hirdetés

Ezen meglepő okból vonyítanak a kutyák a sziréna hangjára

Hangai Lilla

2024. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Talán az egyik legfurcsább kutyaviselkedés, aminek a magyarázata is igen meglepő.

hirdetés

Amellett, hogy sok gazdi kifejezte aggodalmát afelett, hogy a kutyára rossz hatással lehet egy megszólaló sziréna, sokan ezzel ellentétben azt gondolják, hogy nem elég, hogy a sziréna fülsiketítő zaját el kell viselni, még a kutya is rátesz egy lapáttal. Ha megértjük a viselkedés mozgatórugóit, kezelni is könnyebb lesz. Eláruljuk, miért kezd el vonyítani a kutya a sziréna hangjára.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Ezért reagál a kutya a sziréna hangjára

Az üvöltést a farkasok évezredek óta használják a kommunikációhoz, valamint a falka tagjai között létrejövő kapcsolat erősítéséhez. Többek között az alfa-hím üvöltéssel hívja össze a tagokat, valamint így jelzik a territórium területén belüli tartózkodási helyüket az egyes állatok, sőt, még az idegen farkasoknak is így üzenik, hogy jobb, ha elhordják az irhájukat, mert ez a térség már foglalt. Annak ellenére, hogy a háziasítás során a farkasból kutya vált, az üvöltés célja ugyanaz maradt.

Amikor négylábú kedvenceink meghallják a sziréna hangját, ez a fülsiketítő hang ősi ösztönöket mozgósít bennük. Azonnal cselekvésre készteti őket, vagyis arra, hogy jelezzenek és üvöltsenek vissza. Érdekes módon tehát a szirénával kedvenceink kommunikációt folytatnak le. A hangjukat ügyesen illesztik a szerkezet hangmagassághoz, és szinte hibátlanul utánozzák azt, ami számukra alapvetően egy meglepően érzelmes közösségi élmény.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Sikert érnek el

Az élmény valódiságára az is ráerősít, hogy a sziréna hangja szinte mindig elhalványul a távolban, amitől a kutyák úgy hihetik, az interakció sikeres volt. Vagyis jelezték a másik számára, hogy ez a terület már foglalt. Kézbesítették a szükséges üzenetet, és a másik meghátrált.

Tehát láthatjuk, hogy a sziréna hangjára való vonyítás teljesen természetes reakció. Vannak azonban olyan ebek, akik a szokottnál hevesebben reagálnak erre a jelenség. Az ilyen kutyákra jellemző lehet az is, hogy hamarabb megugatnak mellettük elhaladó ebeket az utcán.

A reaktív kutyákról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben, ahol megoldásokat is kínálunk a problémára. Itt pedig a CBD jótékony hatásairól írtunk, amely szintén bevethető, ha feszült, stresszes az eb.

farkasok kommunikáció kutya vonyítás sziréna szirénázás vonyít vonyító kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!