hirdetés

Szundikáló vad rókát simogatott a férfi az erdőben: videón a veszélyes akció

Hangai Lilla

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az aranyosnak, ártatlannak tűnő cselekedet számos kérdést felvet.

hirdetés

A gyönyörű, vad jószág az igazak álmát aludta az erdő rejtekén egészen addig, ameddig egy arra járó személy nem érezte annak szükségét, hogy megsimogassa a szunyókáló állatot. Az felriadva először jólesően kinyújtóztatta tagjait, majd megdöbbenve látta, mi történt vele. Azonnal el is szaladt, ám nem állta meg, hogy ne nézze vissza egy biztosabb távolból; maga is nehezen hitte el, ami történt. A róka láthatóan egy kevésbé eldugott helyen szunnyadt el, ami arra utalhat, hogy egy tapasztalatlan, fiatal állatról van szó. Mindjárt ki is fejtjük, miért ne tegyél olyat soha, amit a felvételt készítő személy.

Ahogy az ember terjeszkedik, úgy veszítik el az állatok az életterüket. Bevalljuk, borzasztóan nehéz lehetett volna megállni, hogy ne akarjuk közelebbről megszemlélni ezt a gyönyörű és békés lényt, de ha már vendégek vagyunk a saját életterében, annyival tartozunk, hogy ne akarjuk mindenre rátenni sima kis mancsunkat. Lehet valamit csodálni, szeretni a távolból is úgy, hogy nem érintjük, nem zavarjuk meg. Tudjuk, hatalmas önuralom szükségeltetik ehhez bizonyos helyzetekben, de ahhoz, hogy fenntartsuk a még megmaradt egyensúlyt, jól kell döntenünk.

Másrészt pedig, ha az előzőekben kifejtettekkel nem is értesz egyet, azt fontos tudnod, hogy hazánkban a rókákban is kimutatták a veszettséget, amelynek egyik tünetet lehet a fertőzött állat túlzott szelídsége. Ahhoz, hogy elkapd ezt a potenciálisan halálos betegséget, nem szükséges, hogy megharapjon az állat, elég az is, ha a nyálával érintkezel. Mint arról nem olyan régen beszámoltunk, itthon, főként az ukrán határ menti területeken igen súlyos a helyzet, ahol februárban emiatt meg is történt a soronkívüli vakcinázás. Ide kattintva dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos intelmeit olvashatod a veszettséggel kapcsolatban.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutyafélék róka vadállat videó vörös róka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink