hirdetés

8 kutyás érdekesség az ifjúságnak gyereknap alkalmából

Hangai Lilla

2024. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Magyarországon a gyereknapot minden évben május 26-án ünnepeljük. Ennek tiszteletére olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze kutyás témában, amely kisebbeket és kicsivel nagyobbakat is egyaránt lenyűgözhet.

hirdetés

Bevezetésként, hogy megalapozzuk kicsit a hangulatot, álljanak itt Joseph Gordon Ackerley író szavai: „A kutyának csak egy célja van az életben: elajándékozni a szívét.” Becsüljük hát meg ezeket a csodás lényeket, és igyekezzünk mind jobban és jobban megismerni őket, hogy a legszebb dolgot adhassuk feltétlen szeretetükért cserébe: egy következetes és gondoskodó gazdit. Lássuk máris, hogy milyen kutyás érdekességek kerülnek terítékre a tudásra szomjazó gyerekek számára!

Fontos, hogy megtanuljuk úgy szeretni a kutyát, ahogy neki a legjobb

1.) Négylábú barátaink farkasok leszármazottai

A kutyák voltak az első állatok, amelyeket több mint 20 000 évvel ezelőtt háziasítottak! Ahogy az akkori farkasokból kifejlődtek bundás társaink, kisebbé és engedelmesebbé, szelídebbé váltak. A régészek által feltárt kövületekből arra következtethetünk, hogy a bronzkorban, i. e. 4500 körül ötféle kutyafajta alakult ki. Ezek voltak a masztiffok, a farkas típusú kutyák, az agárhoz hasonló kutyák, valamint a vadász- és terelőkutyák.

2.) A kutyáknak 1000-szer, de akár 100 000-szer is jobb lehet a szaglásuk, mint a miénk

Az orruk ezen elképesztő teljesítménye nemcsak a világ felfedezésében van a segítségükre, de az emberek számára is hatalmas segítséget jelent. Léteznek kutyusok, akik a rendőrséget segítik a nyomozásban, de számos betegséget is képesek diagnosztizálni szag alapján. Hogy lásd, milyen lenyűgöző képesség is az övék, egy angol véreb (nyomkövető vadászkutya) például 300 órás, vagyis majd 13 napos szagnyomot is tud azonosítani, majd követni.

Képzeld csak, hogy ilyen szaglással milyen izgalmas számára minden séta. Emiatt hagyni kell őket ilyenkor, hadd szaglásszanak kedvükre; nem szabad őket húzni, rángatni a pórázt

3.) Egy átlagos kutya értelmi szintje megfelel egy átlagos 5-6 éves gyerek értelmi szintjének

Nem semmi, igaz? Egy hétköznapi négylábú akár 100-250 szót és kézmozdulatot is képes megérteni és megtanulni, emellett pedig megéli a 6 alapérzelmet is: az örömöt, a félelmet, a bánatot, a meglepetést, az undort és a haragot.

Kedvenceink folyamatosan megfigyelnek minket, és azon vannak, hogy minél inkább megfeleljenek nekünk, minél boldogabbá tegyenek minket a viselkedésükkel. Emiatt nem szabad velük sosem kiabálni, nem szabad őket sosem bántani; akkor sem, ha rossz fát tettek a tűzre. Ehelyett meg kell nekik figyelmesen mutatni, mit várunk tőlük. Hiszen láthatod, ha egy 5-6 éves kisgyerek megérti, mit nem szabad csinálnia, ha elmagyarázzuk neki, akkor a kutya is meg fogja érteni. Csak egy kis türelemre van szükségünk hozzá.

4.) A kutyák orrlenyomata olyan, mint az emberek ujjlenyomata

A blökiknél az orr lenyomata, mintázata olyan egyedi azonosító jel, mint nálunk az ujjlenyomat, ami alapján képes a rendőrség idegen embereket is könnyedén beazonosítani.

5.) A kutyák úgy álmodnak, akárcsak mi

Ha láttál már kutyát szunyókálás közben, megfigyelhetted, hogy néha mozog a lába, a füle, esetleg az orra is. Az álmaikra ők is hasonlóképpen reagálnak, mint mi, ők is ugyanolyan intenzíven élik át a történéseket. A tudósok szerint azok a dolgok jelennek meg előttük álomföldön, amik napközben is foglalkoztatják őket. A játék, a futkározás, a finom falatok, és persze a szeretett családjuk.

6.) Saját nyelvük van

És itt most nem csak az ugatásra gondolunk! A szemöldökük, a fülük, a farkuk, tulajdonképpen minden egyes testrészük, a testtartásuk is segítik őket abban, hogy elmondhassák más kutyáknak, állatoknak és az embereknek, hogy éppen mit szeretnének, vagy hogy érzik magukat. Ezt hívjuk testbeszédnek. Például, ha csóválja a farkát a kutyus, az azt jelenti, hogy boldog, örül valaminek. Ha sokat nyalogatja a száját és ásítozik – és nem éppen most fogyasztotta el a vacsoráját –, akkor valószínűleg stresszes. Ilyenkor bármennyire is szeretnénk együtt lenni a társunkkal, időt és helyet kell neki adnunk ahhoz, hogy megnyugodhasson. Ha kicsit odébb álltunk, és azt vesszük észre, hogy ő jön oda hozzánk, akkor újra belemerülhetünk a játékba, a simogatásba.

Ilyen egy boldog, nyugodt kutyus

7.) A kutyák nem szeretik a csokit

Helyesbítünk, a legtöbb nagyon is szeretné, de sajnos nem ehetnek belőle! És nem csak azért, mert a cukor, ami bőven akad a csokiban is, káros a négylábúakra. (Ha már itt tartunk, sem fagyit, sem cukorkát, sem semmilyen sós vagy édes nassolnivalót nem szabad kapniuk. Nagyon könnyen elrontják vele a hasukat, és akkor vihetjük őket az állatorvoshoz.) A csokiban ráadásul van egy teobromin nevű anyag, amely mérgező is rájuk nézve, így ha fogyaszt belőle a kutyus, az a halálát is okozhatja.

Ha szeretnél valamivel kedveskedni szőrös barátodnak, simogasd meg, dobálj neki labdát, vagy játsszatok valamit! Bízz bennünk, sokkal többre értékeli a veled töltött időt, mint a nyalánkságot.

8.) A legkisebb és a legnagyobb kutya

A csivava a világ legkisebb kutyája, mindössze 1–3 kg, magassága 15–23 cm. (Csak hogy tudj mihez viszonyítani, egy zacskó liszt 1 kg.) A világ legnagyobb kutyája a német dog, akinek a magassága 72–90 cm, súlya pedig akár 79 kg is lehet. Egy felnőtt férfi átlagos súlya is körülbelül hasonló tartományban mozog.

Ha még van benned lendület, ide kattintva elérheted dr. Balatonyi Lilla munkásságáról készült írásunkat. Edukatív, de izgalmas és olvasmányos könyvvel segíti személyes tapasztalatai alapján a felelős állattartás kialakulását a gyerekeknél.

érdekesség érdekességek gyerek gyerek és kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!