hirdetés

Kutyás érdekességek a legkisebbeknek: ilyen kalandokba keverednek a magyar pásztorkutyák

László Enikő

2021. november 12 - Forrás: Horváth Ildi / Képek: Getty Images Hungary, Pagony Kiadó

Ha gyermeked kutyát szeretne, nagyon fontos, hogy megismerje szükségleteiket, a fajták jellegzetességeit és a velük való helyes bánásmódot. Ehhez nyújt segítséget Horváth Ildi legújabb könyve, ami által gyermeked nagyszerű ismeretekkel gazdagodhat, szórakoztató módon.

hirdetés

Horváth Ildi: Tacskó, vizsla és a többiek című kutyás könyve minden hasznos tudást tartalmaz, amit a gyerekeknek érdemes tudni az ebekről. A gyönyörű képekkel illusztrált könyv az alapvető információk, a fajták bemutatása mellett teszteket is tartalmaz, az egyikből például megtudhatják a gyerekek, milyen típusú kedvenc illene legjobban családjukba. A következő részletből a magyar pásztorkutyákkal ismerkedhetsz meg.

Magyar fajták

„Következzenek a magyar pásztorkutyák! Rendkívül jó munkakutyák, és történetük összefonódik a magyar nép honfoglaló őseinek történetével.

Komondor

Egyik ősi kutyafajtánk, valószínűleg a népvándorlás idején került elődeinkkel a Kárpát-medencébe. Valamikor a menés, a gulya őrzőjeként vigyázta a rábízott jószágot. Ezek a kutyák általában nagyon védik a területüket, számukra a tanya, a parasztgazdaság az ideális élettér.

Kuvasz

Ázsiai eredetű, nagytestű, hófehér színű jószág. Régen kifejezetten őrző-védő szolgálatot látott el a pásztor mellett. Fehér bundája éjszaka is látszott, így nem tévesztették össze a nyájat támadó farkasokkal.

A fajta neve türk eredetű, jelentése „büszke”. Mátyás király idejében medvére és farkasra is vadásztak vele, manapság házak, gazdaságok őrzője. Szorosan kötődik gazdájához, kiválóan őrzi területét.

Puli

Ez a kutyafajta is honfoglaló őseink hűséges kísérőjeként került a Kárpát-medencébe. Kisebb állatokat, juhokat, baromfikat terelt és őrzött. Nagyon hűséges és ragaszkodó. Temperamentumos és okos, bátor és hihetetlenül tanulékony fajta. A pásztorok elmondása szerint a pulit nem kell tanítani, hiszen születésétől fogva jó terelőkutya. Alapvetően vidéken érzi jól magát, és imádja a gyerekeket terelni.

Mudi

A mudi is kitűnő terelőkutya; többnyire ma is a pásztorok mellett láthatod.
Különböző haszonállatok csordáit őrzi, a marhától a lovakig bezárólag. Gondoltad volna, hogy ez a kis termetű kutya képes egyedül kiterelni a nyájat a legelőre, napközben megőrzi, majd este vissza is tereli őket?

Pumi

A pumi valószínűleg a puliból alakult ki úgy négyszáz éve. Manapság is inkább terelőkutyaként használják. Rendkívül bátor, tanulékony, hihetetlenül gyors, középtermetű kutya. Házőrzőként is kiváló.

Fickó, a kacsapásztor – gyerekkori élményem

Fickó egy szép, zsinóros szőrű puli volt, aki Gizi nénivel és Laci bácsival lakott egy vidéki városkában. Az idős házaspár otthonához tágas kert tartozott, ahol a kutyus kedvére csatangolhatott. A kert elvadult végében egy kisebb tavacska árválkodott. Tavasz volt, virágoztak a meggyfák, előbújtak a sárga pitypangok, finom illatok keringtek a levegőben.

Fickó épp szokásos körútját tette, amikor a tó közelében, a hatalmas sombokor aljánál izgatottan szaglászni kezdett. Eltűnt a magas fűben, majd egy idő után odébbállt. Ettől kezdve nap mint nap körbeszaglászta, majd őrizte a bokrot.

Egyik reggel nyugtalanul ide-oda rohangált a kertben, és szünet nélkül csaholt.
– Mi baja van ennek a kutyának? – nézett ki az ablakon a hálóinges Gizi néni. – Teljesen megkergült?! – mondta ásítva, és már vette is a köntösét, hogy kimenjen.

Ahogy kinyílt az ajtó, Fickó a gazdájához rohant, csaholt, néhány lépést tett a bokor irányába, majd visszaszaladt, aztán megint előre. Gizi néni hamar rájött, hogy a kutya mutatni akar neki valamit, valami nagyon fontosat. A kutya egyenesen a sombokorhoz vezette.

Gizi néni a bokor tövében ágakból, mohából rakott fészket talált, amiben hat pelyhes kis vadkacsa kuporgott. Fickó a farkát boldogan csóválva büszkélkedett, mintha a kicsik a sajátjai lennének. Gizi néni nagyon megdicsérte az okos kis házőrzőt, aki igazi apaként vigyázta a kicsiket.

Egy májusi napon a tó felől hangos ugatás hallatszott. „Biztos a kacsákkal történt valami,” gondolta Laci bácsi, és azonnal az ablakhoz sietett. A térdig érő fűből kacsamama jött elő, és peckesen elindult a kerti úton. Mögötte a hat kiskacsa tipegett libasorban. Fickó, mint egy testőr kísérte őket. Az idős házaspár kíváncsian figyelt, merre tart a kis csapat. Kacsamama a kertkapunál megállt, és hangosan hápogni kezdett.

– No, nézd már, Gizi, ki akar menni a kapun, biztos a patakhoz vezeti a kicsiket! – mosolyodott el Laci bácsi.

Igen ám, de a kapu előtt egy forgalmas aszfaltút húzódott. Itt bizony nehéz lesz az átkelés! Nem volt mit tenni, a két öreg leállĺtotta a forgalmat. Fickó is segített, a kacsákat ügyesen átterelte az országúton, így épségben elérték a patakot.”

Ha kíváncsi vagy a többi kutyafajta bemutatására, és számos hozzájuk kapcsolódó története, ez az ajánló neked szól.

gyerek és kutya komondor könyvajánló kuvasz magyar kutyafajta mudi pásztorkutyák puli pumi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink