hirdetés

Ez a kutya lehetett az igazi Lassie

Szénási Szimonetta

2023. október 2 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kimondjuk a nevét, idős és fiatal egyszerre mosolyodik el, felidézve a skótjuhász alakját. Pusztán kitalált karakter volt, vagy valóban létezett az okos és hűséges kutya? Ennek jártunk utána.

hirdetés

Erick Knight regényének csodálatos négylábúját senkinek sem kell bemutatni. Több generáció meghatározó könyv-, majd később filmélményei a skót juhászkutya kalandjait feldolgozó alkotások. Ám mint a legtöbb varázslatos dolognak, Lessie alakjának is van hús-vér elődje. Legalábbis minden jel arra mutat! Nézzük, ki lehetett a példakép, az „igazi Lassie”.

Lassie híressé tette a hosszú szőrű skót juhászkutyát.

Megható történet a kutyahűségről

A Lassie hazatér nem véletlenül vált ennyire népszerűvé: Knight regénye egyszerre szívbemarkoló és szívmelengető, a boldog befejezés pedig garantálja, hogy felszabadultan ünnepeljük négylábú társaink páratlan hűségességét, végtelen szeretetét és briliáns eszét.

A skót juhász igen szegény családja szorult helyzetében arra kényszerül, hogy eladja szeretett kedvencét. Ám Lassie nem törődik bele a sorsába, és megannyi veszélyt és kihívást vállalva visszatér kis gazdájához, Joe-hoz. A kutya-ember közti kötelék gyönyörű példája – telitalálat minden kutyatartó és állatbarát szívéhez – mint írtuk is.

Jelenet az 1943-as filmből.

Nem a fantázia szülte

Ám ahogy mondani szokták, a legjobb történeteket az élet írja. Vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, az életben is minden megtörténeht. Azért pedig nem kell messzire menni, hogy valaki egy szeretettel teli, gazdájához végtelenül ragaszkodó, érte mindent vállaló jószágot találjon. A te kedvenced is épp ilyen, igaz?!

15 évvel a Knight-regény előtt Lassie-nek is megvolt az igazi elődje. Sokak szerint Silvertone Bobbie az a csodakutya, akiről az író világhírűvé vált címszereplőjét mintázta. Bár arra nincs kézzel fogható bizonyíték, hogy valóban találkozott volna Bobbie-val, ám a párhuzam a két jószág között, valamint az, hogy a skótjuhász keverék története bejárta az angolszász világot. Rengeteg rajongói levelet kapott Angliából, Knight szülőhazájából is, ami valószínűvé teszi, hogy hozzá is eljutott a híre.

5000 kilométert járt be

Ahhoz, hogy lásd, miért merült fel ez az elmélet, mesélünk kicsit Bobbie-ról. Ahogy Lassie, úgy ő is messze került az otthonától, hogy aztán vállalva minden kihívást és leküzdve minden veszélyt, hazataláljon. Sőt, Bobbie még nagyobb utat tett meg, mint regénybeli fajtatársa: a fáma szerint körülbelül 5000 kilométert kellett megtennie a Sziklás-hegységen keresztül, méghozzá télen. Elképesztő teljesítmény!

Vidékről a nagyvárosba

Emellett sorsának érdekes fordulata, hogy bár egy farmon nőtt fel, gazdái idővel a városban nyitottak éttermet, így vidéki ebből nagyvárosi jószággá avanzsált. Éles váltás egy kutya életében. Ráadásul neki nem is szabadott volna útra kelnie, hiszen mint a „farm része”, ő is az adásvétel részét képezte. Ám egy hűséges kutya nem berendezési tárgy, sem adok-veszek kellék, hanem ragaszkodó, érző élőlény. De ezt olvasóinknak nem is kell bizonygatnunk.

Talán a gazdái úgy gondolták, kedvencük nem lenne képes elhagyni a jól ismert és megszokott helyet, vagy nem látták, milyen szerepe lehetne neki a nagyvárosban. Ma már szerencsére tudjuk, hogy a négylábúak igen rugalmasak, és megfelelő hozzáállással, tudatossággal és sok türelemmel át lehet segíteni őket az ehhez hasonló változásokon.

A fajta dicsérete

Bobbie nemzetközi szenzáció lett, ami nem meglepő, ilyen teljesítmény után. Ezt sokan a fajta javára írják, tekintve, hogy a skót juhászkutyák igen kiváló tájékozódóképességgel vannak megáldva. Arról ugyan nincs biztos adat, hogy Bobbie hányad részben volt skótjuhász – egyharmad, fele vagy kétharmad arányban –, de ez szerintünk már részletkérdés.

Filmtörténeti sikerek

Bobbie történetét megírták, sőt film is született róla. Charles Dewey Alexander tollából született meg a mű, amelyet az író némiképp kiszínezett, kitöltve a kalandozás hiátusait a saját elképzeléseivel. Ezt követően szerepelt a The Call of the West című filmben,a mely csak részben maradt fent.

Részlet a filmből:

Halálakor egész Silverton gyászolta a legendás skótjuhászt, akinek emlékművénél még a neves Rin Tin Tin is virágkoszorút helyezett el. Emellett Bobbie-t egy falfestmény is feledhetetlenné teszi a városban.

Íme, Bobbie:

Utódai köztünk élnek

A hírek szerint Bobbie-nak számos kölyke született – tekintve, hogy az 1920-as években még nem volt népszerű az ivartalanítás –, így többen úgy vélik, 15 utódjának leszármazottai még ma is boldogan élnek, tovább örökítve a kalandor vérvonalat.

Igazi Lassie-k

Van más elképzelés is, miszerint Knight kiről mintázhatta regényének főhősét. Erről valamint a műből készült filmről EBBEN a cikkünkben írtunk.

film filmes kutya hosszúszőrű skót juhászkutya hűség igaz történet könyv kutyás történelem Lassie Lassie hazatér skót juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink