hirdetés

Így állapíthatod meg egyszer és mindenkorra, hogy milyen fajták vannak keverék kutyusodban

Hangai Lilla

2023. július 3 - Forrás: Képek Getty Images Hungary

A keverék kutyusok gyönyörűek, változatosak és izgalmasak. Sokukról szinte azonnal látni lehet, hogy milyen fajták vegyülhettek bennük, másokról nehezebb lehet megállapítani.

hirdetés

A gazdikat szokta érdekelni ez a kérdés, több okból is. Egyrészt mert így több információt kaphatnak a kutya megfelelő ápolásával, tréningezésével, esetleges betegségeivel és mentalitásával kapcsolatban, másrészt pedig egyszerűen csak érdekes. Egy keverék kutya esetében a benne lévő fajták azonosítása többféleképpen is történhet. Ehhez adunk most néhány tippet!

Mielőtt hozzá kezdenél, azt javasoljuk, hogy készíts elő papírt és ceruzát, hogy az alábbi pontok alapján leírhasd kedvenced jellemzőit.

Ez a keverék kutya vajon honnan örökölte a kék szemét?

Külső megjelenés alapján

A fej formája

A kutyák fejének formáját három különböző csoportba rendszerezik: dolichocephalic, brachycephalic és a mesocephalic. Az első a hosszúkás koponyájú kutyák csoportja (például különböző agarak), a második a lapos arcú kutyák csoportja (például francia bulldog, német boxer), a harmadik kategóriába pedig a kettő között elhelyezkedő ebek esnek (például mudi, berni pásztorkutya).

A farok fajtája

Ez már egy kicsivel bonyolultabb lesz. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a különböző faroktípusokról, érdemes lehet átböngészni annak érdekében, hogy teljes képet kapj. Itt nem írnánk le újra, a téma már önmagában is egy teljes cikknyi terjedelmet jelent.

A főbb kategóriák a következők: kurta farok (például breton spániel, welsh corgi pembroke), bodorított (például akita inu, szibériai husky), dugóhúzófarok (például mopsz, basenji), vidrafarok (például labrador retriever, Chesapeake Bay retriever), répafarok (például west highland white terrier, tacskó), ostorfarok (például whippet, ír farkaskutya).

A kutya farka meglepően sokat elárulhat a származásáról. Ha nem is a konkrét fajtát lehet általa meghatározni, de arra mindenképpen utal arra, hogy milyen típusú a négylábú: hideg éghajlatra termett (bodorított), vízimádó (vidra), általában földalatti vadászatra kitenyésztett (répa), gyors vagy vadászatra kitenyésztett (ostor).

Egy cuki, vélhetően valamilyen terrier és tacskó mix.

A fül típusa

Rengeteg fajta van, hogy csak a leggyakoribbakat említsük:

A bunda textúrája, hossza

Először is érdemes lehet megnézni, hogy a kutya szőre aljszőrzetből és fedőszőrzetből áll-e (például kuvasz, hosszúszőrű skót juhászkutya) vagy csak fedőszőrzete van (például rövidszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó).

Aztán az is remek támpontot adhat, hogy kedvencednek szőre vagy haja van. A haj szerű bunda (például uszkár, havannai pincs) egészen addig nő, ameddig le nem vágják vagy töredezés hatására meg nem rövidül. Ezek a kutyák kevesebbet vedlenek, de cserébe rendszeres kozmetikázásra szorulnak.

A bunda textúrája lehet sima, szálkás vagy drótos is (például airdale terrier, szálkás szőrű tacskó), de persze ne feledkezzünk meg a zsinórosról (például puli, komondor) és a szőrtelen ebekről sem (például kínai meztelen kutya, perui meztelen kutya).

Ezekkel összevetve a szőrzet hosszúságát valamint sűrűségét, egy újabb lépéssel közelebb kerültél a megoldáshoz.

Jól látjuk; corgi és németjuhász csörgedezik az ereiben?

A bunda színe és mintázata

A szín és a minta talán kevésbé lehet árulkodó, ugyanis számos fajtának elérhető többféle színváltozata. Ám míg vannak olyan kevésbé jellegzetes kombinációk, mint a fekete-fehér vagy a barna-fehér foltos, esetleg a háromszínű foltos, addig a merle (például ausztrál juhászkutya), a harlekin (például német dog) vagy a nyereg mintázat (például német juhászkutya) már többet elárulhat a blöki származásáról.

A test formája mérete

Ezt nem is ragoznánk túl. Hosszúkás a teste a kutyának és rövidebbek a lábai (például tacskó), atletikus és karcsú hosszú végtagokkal (például angol agár) esetleg izmos és masszív testfelépítésű (például cane corso)?

Egyéb

Húzódik esetleg a háta közepén egy dúsabb, jól elhatárolható szőrcsík (például rhodesian ridgeback), kék vagy foltos a nyelve (például shar pei, csau csau), kék a szeme (például szibériai husky, ausztrál juhászkutya)?

A fajták azonosítása nem mindig egyszerű: ezen az édes pofin te milyen fajták jellemvonásait véled felfedezni?

Viselkedése alapján

Ez már egy kicsit bonyolultabb lehet, ugyanis a kutya egyéni személyisége is sokat nyom a latban. Azonban van néhány jellegzetesség ebben a kategóriában is, ami árulkodó lehet. Szereti a vizet? Terelget téged vagy a gyereket, ha sétáltok? Jellemző rá, hogy mereven bámul egyes dolgokra és a szájában nagyon gyengéden is képes dolgokat tartani, cipelni? Minden történésre nagyon érzékenyen reagál és jelez? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre választ adva majd azokat összekombinálva a külső jellemzőkkel, kaphatsz keverék kutyusodról egy átfogóbb képet. Ha a listád alapján is elveszettnek érzed magad, javasoljuk, hogy böngészd a fajtaleírásainkat, melyek nagy segítségedre lehetnek, főleg, ha már van egy-két ötleted, amin elindulhatsz.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni; ezek mind csak találgatások és egyik információ sem ér semmit a többi nélkül. Elérhető már keverék kutyákat kielemző applikáció és kvízt is ki lehet tölteni a neten ebben a témában, azonban egyik sem szolgál biztos válaszokkal.

Szerintünk ez a szépség csivava és valamilyen terrier mix lehet.

 

Így mehetsz biztosra

Ha tudsz erre áldozni, érdemes készíteni egy DNS-tesztet. Vannak már olyanok is, amelyek nemcsak a kutya fajtájával kapcsolatban adnak információt, hanem a lehetséges betegségekre való hajlamról is az adott eb esetében. Persze ez nem létszükséglet, de nagyban megkönnyíti a kutya nevelését és gondozását, ráadásul hosszú távon spórolhatsz is vele, ugyanis így meg lehet előzni esetleges megbetegedéseket is.

DNS-teszt keverék keverék kutya kutya DNS-teszt kutyafajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink