hirdetés

Lélegzetelállító, hogyan riasztja el a vadkutya a tigrist

Hangai Lilla

2024. március 27 - Képek: Getty Images Hungary

A következőkben egy rendkívül ritka jelenségnek lehetsz szemtanúja, ugyanis két eredményes és ügyes ragadozó összecsapását figyelheted meg. Az érzékenyebbek is bátran továbbgörgethetnek, a felvételen nincsenek megrázó részletek.

hirdetés

A felvételen egy ázsiai vadkutya, vagyis dól menekül a tigris elől, amely jelenetet a Black Leopard Safari egyik túrájának résztvevői szemlélhették meg testközelből. A dól egy kutyaféle, amely sokak számára ismerős lehet Rudyard Kipling A dzsungel könyve című művéből. Rendkívül eltökélt és kitartó vadászok, akik akár órákon keresztül is képesek üldözni a prédát. Ősi ellenségük a tigris és a leopárd is. A kutatók megfigyelték, hogy ahol több a tigris, ott a dólpopuláció száma alacsonyabb. Ugyanis bármennyire is szívós ragadozók, a tigrisek gyorsabbak és erősebbek náluk; túlzás nélkül egy mancscsapással képesek leteríteni egy vadkutyát.

Ami talán egyből szemet, vagyis inkább fület szúr a felvételen, az a dól hangja. A kutyafélék világában vokalizációjuk igen egyedinek számít. Úgynevezett füttyögéssel kommunikálnak, amit a szakértők a vörös róka hangadásához hasonlítanak. A felvételen hallható kaaakaaa hanggal veszélyt jeleznek a klán tagjainak; de ezt használják akkor is, amikor támadásba lendülnek. A sokkal barátságosabb kúkúú hangot a falka összehívásakor hallatják.

A videón úgy tűnik, mintha a dól igyekezne az úton maradni és elcsalni egy adott helyről a tigrist. A kommentelők azt találgatták, hogy azért viselkedik-e így az állat, mert a kölykeitől szeretné eltávolítani a nagymacskát a kutya. A videó feltöltője, a FiveZero Safaris szerint ez is egy lehetséges taktikai lépés lehetett.

Ha szeretnéd élőben megfigyelni a dólokat, a Fővárosi Állat- és Növénykertben most kaptak egy nagyobb, felújított kifutót.

Ide kattintva a macskás oldalunkon olvashatsz el a tigrisről különböző érdekességeket. Megtudhatod például, hogy miért popcorn illatú a pisije. Ebből a cikkből pedig a dól szokásait, jellemzőit és külső adottságait ismerheted meg bővebben.

ázsiai vadkutya dól kutyafélék videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink