hirdetés

Kutyáknak is járnak filmes díjak: Cannes-ban idén Tilda Swinton kedvencei taroltak

László Enikő

2021. július 25

Sokan nem tudják, de bizony a négylábú kedvencek is kaphatnak díjat, ha kiemelkedően teljesítenek a filmvásznon. Idén Cannes-ban Tilda Swinton kutyái taroltak, de korábban a Fehér Isten című magyar filmben szereplő ebek is nyertek Kutya Pálmát.

hirdetés

A kutyák nemcsak a különböző sportokban kaphatnak díjakat, hanem a filmvásznon nyújtott teljesítményeikért is. Az igazán jó alakításokért pedig akár egy bőrből készült nyakörvet is kaphatnak, amin a Palm Dog felirat áll. A Kutya Pálma a cannes-i filmfesztivál egyik különdíja, amit 2001-ben alapítottak. Azt, hogy ki érdemli meg a leginkább az elismerést, egy nemzetközi filmkritikusokból álló zsűri állapítja meg, a díjat pedig az ötletgazda, Toby Rose angol újságíró adja át. A Kutya Pálmát egyébként nemcsak élő eb vagy négylábúak egy csoportja, hanem animált karakter is megkaphatja. Toby Rose-t 2007-ben elhunyt foxterriere, Muttley inspirálta arra, hogy létrehozzon egy olyan díjat a fesztiválon, amivel a négylábú kedvenceket tisztelik meg.

Toby Rose és Vibeka Windelov a 2003-as díjátadón.

Idén Tilda Swinton kedvencei győztek

Tilda Swinton Oscar-díjas skót színésznőt olyan filmekben láthattuk már, mint a Narnia krónikái, Michael Clayton, A Grand Budapest Hotel vagy a Bosszúállók: Végjáték. De kutyái sem restek, és követték gazdájukat egészen a filmvászonig. A színésznő egyszer egy videoklipet is rendezett, aminek szereplői saját kedvencei voltak. A Kutya Pálma díjat azonban Dora, Rosie és Snowbear a The Souvenir Part II című filmben nyújtott alakításukért kapták, amiben a színésznő lányát vigasztalták. Tilda a díj átvételekor elmondta, hogy kedvencei nem tudtak eljönni a fesztiválra, mert a skóciai tengerparton töltik megérdemelt pihenésüket. A színésznő nem titkolta: régóta szemezett már a díjjal, így nagyon örült neki, hogy végre kutyái megkaphatták.

Az alábbi videóban látható, ahogy Tilda átveszi a díjat három spánielje helyett:

A „második helyezettnek” járó elismerésen két eb osztozott. A Red Rocketben szereplő pitbull, Sophie és a Lamb című filmben alakító Panda. A díjakat a rendezők vették át, egyikőjük saját kedvencével, Bunsennel.

Magyar filmben szereplő kutyák is nyertek már

2014-ben a Fehér Isten című, Mundruczó Kornél által rendezett filmben szereplő kutyák kaptak Kutya Pálmát. A filmben Hagent alakító Body és Luke az elsők, akik magyar rendezésű filmben nyertek ilyen díjat. Az alkotás különlegessége, hogy majdnem kétszáz menhelyi eb is szerepelt benne, amire korábban még sosem volt példa. Body egyébként egy labrador-shar-pei keverék, aki elegánsan, csokornyakkendőben érkezett a filmfesztiválra, és egy hatalmas puszival meg is köszönte a lehetőséget Mundruczó Kornél rendezőnek.

Mundruczó Kornél és Body.

A tavalyi évben nem tartották meg a fesztivált, 2019-ben pedig az előkelő elismerést a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című filmben, Brad Pitt Cliff Booth karakterének kutyáját alakító eb, Brandy kapta a Kutya Pálmát.

(Képek: Getty Images Hungary)

cannes-i filmfesztivál díjátadó film híres kutyák Kutya Pálma kutyás díj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink