hirdetés

Ilyen szívbemarkolóan énekel az egyik legősibb kutyafajta (videó)

Szénási Szimonetta

2024. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az új-guineai éneklő kutya hangja igazán különleges. Pár éve hatalmas tudományos szenzációt jelentett az újbóli felfedezésük.

hirdetés

Az új-guineai éneklő kutyát a kutatások alapján valamennyi Ázsia térségében élő házikutya ősének tartják. Neve beszédes: Új-Guinea vadvidékén őshonos, ahol az embertől távol él; háziasítani nem sikerült. Az alábbi videón is hallható jellegzetes hangjáról lehet felismerni, ami nagyon hasonlít a púpos bálna énekéhez. Leginkább melankolikusként jellemezhetjük az énekét.

50 évig kihaltnak hitték

Hazájában mintegy fél évszázadig kihaltnak hitték természetes élőhelyükön, és csak a fogságban élő példányokról voltak információik a tudósoknak, ám 2016-ban 15 vadon élő példányt fedeztek fel, ami tudományos szempontból igazi szenzációnak számított.

Kicsi és impozáns

Az új-guineai éneklő kutya küllemében leginkább a dingóra emlékeztet, ám kisebb termetű: marmagassága 31-46 centiméter, súlya pedig általában 9-14 kilogramm között mozog. Teste izmos, koponyája széles, szőrzete pedig vörös, szürke vagy fekete-cser. Jellegzetes a farkán levő dús szőrzet.

Ha szeretnél többet megtudni a mára már kihalt kutyafajtákról, ebből a cikkünkből 8-at is megismerhetsz, köztük az angol fehér terriert, a cumberlandi juhászkutyát és a hare indián kutyát. Igazán különleges jószág volt valamennyi!

Kapcsolódó cikkek

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!