hirdetés

Kutyás érdekességek a legkisebbeknek: ilyen kalandokba keverednek a magyar pásztorkutyák

László Enikő, 2021. november 12 - Forrás: Horváth Ildi / Képek: Getty Images Hungary, Pagony Kiadó

Ha gyermeked kutyát szeretne, nagyon fontos, hogy megismerje szükségleteiket, a fajták jellegzetességeit és a velük való helyes bánásmódot. Ehhez nyújt segítséget Horváth Ildi legújabb könyve, ami által gyermeked nagyszerű ismeretekkel gazdagodhat, szórakoztató módon.

hirdetés

Horváth Ildi: Tacskó, vizsla és a többiek című kutyás könyve minden hasznos tudást tartalmaz, amit a gyerekeknek érdemes tudni az ebekről. A gyönyörű képekkel illusztrált könyv az alapvető információk, a fajták bemutatása mellett teszteket is tartalmaz, az egyikből például megtudhatják a gyerekek, milyen típusú kedvenc illene legjobban családjukba. A következő részletből a magyar pásztorkutyákkal ismerkedhetsz meg.

Magyar fajták

„Következzenek a magyar pásztorkutyák! Rendkívül jó munkakutyák, és történetük összefonódik a magyar nép honfoglaló őseinek történetével.

Komondor

Egyik ősi kutyafajtánk, valószínűleg a népvándorlás idején került elődeinkkel a Kárpát-medencébe. Valamikor a menés, a gulya őrzőjeként vigyázta a rábízott jószágot. Ezek a kutyák általában nagyon védik a területüket, számukra a tanya, a parasztgazdaság az ideális élettér.

Kuvasz

Ázsiai eredetű, nagytestű, hófehér színű jószág. Régen kifejezetten őrző-védő szolgálatot látott el a pásztor mellett. Fehér bundája éjszaka is látszott, így nem tévesztették össze a nyájat támadó farkasokkal.

A fajta neve türk eredetű, jelentése „büszke”. Mátyás király idejében medvére és farkasra is vadásztak vele, manapság házak, gazdaságok őrzője. Szorosan kötődik gazdájához, kiválóan őrzi területét.

Puli

Ez a kutyafajta is honfoglaló őseink hűséges kísérőjeként került a Kárpát-medencébe. Kisebb állatokat, juhokat, baromfikat terelt és őrzött. Nagyon hűséges és ragaszkodó. Temperamentumos és okos, bátor és hihetetlenül tanulékony fajta. A pásztorok elmondása szerint a pulit nem kell tanítani, hiszen születésétől fogva jó terelőkutya. Alapvetően vidéken érzi jól magát, és imádja a gyerekeket terelni.

Mudi

A mudi is kitűnő terelőkutya; többnyire ma is a pásztorok mellett láthatod.
Különböző haszonállatok csordáit őrzi, a marhától a lovakig bezárólag. Gondoltad volna, hogy ez a kis termetű kutya képes egyedül kiterelni a nyájat a legelőre, napközben megőrzi, majd este vissza is tereli őket?

Pumi

A pumi valószínűleg a puliból alakult ki úgy négyszáz éve. Manapság is inkább terelőkutyaként használják. Rendkívül bátor, tanulékony, hihetetlenül gyors, középtermetű kutya. Házőrzőként is kiváló.

Fickó, a kacsapásztor – gyerekkori élményem

Fickó egy szép, zsinóros szőrű puli volt, aki Gizi nénivel és Laci bácsival lakott egy vidéki városkában. Az idős házaspár otthonához tágas kert tartozott, ahol a kutyus kedvére csatangolhatott. A kert elvadult végében egy kisebb tavacska árválkodott. Tavasz volt, virágoztak a meggyfák, előbújtak a sárga pitypangok, finom illatok keringtek a levegőben.

Fickó épp szokásos körútját tette, amikor a tó közelében, a hatalmas sombokor aljánál izgatottan szaglászni kezdett. Eltűnt a magas fűben, majd egy idő után odébbállt. Ettől kezdve nap mint nap körbeszaglászta, majd őrizte a bokrot.

Egyik reggel nyugtalanul ide-oda rohangált a kertben, és szünet nélkül csaholt.
– Mi baja van ennek a kutyának? – nézett ki az ablakon a hálóinges Gizi néni. – Teljesen megkergült?! – mondta ásítva, és már vette is a köntösét, hogy kimenjen.

Ahogy kinyílt az ajtó, Fickó a gazdájához rohant, csaholt, néhány lépést tett a bokor irányába, majd visszaszaladt, aztán megint előre. Gizi néni hamar rájött, hogy a kutya mutatni akar neki valamit, valami nagyon fontosat. A kutya egyenesen a sombokorhoz vezette.

Gizi néni a bokor tövében ágakból, mohából rakott fészket talált, amiben hat pelyhes kis vadkacsa kuporgott. Fickó a farkát boldogan csóválva büszkélkedett, mintha a kicsik a sajátjai lennének. Gizi néni nagyon megdicsérte az okos kis házőrzőt, aki igazi apaként vigyázta a kicsiket.

Egy májusi napon a tó felől hangos ugatás hallatszott. „Biztos a kacsákkal történt valami,” gondolta Laci bácsi, és azonnal az ablakhoz sietett. A térdig érő fűből kacsamama jött elő, és peckesen elindult a kerti úton. Mögötte a hat kiskacsa tipegett libasorban. Fickó, mint egy testőr kísérte őket. Az idős házaspár kíváncsian figyelt, merre tart a kis csapat. Kacsamama a kertkapunál megállt, és hangosan hápogni kezdett.

– No, nézd már, Gizi, ki akar menni a kapun, biztos a patakhoz vezeti a kicsiket! – mosolyodott el Laci bácsi.

Igen ám, de a kapu előtt egy forgalmas aszfaltút húzódott. Itt bizony nehéz lesz az átkelés! Nem volt mit tenni, a két öreg leállĺtotta a forgalmat. Fickó is segített, a kacsákat ügyesen átterelte az országúton, így épségben elérték a patakot.”

Ha kíváncsi vagy a többi kutyafajta bemutatására, és számos hozzájuk kapcsolódó története, ez az ajánló neked szól.

Horváth Ildi: Tacskó, vizsla és a többiek – kutyás könyv gyerekeknek

Hazánkban a háztartások mintegy 35%-ában legalább egy kutya él, tehát valóban fontos, hogy a felelős kutyatartással már a gyerekeket is megismertessük – ebben segít Horváth Ildi most megjelent könyve. Az informatív képeskönyvet fellapozva először képet kapunk a kutyák származásáról, érzékszerveiről, testfelépítéséről, táplálkozásáról, viselkedéséről és neveléséről, és ha épp karácsonyra szeretnénk a gyerekeket kiskutyával meglepni, akkor érdemes mindezt alaposan tanulmányozni, hogy a valóban hozzánk illő kutyát válasszuk ki. A könyv abban is segít, hogy mit tegyünk vásárlás vagy örökbefogadás esetén, milyen szempontokra figyeljünk a választáskor. A Tacskó, vizsla és a többiek című kötet az ugatási- és faroktartási ABC után áttekinthetővé teszi a kutyák fajtái közötti különbségeket. A legismertebb kutyafajták részletes, képes leírásából kiderül, mire számíthatunk, ha vadászkutyát, juhászkutyát, szánhúzót vagy ölebet veszünk magunkhoz? Mennyi energiára lesz szükségünk, mire kell odafigyelnünk, milyen problémákkal szembesülhetünk? Megtudhatjuk, hogy ha kopót választunk, naponta több órát töltünk majd erdőn-mezőn sétálgatva, míg a vadászkutyánk szaglászva deríti fel a környezet minden négyzetcentiméterét. Ellenben ha egy bichon bolognese kutyát választunk, minden esténket tölthetjük a fotelben ücsörögve, hiszen egy kisebb séta és játék után a kiskutyánk ölünkben összegömbölyödve, nyugodtan szundikál majd.

 

Horvát Ildi kötete remek választás, ha kisiskolás gyerekünk mindent tudni szeretne a kutyákról, de akkor is, ha négylábú társat szeretnénk a családba, és tanácsra van szükségünk a fajtájával kapcsolatban. Az ismeretterjesztő kötetet különböző irodalmi műfajokban írt izgalmas mesék tagolják. Olvasás közben böngészhetjük a szerző-illusztrátor sok-sok rajzát a földszintes, gyűrött orrú mopszokról, rikító kék szemű, bolyhos huskykról, és még közel száz kutyafajtáról. A könyv végén egy Kutya ki mit tud? és a Melyik kutya illik hozzám? című kvíz segíti a végső és felelősségteljes döntést, ha kutyát szeretnénk, így a kötet az egész családnak valóban hasznos, és szórakoztató segítséget jelent.

 

Kiadó: Pagony

Ár: 3 990,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon