hirdetés

A Harry Potter filmek Agyarát alakító kutya tragikus története

Hangai Lilla

2023. július 14 - Képek:

A korosztályunk szó szerint a Harry Potter filmek karaktereivel nőtt fel, a sorozat sikerességét azonban mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idősebbek és a Z generációs fiatalok is legalább ilyen lelkesedéssel merülnek el a történetekben. Míg Daniel Radcliffe-ről, Rupert Grintről vagy Emma Watsonról sokat olvashatunk, addig keveset tudunk az Agyart megformáló Monkeyról.

hirdetés

Monkey kutya története nem csak a Harry Potter filmek kedvelői számára érdekes; múltja bizonyítékul szolgál arra, hogy a kutyatartásnál a szeretet és a felelősség hiánya szörnyű véget is érhet.

Monkey a vörös szőnyegen.

Minden kezdet nehéz

Az Agyart játszó nápolyi masztiffot (a könyvben eredetileg Agyar fekete német dog volt) Julie Tottman állatkiképző egy northamptoni székhelyű menhelyről vette magához. Julie 2000 és 2011 között a Harry Potter filmek fő állatkiképzőjeként dolgozott, és több mint 250 állatot oktatott a forgatásokhoz, többek között macskákat és baglyokat. De munkáival találkozhattunk a 101 kiskutya és számos James Bond filmben, de még a Trónok Harcában is.
Agyar szerepére új színészt kellett választania a Tűz serlege című epizódhoz, ugyanis az eddig a karaktert megformáló ebnek, Hugónak nyugdíjba kellett vonulnia. Mivel a nápolyi masztiff nem számít különösebben népszerű fajtának és dolgozni sem a legegyszerűbb velük – idegenekkel szemben tartózkodók lehetnek, és hajlamosak megmakacsolni magukat alkalmanként –, tudta, hogy nem lesz egyszerű dolga. Az állatvédelem iránt elkötelezett Julie igyekszik ha csak teheti, mentett állatokkal dolgozni. Így kezdte el Hugó utódjának a keresését is – menhelyeken.

Tökéletesnek tűnt, de azt mondták róla, hogy agresszív

Mindig próbáltam mentett állatokkal forgatni. Nagyon sokan sínylődnek menhelyeken, akik kétségbeesetten vágynak új életre. Megszakad a szívem, ha arra gondolok, hogy az emberek milyen kegyetlenséggel képesek velük bánni. Nem számít, milyen szörnyűségeket szenvedtek el azonban, egy kis kedvességgel és némi gondos kiképzéssel sztárokká válhatnak. A világ leírja őket, de tapasztalatból tudom, hogy a mentett állatok gyakran a legkeményebben dolgozók, leghűségesebbek és legszeretetteljesebbek.” – magyarázta.

Monkey (Agyar), James Phelps (Fred Weasley), Bonnie Wright (Ginny Weasley), Oliver Phelps (George Weasley) és Tom Felton (Draco Malfoy).

Miután többször is zsákutcába futott, végül egy masztiffmentő szervezetnél találta meg a számításait. De volt egy kis gond: a külsőre alkalmasnak tűnő kutyát azért hagyta el a gazdája, mert állítása szerint agresszív volt. Ez pedig lehetetlenné tette volna, hogy emberekkel dolgozzon egy forgatáson.

Julie azonban úgy döntött, hogy mégis meg szeretné nézni az ebet. „Gyakran a tulajdonosok azt mondják, hogy egy kutya agresszív, csak azért, hogy ez ürügyet szolgáltasson nekik arra, hogy megszabaduljanak tőle. Tízből kilencszer az áll a dolog mögött, hogy nem voltak felkészülve arra, hogy mekkora lesz majd az eb, ha felnő, vagy milyen drága lesz az etetése. Az emberek szívesebben hibáztatják a kutyát, mint önmagukat.” – fejtette ki álláspontját.

Amikor megismerkedett Monkeyval, tudta, hogy jól tette, hogy a megérzéseiben bízott. Bár a négylábú tele volt energiával, élettel és lelkesedéssel, borzalmas állapotban volt: elhanyagolt és csontsovány. Csontjain úgy lógott a bőre, mintha régi rongyokat terítettek volna rá.

Versenyfutás az idővel

Ahogy megismerkedtek, kiderült, hogy a kutya a legragaszkodóbb teremtés, akivel valaha Julie-nak dolga volt. Csak arra vágyott, hogy szeressék! Nem is késlekedett soká, azonnal magához is vette és elkezdte a felkészítést. Különös figyelmet fordítva arra, hogy a blöki megkapja a szükséges mennyiségű és minőségű eledelt, valamint a figyelmet és a gondoskodó szeretetet is.

A nápolyi masztiffok számára – mivel kifejezetten intelligens, türelmes kutyák –, nagyon fontos, hogy legyen feladatuk. Az új Harry Potter film nemcsak a megérdemelt gondoskodást hozta el Monkey számára, de a vágyott célt, feladatot is, amiben meg tudja mutatni milyen jó fiú is ő.

„Általában, ha a nulláról kezdem egy új kutyával, akkor legalább 12 hetet szeretnék vele dolgozni, mielőtt a forgatásra vinném. Azzal kezdem, hogy egyszerűen kapcsolatot építek ki vele, mielőtt áttérnék az egyszerű parancsokra és végül a konkrét mozdulatokra, amire az adott filmben szükség lesz. A Tűz serlegére fele ennyi idő alatt kellett felkészülni.” – mesélte Julie. De sikerrel járt és a kutya nemcsak a szerepét hozta kifogástalanul, de számos kollégája szívét is elrabolta.

Monkey sajnálatos módon 2013-ban elpusztult egy daganatos megbetegedés következtében. „A személyisége átragyog a képernyőn. Bár el kellett búcsúznunk tőle, tudom, hogy tovább fog élni a rajongók számára – és számomra ez az igazi varázslat.” – nyilatkozta meghatottan a tréner.

film filmes kutya harry potter híres kutya híres kutyák nápolyi masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink