hirdetés

Kiderült, hogy a fajtatiszta kutyák tényleg többet betegeskednek-e

Kövess Péter

2024. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik körében általános vélekedés, hogy a fajtatiszta kutyák hajlamosabbak a betegségekre, mint keverék társaik, de egy új tanulmány megdöntötte ezt a mítoszt.

hirdetés

A Frontiers In Veterinary Science című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy míg vannak kutyafajták, amelyek hajlamosabbak egyes betegségekre, a fajtatiszta és keverék kutyák többnyire egyenlőek az általánosan diagnosztizált egészségügyi állapotok tekintetében.

Megdőlt az ismert tévhit a fajtatiszta kutyák egészségügyi állapotát illetően

Nem igaz, hogy betegesebbek a fajtatiszta kutyák

„Számos ismert betegség fordul elő bizonyos kutyafajtáknál. Ez segített fenntartani azt a tévhitet, hogy minden fajtatiszta kutyánál gyakrabban fordulnak elő betegségek, de ez nem igaz” – közölte dr. Kate Creevy, a Dog Aging Project főállatorvosa, a VMBS Small Animal Clinical Sciences tanszékének professzora.

A több mint 27 ezer kutya adatait vizsgáló tanulmány megmutatta, hogy a leggyakoribb diagnózisok – mint például a fülgyulladás vagy az osteoarthritis (vagyis az ízületi gyulladás) – a fajtatiszta és a keverék kedvencekre egyaránt jellemzőek.

Ezek a legáltalánosabb betegségek

A tanulmány szerint a Dog Aging Project keretében vizsgált fajtatiszta kutyapopuláció mintegy 60%-át az alábbi 25 fajta teszi ki (népszerűségük sorrendjében):

 1. labrador retriever
 2. golden retriever
 3. német juhászkutya
 4. uszkár
 5. ausztrál juhászkutya
 6. tacskó
 7. border collie
 8. csivava
 9. vizsla
 10. welsh corgi pembroke
 11. német boxer
 12. si-cu
 13. törpe schnauzer
 14. mopsz
 15. havannai pincs
 16. Cavalier King Charles spániel
 17. yorkshire terrier
 18. német dog
 19. agár
 20. boston terrier
 21. szibériai husky
 22. shetlandi juhászkutya
 23. angol springer spániel
 24. ausztrál pásztorkutya
 25. dobermann

Ennél a 25 fajtánál a gazdik összesen 53 különböző egészségügyi állapotot jelentettek be. „A fajtatiszta kutyák tulajdonosai által jelzett betegségek jelentősen eltérnek egymástól. Egyes állapotok ugyanakkor gyakrabban szerepeltek adott fajtáknál” – jegyezte meg az állatorvos. A 10 legjellemzőbb probléma között a fogkő, a Giardia-fertőzés, az osteoarthritis, a szezonális allergia, a fogtörés, a szívzörej és a szürke hályog is szerepelt.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
A keverék kutyák is hasonló betegségekkel küzdenek

A kép a keverék kutyák esetében is nagyon hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy a szürke hályog és a szívzörej helyett náluk a köröm sérülése vagy leszakadása, illetve a csokoládé által okozott mérgezés fordult elő gyakrabban. A foghúzás és a kutyaharapás pedig a fajtatiszta kutyáknál volt jellemzőbb, szemben az inkább a keverékeknél tapasztalható fülgyulladással.

Az adatokból megállapítást nyert, hogy az 53 egészségügyi állapot közül 26 jelentkezése nem különbözött szignifikánsan a keverék és fajtatiszta kutyák között.

Nem csak a fajta számít

A tanulmány egyik legfontosabb tanulsága, hogy nem csak a fajta számít a kutyák egészsége szempontjából. „Az embereknek számos tényezőt figyelembe kell venniük, amikor kutyát választanak, beleértve a környezetet, az életmódot, a szociális interakciókat és a fizikai aktivitást” – fűzte hozzá dr. Creevy. Szerinte elengedhetetlen az állatorvossal történő konzultáció, és a vizsgálatok megfelelő ütemezése is. Emellett a gazdiknak érdemes szakemberrel beszélniük arról, hogy új kedvencük milyen betegségekre lehet hajlamos fajtájuk, nemük és méretük alapján.

Amint azt a tanulmány is kimutatta, néhány gyakori oknak, ami miatt a tulajdonosok állatorvoshoz viszik a kutyájukat, alig vagy semmi köze nincs a fajtához.

Tipikusan idesorolhatók a fogászati betegségek, az allergiák és az osteoarthritis is. Az utóbb megelőzésében vagy ártalmainak csökkentésében leginkább a rendszeres testmozgás és a testsúlykontroll nyújthat segítséget.

Arról, hogy egy túlsúlyos kutyán milyen módszerekkel lehet segíteni, itt olvashatsz bővebben.

betegségek egészség fajtatiszta fajtatiszta kutya keverék kutyák kutyafajták tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!