebeket, arra a leglogikusabb válasz az volna, hogy a vér, illetve az egyéb nedvek íze és illata csábítja. Azonban ezt teszi akkor is, ha már jócskán gyógyulófélben van a sérülés. Ebből kifolyólag más oknak is kell lennie.

Ösztönös viselkedés

Mint a PetMD állatorvosi szakoldal rámutat, ahogy az embereknél, úgy az állatok esetében is ösztönös, hogy a sebesüléseiket el akarják látni. Már egy egészen pici gyerek is tudja, hogy a bibivel kezdeni kell valamit.

A kutyák ebben az esetben először nyalogatni kezdik a sérült területet. Ugyanígy cselekszenek a főemlősök, a macskák és a rágcsálók is. Egyébként mi is ezt tesszük, idézd csak fel, ahogy a megsebzett ujjadat azonnal a szádba veszed!

Ez akkor okoz gondot kedvenced esetében, ha túlzásba esik. Az állandó intenzív nyalogatással ugyanis eláztatja a sebet, így az nem tud gyógyulni, ráadásul még ronthat is a helyzeten. Ez az oka, hogy csinos kis gallérral vagy egyéb segédeszközzel látják el a négylábú pácienseket műtét vagy sebészeti beavatkozás után.

Gyógyít is?

A tisztító funkció mellett térjünk rá arra az urbán legendára (?), hogy a kutya nyála gyógyít. A források szerint ez a hiedelem az ókor óta tartja magát, egészen pontosan Egyiptomban vetették fel először, hogy a kutyák így képesek meggyógyítani magukat. Azóta pedig a népi hiedelmek egyik oszlopos tagja a gondolat. a tudomány ezt részint alátámasztja, részint cáfolja.

Mint a kutatók rámutatnak, az ember és a kutya nyála is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek segítik a sebeket a gyógyulásban. Ez az oka annak, hogy a szájban levő sebek gyorsabban regenerálódnak, mint a test más pontjain keletkezett sérülések.

Az emberek és a kutyák nyála is gyógyít, de veszélyes baktériumok tárháza is lehet!

Menno Oudhoff farmakológus az Amszterdami Egyetemen végzett vizsgálatai során megállapította, hogy a nyál egy hisztatin nevű fehérjét tartalmaz, amely képes elhárítani a fertőzéseket. A hisztatin a bőrfelszíni sejteket is arra késztetheti, hogy segítsenek gyorsan lezárni a sebet. Mindezek pedig jótékonyan hatnak a gyógyulási folyamatra.

A London School of Medicine and Dentistry egy másik farmakológusa megállapította, hogy a nyálban lévő nitrit a bőrrel érintkezve nitrogén-oxiddá bomlik, ami segíthet megvédeni a vágásokat a fertőzésektől. A Floridai Egyetem kutatói pedig egy idegnövekedési faktor nevű fehérjét fedeztek fel a nyálban, amely szintén gyorsítja a sebgyógyulást.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a sebek gyengéd nyalogatása segíthet eltávolítani a szennyeződéseket és törmelékeket, amelyek lassíthatnák a gyógyulást, illetve elfertőzhetnék a sebet. A nyelv mechanikus hatása fellazítja az idegen anyagokat, amelyek aztán a nyálhoz tapadnak, majd távoznak.

Ezeket összevetve igen, a nyál és a nyalogatás valóban segíti a sebgyógyulást. Ám vannak veszélyeik is!

A baktériumok melegágya

Ahogy egy korábbi, az együttalvás lehetséges veszélyeit, valamint előnyeit taglaló cikkünkben dr. Balatonyi Lilla állatorvos is elmondta, a kutyák szájában számos baktérium tanyázhat. Főleg akkor nagy a rizikó, ha az eb nyers menün él. Ha ezek belekerülnek a sebbe, azok ott is elkezdenek szaporodni, elfertőzve a sérülést.

A BARF étrenden élő kutyák nyála veszélyesebb.

Miktől kell tartani?

Ilyen veszélyforrás például a Pasteurella nevű baktérium, amely jól szaporodik a levegő nélküli helyeken, például a mély sebekben. Ha bekerül a vágott sérülésbe, a fertőzés elég súlyos lehet ahhoz, hogy amputálni kelljen az érintett testrészt.

Arra is volt példa, hogy a kórokozó életveszélyes állapotot idézett elő, figyelmeztetnek a szakemberek. Mint felidézik, egy égési sérülést szenvedett nő a kedvence nyála miatt elvesztette az egyik lábát és valamennyi lábujját egy ilyen felülfertőződés következtében. Egy másik esetben az érintett férfinél akut vesegyulladás alakult ki a kezén lévő sebbe került baktériumok miatt, míg egy dobhártya perforációból lábadozó kutyatartó kedvence miatt kapott agyhártyagyulladást.

Ezeket a nagyon súlyos eseteket megismerve nem is kérdés, hogy nem szabad hagyni, hogy a kutya a rajtad levő sebeket nyalogassa!

Az orvosok számos aggasztó esetről számoltak be.

Hogyan akadályozhatod meg az efféle kedveskedést?

Mind a rajta levő, mind a saját sérüléseid esetében az a legbiztosabb, ha megakadályozod, hogy az eb hozzájuk férjen. Ahogy a sebesülés engedi, ezt megteheted úgy, hogy kötéssel lefeded azt, illetve a már említett gallér használatával is távol tarthatod kedvencedet a sebeitől. Ez természetesen nem opció, ha te szenvedtél balesetet. Szerencsére a legtöbb ebet csak a friss sérülés vonzza, a fertőtlenítőszerrel kezelt felület inkább taszító lesz a számára, és a sebek fertőtlenítése minden esetben ajánlott. IDE kattintva megtudhatod, hogyan nyújthatsz kutyusodnak elsősegélyt sebesülés, égési sérülés, mérgezés vagy akár eszméletvesztés esetén, amíg orvoshoz ne kerül, és EBBEN a cikkünkben állatorvos segítségével azt is összegyűjtöttük , mi kerüljön a kutyus elsősegély dobozába.

állatorvos fertőzés gallér kutya nyalogatja a sebeit kutyanyál nyalogat nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink