hirdetés

Miért hullik kutyád szőre a vedlési időszakon kívül? Ekkor fordulj orvoshoz!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 6

A kutya szőrhullása vedlési szakaszban teljesen normális. Viszont amennyiben azt követően nem múlik el, és az őszi időszakban is folytatódik, akkor bizony előfordulhat, hogy betegség áll a háttérben. Amint azt tapasztaljuk, hogy a kutyának rohamosan elkezdett ritkulni a szőre, azonnal forduljunk orvoshoz.

hirdetés

Ahogyan az emberek esetében a hajhullás, az állatoknál is utalhat valamilyen betegségre a jelentős mennyiségű szőrhullás. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy ahelyett, hogy a télre készülve növesztené, inkább hullajtja szőrét kedvencünk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy ha esetlegesen betegség áll a háttérben azt mielőbb kezelhessék.

A szőrhullás okai

Valójában a szőrhullásnak számos oka lehet. Legtöbb esetben valaminek a hiánya okozza, de gyulladásos, esetleg bakteriális fertőzés is állhat a háttérben. Abban az esetben, ha az állat bőre piros és gyulladt, szinte biztos, hogy gombás vagy baktérium okozta fertőzés támadta meg. Ezentúl örökletes tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy a kutyának bizonyos időközönként jelentős mennyiségű szőre kihullik. Közrejátszhatnak hormonális okok is, ilyen lehet az endokrin rendszer problémája, melynek ez a jelenség az egyik legfőbb tünete. A nemi hormonok zavaraitól a pajzsmirigyproblémákig igen széles a paletta. Szintén gyakori, hogy a rühesség folytán alakul ki hasonló tünet, továbbá allergiák is okozhatják a jelenséget. Legrosszabb esetben a szőr hullása a rák tünete, ez esetben életmentő lehet, ha időben kezditek a kezeléseket.

Ha sebes a kutya bőre, feltétlen forduljunk orvoshoz.

Lelki okai is lehetnek a szőrhullásnak

Akárcsak az ember esetében, úgy az állatoknál is gyakran előfordul, hogy nem fizikai betegség, hanem lelki okok állnak a háttérben. A nagy mértékű stressz a fő bűnös. Ezt kiválthatja költözés, új kutya, illetve olyan családon belüli változás, mint a gazda halála vagy gyerek születése. Ebben az esetben viszont a szőrhullás átmeneti, és amint a stresszes időszak véget ér, meg is szűnik.

A kutya szőrhullás ellen

Ha a gazdi ismeri a pontos diagnózist, fel tudja venni a harcot a szőrhullás ellen. A stresszt kizáró tényezők minimalizálásával hatékonyan csökkentheti az állat szőrhullását. A megelőzés kulcsa pedig a rendszeres szőrápolás. Érdemes naponta átfésülni, illetve alaposan átvizsgálni a bundáját, ugyanis könnyen megbújhatnak benne bogarak, esetleg kullancs vagy toklász.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészségügyi probléma kutya szőre hullik kutya szőrhullás szőrhullás vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!