hirdetés

Rendőrkutyából színész: Hollywood első négylábú csillagainak egyike, Strongheart

László Enikő

2021. április 1

Strongheartról, a németjuhászról talán sokan még nem hallottak, pedig ő volt az első filmsztár ebek egyike. Ismerd meg a rendőrkutyából vált négylábú színész történetét!

hirdetés

Etzel von Oeringen, későbbi nevén Strongheart 1917. október 1-én látta meg a napvilágot. Sokan őt tekintik a világ első filmsztár kutyájának. A híres eb először rendőrkutyaként dolgozott, az első világháborúban is szolgált. Hogyan vált belőle Hollywood egyik első négylábú filmcsillaga?

Út Amerikába

A Robert Niedhardt tenyészetéből származó németjuhász kalandos életpályát tudhat maga mögött. Etzelt vérvonalának megfelelően rendőrkutyának képezték ki Berlinben. Pályája elején a Német Vöröskeresztnél szolgált az első világháború idején. A háború után gazdája elszegényedett és attól félt, nem tud tovább méltó körülményeket biztosítani hős kedvence számára. Többen is nagyvonalú ajánlatot tettek a németjuhászra, de akkori tulajdonosa egyikőjükben sem bízott meg, így mindegyiket elutasította. Ehelyett egy barátjának adta a kutyát, aki egy jó hírű kennel vezetője volt New Yorkban.

A kutyakiállításokon is remekelt

1920-ban az akkoriban még Etzel néven ismert négylábú harmadik helyezést ért el a Shepherd Dog Club of America kiállításán. Megjelenését sokan dícsérő szavakkal illették, nem is csoda, hiszen igen szép, jó kiállású eb volt. Sokan felfigyeltek rá, köztük a filmrendező, Laurence Trimble is. Laurence bőven rendelkezett tapasztalattal a filmes kutyákkal kapcsolatban. Az ő kedvence, Jean volt az első eb, aki főszerepet játszott korábban több némafilmben is.

Strongheart, a csodakutya.

Úton a sztárság felé

A rendezőnek nagyon megtetszett az impozáns németjuhász, és javasolta feleségének, Jane Murfin forgatókönyvírónak, hogy vásárolják meg az ebet. Az új élethez új név is dukált. Erre azért is volt szükség, hogy a közönség jobban megjegyezze és szívébe zárja az újdonsült sztárt. Így kapta Etzel a hangzatosabb Strongheart nevet. Trimble elkezdte kiképezni a németjuhászt, akinek legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem tudott hétköznapi ebként viselkedni, játszani. De ezt is sikerült elsajátítania és igen szoros barátság alakult ki közte és Laurece között. Első kalandfilmje 1921-ben jelent meg The Silent Call címmel. Ezzel egy évvel meg is előzte a másik híres filmes kutyát, Rin Tin Tint. Állítólag vonyítani nem tudott, így az ilyen jeleneteknél testvére, Flash helyettesítette.

A Brawn of the North című film forgatásán.

Strongheart öröksége

Strongheart élete során hat filmben szerepelt és igen nagy népszerűségnek örvendett abban az időben. A háborús időszakban a németjuhászok Németországon kívül nem voltak kelendőek származásuk miatt. Strongheart népszerűsége azonban fajtáját is azzá tette Amerikában. Egyesek szerint még ma is léteznek olyan kutyák, akiknek ő és társa, Lady Jule a felmenői. A két eb rendkívül népszerűségre tett szert a filmvásznon és azon kívül is. Luxusvonatokkal járták Amerikát, rengetegen rajongtak értük. Sajnos a filmek többségét elveszettnek titulálják, azaz nem lelhetőek fel egy stúdió vagy privát gyűjtemény archívumában sem.

Strongheart és Lady Jule 1924-ben.

1929-ben Stongheart egy film forgatásán véletlenül megcsúszott és hozzáért egy forró stúdiófényhez, ami megégette. Néhány héttel később a sérülés helyén daganat alakult ki, ami a hős kutya halálát okozta 1929. június 24-én.

1960-ban a németjuhász csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán. A csodálatos ebről több könyv is íródott, és egy kutyaeledel gyártó cég reklámarcává is vált. A New York Times így írt róla egy könyvajánló kapcsán: Strongheart, Hollywood hőse éppoly bátor volt a filmvásznon, mint azon kívül.

(Képek: Wikipédia: Strongheart, Стронгхарт (собака), Brawn of the North)

film híres kutyák kutyás film német juhászkutya rendőrkutya Strongheart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!