hirdetés

7 érdekesség a vörös rókáról: háziasításuk során kiderült, hogy okosabbak, mint a kutyák

Hangai Lilla

2024. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

A vörös róka is kutyaféle, azon belül pedig a rókák (Vulpini) nemzetségébe tartozó állatfaj. Az igazi rókák közül a legnagyobb faj, valamint a ragadozók rendjének egyik legelterjedtebb tagja. Az egész északi féltekén jelen van, beleértve Észak-Amerikát, Európát és Ázsia nagy részét, valamint Észak-Afrika egyes területeit. Hazánkban dúvadnak számít.

hirdetés

A következőkből a vörös róka külső jellemzőit, szokásait, életmódját és hazai helyzetét ismerheted meg.

1.) Mindenhol otthon

A vörös róka a pleisztocén kor közepén fejlődött ki legalább 400 000 évvel ezelőtt. Az igazi rókák, vagyis a Vulpes nem fajai közül a vörös róka a húsevést tekintve egy haladóbb irányvonalat képvisel. Ugyan a ragadozók rendjébe tartozik, valójában mindenevő, rendkívül változatos étrenddel. Menüjén körülbelül 300-féle állat és növény szerepel. Leginkább az különbözteti meg rokonaitól, hogy bármilyen környezethez képes rendkívüli gyorsasággal alkalmazkodni. Legközelebbi rokona a homoki róka. Hatalmas elterjedési területe miatt 40-nél is több alfaját különböztetjük meg.

2.) A szemét nézd!

A kutyák nemzetségében helyet foglaló fajoktól pupillája határolja el a leginkább. Az övé tojásdad alakú, szembolti íve lapos, és a tépőfogai is keskenyebbek. A nőstény vörös rókákat viszonylag könnyű megkülönböztetni a hímektől. A lányok koponyája általában kisebb, szélesebb az orr-régiójuk és a kemény szájpadlásuk, valamint nagyobb a szemfoguk. Farkuk hosszuk egyharmadát is kiteszi, télen kifejezetten hatékonyan bugyolálják bele magukat.

Bár az elnevezése vörös róka, a valóságban ezek az állatok többféle színárnyalatban is előfordulnak. Füstös, ezüst-, platina- és borostyánszínekben is felbukkannak.

Melanisztikus vörös róka

3.) A vörös rókák rendkívül éles érzékekkel rendelkeznek

A vörös rókák látása elsősorban a mozgásra reagál, hallásuk pedig elképesztően éles. Meghallják, ahogy a nyírfajd 600 lépéssel arrébb helyet változtat, a varjak reptére 0,2525–0,5 kilométer távolságból is figyelmesek lesznek, de az egerek cincogása sem kerüli el a figyelmüket még 100 méter távolságból sem. Szaglásuk is jó, de kevésbé kifinomult, mint a specializált kutyáké.

A vörös róka akkor is vadászik, amikor éppen nincs szüksége élelemre. A fölösleget elrejti, gyakran a kotorékában is tárol belőle. Többek között ezért is van a vadrókáknak rendkívül erőteljes szaga. A rothadt húst is képes elfogyasztani, amely folyamat igen nagymértékben ki van téve különféle patogéneknek. Ez azt kellene, hogy jelentse, hogy a rókák gyakran betegek. Ez azonban nincs így, ami annak köszönhető, hogy ez a hatás állandó, amitől immunrendszerük kifinomultabbá válik.

Jaj neked, szarka koma!

4.) Léteznek alárendelt rókák

A rókákra jellemző, hogy stabil otthoni környezetet hozzanak létre, de az sem ritka, hogy vándorolnak. Családi csoportokban vagy párban élnek, közös területet osztva meg egymással. Ezek a családok általában vagy az aktuális párból és kölykeikből állnak, vagy olyan hím rókák, akik rokon nőstényekkel osztják meg a kotorékukat. Kedvező élőhelyeken és/vagy olyan területeken, ahol alacsony a vadászati nyomás, előfordulhatnak alárendelt rókák is. Ezek az alárendelt állatok lehettek korábban dominánsak, de többnyire olyan előző évben született fiatalokról van szó, akik segítenek felnevelni az aktuális kölyköket.

Bár a rókák nagyrészt monogámok, az egyik populáció DNS-vizsgálata azt mutatta ki, hogy nagyszámú poligámia, vérfertőzés és több apával rendelkező almok (szuperfekundáció) is előfordulnak.

Anya és gyermeke

5.) A kommunikáció az erősségük

Testbeszédük rendkívül összetett és kifejező elemekből áll. Ha például félnek, vigyorogni kezdenek, meghajlítják a hátukat, ívelik a testüket, a lábaikat is behajlítják, farkukat ide-oda csapkodják, fülüket hátrafelé csapják. Amikor támadóan lépnek fel, a vörös rókák mindig az ellenféllel szemben közelítenek, sosem oldalról cserkészik be. Az ilyen harcok során a mellső lábaikkal egymás felsőtestére állnak, szájuk fenyegetően tátva.

A repertoárjuk a hangalapú kommunikációt tekintve igen széles, az újabb kutatások 12 különböző hívást észleltek a felnőtt egyedeknél, nyolcat a kölyköknél. Náluk is megkülönböztetnek kapcsolattartó és interakciós hívásokat, valamint a nőstény hangját, amikor magához szólítja a hímet a párzási szezonban. Az interakciós hívások nyüszítéshez hasonlatosak, ezt akkor használják a rókák, amikor találkoznak egymással; főként az alárendelt példányok szólaltatják meg. A kapcsolattartó hívásokat a vou vou vou hanggal tudnánk leírni. Ez akkor használatos, amikor két vörös róka közeledik egymáshoz. A kölykök már 19 napos korukban elkezdik használni.

Ebben a videóban azonban a veszélyt jelző hangot hallhatod, ami figyelmezteti a környéken lévő fajtársakat. A felvételen is jól látható, hogy az állatok egyértelműen kiszúrták azt, aki a felvételt készítette róluk.

6.) A vörös róka Magyarországon dúvad

Dúvadnak azokat az állatokat nevezik, amelyek a vadgazdálkodás célját szolgáló hasznos vadat károsítják és pusztítják. Itthon már nem igazán van természetes ellensége – éppúgy, mint az aranysakálnak –, ugyanis a hazai farkas- és medvepopuláció rendkívüli módon megcsappant. De az olyan ragadozó madarak, mint az uhu vagy a szirti sas, állománya is alacsony. Emiatt egyedül az ember az, amely gyérítéssel tudja szabályozni a vörös róka népességét. Egész évben vadászható, de értékes prémjéért elsősorban a téli időszakban lövik ki. Erre kártékonysága miatt azért is van szükség, mert a veszettség egyik legjelentősebb vektora. Hazánkban természetesen folyamatosan zajlik a rókák veszettség elleni immunizálása.

7.) A háziasított vörös róka

A Beljajev-kísérlet során megpróbálták háziasítani a vörös rókát annak érdekében, hogy megtudják, hogyan is volt képes az ember a kutyát domesztikálni. Kiválasztották a legszelídebb egyedeket, majd azokat egymással pároztatva néhány generáció múltán megszülettek a teljesen szelíd rókák, amelyek nagyra értékelték az emberi közelséget. Viselkedésük nagyon hasonlít a kutyákéhoz, ám megdöbbentő módon okosabbak, és sokszor ügyesebbek is náluk, valamit nagyon játékosak és mókásak. Ha szeretnéd megtudni, mi a különbség a háziasítás és a szelídítés között, ide kattints.

Ide kattintva pedig arról értekezünk, hogy mi kell ahhoz, hogy egy állat kutyaféle legyen.

Ha pedig nyitott vagy rókás filmre, fogadd szeretettel rendhagyó ajánlónkat: Wes Anderson A fanatasztikus Róka úr című, stop motion technikával készült animációs filmje mesterien mutatja be a rókák attitűdjét.

érdekesség érdekességek kutyafélék vörös róka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!