hirdetés

Miért dörzsöli a kutyám a fejét? Megnyugtató magyarázatok a különös jelenségre

Buzgó Csilla

2020. július 8

Nem kell azonnal rosszra gondolni, ha kedvenced rendszeresen odadörgöli buksiját a talajhoz, vagy különböző tereptárgyakhoz.

hirdetés

Máris eláruljuk, mik okozhatják ezt a gyakran mókásnak tűnő viselkedést, és mikor szükséges meglátogatnod az állatorvost.

Allergia vagy fertőzés

Akárcsak az embereknél, a kutyusoknál is viszketéssel jár ez a tünetegyüttes, melyet próbálnak minél erőteljesebb vakarózással vagy fejdörzsöléssel enyhíteni. Fülfertőzés esetén megesik, hogy folyadék ürül a fülkagylóból, így előfordulhat, hogy azt akarja kutyusod letisztítani magáról. Mindkét verzió orvosi segítséget kíván.

Allergiás duzzanatok a kutyus arcán

Bolhák, atkák vagy kullancsok

Nyilván nem kell magyaráznunk, hogy az elszaporodott élősködők milyen kínzó irritációt és gyulladást képesek produkálni szegény kiskedvenced testén. Szerencsére erre a nyavalyára egyszerű a megoldás: az orvos által jóváhagyott kezelési tervet követve megszabadíthatod hű társadat a hívatlan betolakodóktól.

Fogfájás

Ehhez a tünethez általában rossz lehelet, néha vérrel kevert nyál, szájnyalogatás és rágási nehézségek társulnak. Minél előbb vidd őt orvoshoz, hiszen a jelek szerint fájdalmai vannak, és az is lehetséges, hogy egy vagy több fogát el kell távolítani.

Szemirritáció

Szaruhártyasérülésre vagy egyéb szemproblémára utalhat, ha a kutya gyakran dörgöli a szőnyegbe az arcát, vagy a mancsaival vakarja a szemeit. Megfigyelheted továbbá, hogy hosszabb időre le-lecsukja azokat fájdalomcsökkentés céljából – természetesen amint lehet, ejtsétek útba a dokit!

Illatok bűvöletében

Ha kutyusod érez valamilyen számára vonzó illatot, nem csak a fejét, az egész testét hajlamos a kellemes aromát árasztó objektumba vagy a földbe fúrni, ez nagyjából az emberek parfümhasználatának állati megfelelője. Ennek az ellenkezője is előfordulhat, azaz territóriumjelölés céljából a saját illatát szeretné környezetére kenni az eb.

Egyszerűen jó érzés

Néha nem kell neki különösebb indok, hiszen nekünk, embereknek is jólesik egy-egy pezsdítő vakarózás, masszírozás vagy dörzsölés, ha viszket vagy elmacskásodott az egyik testrészünk.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség vakarózás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink