hirdetés

Miért vonyít a kutya, ha szirénát hall?

Kövess Péter

2023. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy a legtöbb kutya vonyítani kezd, amikor meghallja a sziréna hangját. De ennek nem az az oka, hogy a fülsüketítő zaj bántja a fülüket.

hirdetés

Ha van kutyád, akkor bizonyára már te is tapasztaltad, hogy amikor elhúz az utcán egy szirénázó jármű, a hangját kieresztve vonyítani kezd, miközben a közelben lévő többi négylábú is rázendít. A magyarázat meglepő lehet.

A sziréna hangjától szinte minden kutya vonyítani szokott

Ezért kezd vonyítani a szirénát hallva a kutya

A szirénára adott reakciónak nincs köze a kutyák érzékeny hallásához. A szokás őseiktől, a farkasoktól eredhet, akik a vonyításon keresztül oszthatják meg tartózkodási helyüket a falka többi tagjával a vadonban.

A múltban ez létfontosságú kommunikációs eszköz volt, amikor a falkatagok elvesztették egymást a vadászat során. A kutya ebből a szempontból hasonlít a farkasra: a vonyítással nagy távolságokat áthidalva oszthatja meg helyzetét társaival. Ez történhet akkor is, amikor meghallja a szirénát.

A kutya nem tudja, hogy a sziréna hangja egy járműtől származik, ezért azt úgy értelmezheti, mint egy másik állat vonyítását.

Bár a mai világban a kutya már nincs rászorulva a vadászatra, továbbra is megvan benne a veleszületett falkaszellem, ami arra késztetheti, hogy válaszoljon testvérei hívószavára. Viselkedésében emellett az is közrejátszhat, hogy a hangot annak a jeleként is értékelheti, hogy valami nem stimmel környezetében. Ilyenkor úgy érezheti, hogy erről neked, a falkavezérnek is tudnod kell.

A kutyákban ilyenkor a farkasoktól örökölt ösztönök dolgozhatnak

A szakértők szerint ezt a feltevést erősíti az a tény is, hogy ha a hang valóban annyira zavarná a kutyát, akkor az arra sarkallhatná, hogy elfusson és elrejtőzzön előle.

Futótűzként terjed a vonyítás

Ha egy kutya a szirénát hallva vonyítani kezd, akkor biztos lehetsz benne, hogy a közelben lévő többi társa is követni fogja a példáját. Ahogy azonban a sziréna eltávolodik, fokozatosan ők is elcsendesednek. Vélhetően azért, mert úgy hiszik, hogy az állat, akitől a hangot kiadta, ismét megtalálta az útját.

Minél többet hallja a kutya szirénát, és minél többször reagál rá, annál valószínűbb, hogy az a jövőben is hasonló reakcióra fogja késztetni.

Amennyiben a kutya úgy gondolja, hogy a hangot egy ismeretlen állat adja ki, viselkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy a hang megszűnését elkezdi a saját vonyításával társítani. Így később emlékezhet rá, hogy sikerült „elűznie” vele a betolakodót.

Általában "ragályos" a vonyítás

A vonyítás általában nem igényel különösebb beavatkozást a gazdi részéről. Ha azonban kedvenced akkor is csinálja, amikor nem hallható sziréna, és ezt remegő hangon teszi, érdemes lehet állatorvoshoz vinned, mert arra utal, hogy fájdalmai lehetnek. Hogy a vonyításnak milyen további okai lehetnek, arról itt számoltunk be bővebben.

hang kutya sziréna szirénázás vonyít vonyítás zaj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink