hirdetés

9 érdekesség, amit eddig nem tudtál az ausztrál juhászkutyáról: az amerikai őslakosok szentként tisztelték őket

László Enikő

2022. szeptember 14 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan az ausztrál juhászkutyát az egyik legokosabb, legtanulékonyabb kutyafajtának tekintik. Ha te is eme csodálatos fajta rajongója vagy, mutatunk néhány érdekességet vele kapcsolatban.

hirdetés

Az ausztrál juhászkutya, vagy röviden aussie, az egyik legnépszerűbb fajta az Egyesült Államokban. Határtalan energiája és magas intelligenciája szórakoztató és szorgalmas háziállattá és segítőkutyává teszi. Íme néhány érdekes tény a fajtáról!

1. Valójában nem ausztrál

Az ausztrál juhászkutya valószínűleg Spanyolország baszk vidékéről származik. A baszk juhászok először Ausztráliába, majd az Egyesült Államokba vitték magukkal kutyáikat, ezért az amerikaiak ausztrál juhászkutyáknak nevezték őket. A ma ismert fajtát kizárólag az Egyesült Államokban tenyésztették ki.

2. Népszerűségre tettek szert a rodeók által

Az amerikai állattenyésztők szerették az ausztrál juhászkutyákat, mert nagyszerű pásztorok voltak, de az aussie-k híressé váltak a lakosság körében a rodeókban való gyakori megjelenésük miatt. Az aussie-k nemcsak a bikák terelésében segíthettek, hanem trükköket is végrehajtottak.

3. Sok nevük volt

Az ausztrál juhászkutyákat spanyol juhászkutyáknak (ami sokkal értelmesebb, tekintettel származási helyükre), pásztorkutyáknak, bob-taileknek (erről később), blue heelereknek, új-mexikói juhászoknak és kaliforniai juhászoknak is nevezték.

4. Az amerikai őslakosok szentnek tartották őket

A legenda szerint az amerikai őslakosok az ausztrál juhászkutyákat „szellemszeműnek”, vagyis ghost eye-nak nevezték, és szentnek tartották őket. Ezeknek a kutyáknak nem mindig kék a szeme, de a halványkék, „szellem” szemek gyakoriak a fajtánál.

5. Gyakran két különböző színű szemük van

Az ausztrál juhászkutya azon kevés kutyafajták egyike, amelyeknek általában két különböző színű szeme van, amit heterokrómiának neveznek. Az aussie-knak kék, mogyoróbarna, borostyán vagy zöld szeme és ezek bármilyen kombinációja lehet. Néhány aussie-nál több szín is megjelenik ugyanazon a szemen.

6. Sokuknak természetesen rövid a farka

Amellett, hogy genetikailag hajlamosak a heterokrómiára, az aussie-knak egy az öthöz esélye van arra, hogy természetes módon csonka farokkal szülessenek. A tanyákon szándékosan tenyésztettek olyan ausztrál juhászkutyákat, amelyek természetesen rövid farokkal rendelkeztek, mert ez biztonságosabb a terelés során.

7. Nagy mértékben vedlenek

Egyes tulajdonosok azt állítják, hogy ausztrál juhászok csak évente kétszer vedlenek…de akkor hat hónapig.

8. Sokoldalú munkakutyák

Amellett, hogy terelőkutyák, az ausztrál juhászkutyák vakvezető, halláskárosultakat segítő, kábítószer-kereső, valamint kereső- és mentőkutyákként is szolgálnak. Magas intelligenciájuk miatt az aussie-k kiválóan alkalmasak sokféle munka elvégzésére.

9. Egy ausztrál juhászkutya igazi frizbi bajnok volt

A Hyper Hank nevű ausztrál juhászkutya az 1970-es években vált híressé frizbi készségeiről. Hank és gazdája, Eldon McIntire uralták a kutyás frizbi versenyeket. Még a Super Bowlon is felléphettek, és a Carter családdal játszhattak a Fehér Házban.

ausztrál juhászkutya érdekes tények érdekesség érdekességek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!