hirdetés

Ilyen sajátos hangjelzésekkel kommunikálnak a vadkutyafélék (videó)

Hangai Lilla

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

A farkasok velőtrázó, sokszor oly keservesnek hangzó üvöltése még akkor is képes felborzolni a kedélyeket, ha tudjuk, csupán a falka közötti kommunikációt hivatott szolgálni. Vagyis tulajdonképpen egy eszköz, amellyel erősítik a kötődést, az összetartozás érzését. Azonban nem minden kutyaféle hangja idézi szemünk elég egy Edgar Allan Poe-mű misztikus történéseit. Egyesek füttyögnek, mások nyöszörgve nyögdécselnek, míg megint mások olyan hatást keltenek, mintha a túlvilágról szeretnének megidézni egy gonosz lelket.

hirdetés

A következőkben egy olyan videós gyűjtésben merülhetsz el, amely feltárja előtted a kutyafélék által kiadott egyedi hangokat és azok jelentését.

Sörényes farkas

A kisfülű kutya

Bár a kutyafélék között is akadnak jócskán fura figurák, egyértelműen a kisfülű kutya viszi a prímet. Ide kattintva rengeteg érdekességet megtudhatsz róla.

A lenti videón egy Oso nevű példányt láthatsz, aki árvaként került Renata Leite Pitman kutatóhoz, akinek a kis fickóval folytatott munkássága során kerültünk birtokába a fajról ismert tények legnagyobb részének. (2010-ben engedték szabadon az állatot.) Osóval rendszeresen jártak sétálni az őserdőbe, hogy megfigyelhessék természetes környezetében. Amikor ivaréretté vált, elkezdett egy nagyon különös, bagolyhuhogáshoz hasonlatos hangot hallatni, amit amikor lejátszottak a dzsungelben, egy nőstény szinte azonnal meg is jelent. Valamint arra is rájöttek, hogy a nagymacskák hangjához hallható morgást, üvöltést hallatnak, amikor félnek. Ezt rögzítette a felvétel is.

A dól, vagyis az ázsiai vadkutya

A falkába tömörülő kutyafélék számára nagyon fontos, hogy hangjelzések segítségével képesek legyenek kommunikálni. A dól például sűrű növényzet között él és vadászik, aminek következtében gyakran megesik, hogy a falkatagok a préda hajtása közben szem elől tévesztik egymást. Ez a bizonyos kúkúú hang egy barátságos jelzés, nem úgy, mint amit a következőkben mutatunk.

A lenti videón egy olyan dólt láthatunk, amely éppen egy tigrist szeretne elcsalni nagyon elmésen, feltételezhetően a falka többi tagjától, esetleg a kölykeitől. A kaakaa hang veszélyt jelez a klán tagjai számára, és az is könnyen elképzelhető, hogy az ellenség megfélemlítésében is van némi szerepe. Rajtunk mindenesetre beválna.

Ide kattintva további érdekességeket osztunk meg az ázsiai vadkutyáról.

Sörényes farkas

A sörényes farkas arányainál már csak a hangja különösebb. A legtöbb kutyafélétől eltérően magányosan él, és elsősorban jelöléssel, valamint nagyon jellegzetes üvöltve ugatással (angolul roar-bark) kommunikálnak az egymástól távol élő egyedek. Mind a nőstények, mind a hímek. Egy specifikus kutatás megállapította, hogy ezt a fajta kommunikációt a párzási időszakban használják az egyedek, majd akkor is, amikor a kölykök már megszülettek. Ez arra utal, hogy a párok az utódok születése után a kezdeti időszakban még tartják a kapcsolatot ezzel a módszerrel.

Afrikai vadkutya

Az Okavango-delta populációin tett megfigyelések alkalmával kiderült, hogy a falkatagok összegyűlnek, mielőtt vadászni indulnának, és minél többen tüsszentenek a tagok közül, annál biztosabb, hogy el is indulnak a portyára, tehát tulajdonképpen ezzel a technikával szavaznak. Amikor a domináns pár tagjai tüsszentenek először, a csoport sokkal nagyobb valószínűséggel indul útnak.

A következő hangot húzásnak (hooing) nevezik, és akkor használják az állatok, ha szeretnék összeterelni a falka tagjait. Egészen olyan, mint egy bagoly vagy egy galamb, nem? Nos, ha szerinted is, akkor a következő vokalizáció nem is ér majd akkora meglepetésként.

A világ leghatékonyabb vadászai közé tartozó afrikai vadkutyák úgy csipognak, akár a kismadarak. A videó alatt egy kommentelő meg is jegyezte, hogy: csak képzeld el, milyen lehet ezt a vicces kuncogást hallgatni, ahogy éppen széttépnek.

Vörös róka

Az itthon is megtalálható vörös róka Magyarországon dúvadnak számít, emiatt egész évben vadászható. Hogy ilyen státuszba került, annak az az oka, hogy természetes ellenségeinek – vagyis a nagyragadozók és a nagyobb termetű ragadozó madarak – állománya erőteljesen megritkult. Így csak az ember szabályozza a populációja nagyságát. Remekül alkalmazkodik a környezetéhez, ravasz és okos, így sok gazdának okoz fejtörést. Azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy haszna is van, ugyanis irtja a szintén kárt okozó rágcsálókat.

A repertoárjuk a hangalapú kommunikációt tekintve igen széles, az újabb kutatások 12 különböző hívást észleltek a felnőtt egyedeknél, nyolcat a kölyköknél. Náluk is megkülönböztetnek kapcsolattartó és interakciós hívásokat, valamint a nőstény hangját, amikor magához szólítja a hímet a párzási szezonban. Az interakciós hívások nyüszítéshez hasonlatosak, ezt akkor használják a rókák, amikor találkoznak egymással; főként az alárendelt példányok szólaltatják meg. A kapcsolattartó hívásokat a vou vou vou hanggal tudnánk leírni. Ez akkor használatos, amikor két vörös róka közeledik egymáshoz. A kölykök már 19 napos korukban elkezdik használni.

Ebben a videóban azonban a veszélyt jelző hangot hallhatod, ami figyelmezteti a környéken lévő fajtársakat. A felvételen is jól látható, hogy az állatok egyértelműen kiszúrták azt, aki a felvételt készítette róluk.

Ide kattintva egy szürke farkas alfa-hímet hallgathatsz meg, amint éppen riadót fúj.

afrikai vadkutya ázsiai vadkutya dól hangjelzések kisfülű kutya kutyafélék sörényes farkas videó vörös róka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!