hirdetés

A legjobb napi rutin kutyakölykök számára

Kövess Péter

2024. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kölyökkutya számára nagyon fontos a megfelelő napi rutin. Mutatjuk, mit ajánlanak a szakemberek.

hirdetés

Amikor kölyökkutya érkezik a családba, az sok izgalommal járhat, ezért a napi rutin kialakításáról könnyű megfeledkezni. Ezt azonban nem szabad kihagyni, mivel hozzájárulhat, hogy az új családtag nagyobb biztonságban érezze magát. Ez segíthet abban is, hogy tisztában legyen azzal, pontosan mit várnak tőle.

A napi rutin elengedhetetlen a kölyökkutya beilleszkedéséhez és fejlődéséhez, ehhez pedig a játék is hozzátartozik

Az ideális napi rutin a kölyökkutya számára

Az első néhány hét különösen fontos szerepet játszik a kölyökkutya életében. A megfelelő napi rutin ugyanakkor nemcsak neki tesz jót, hanem az egész család számára megkönnyítheti az átmenetet. Persze nem kell minden percet előre beosztani, de van néhány terület, ahol az ütemezés kiemelkedő jelentőséggel bír.

1. Etetés

Ellentétben a felnőtt kutyákkal, akik általában naponta egyszer vagy kétszer esznek, a legtöbb kölyökkutyának napi három étkezésre van szüksége. A legegyszerűbb, ha ezeket a saját reggelidhez, ebédedhez és vacsorádhoz igazítod. Ne felejts el gondoskodni arról is, hogy mindig legyen tiszta vize.

A kölyökkutyák többszöri etetést igényelnek

2. Folyó ügyek

Alakíts ki egy fix rutint, és legalább 2-4 óránként, illetve a különféle tevékenységek között is vidd ki a kölyökkutyát, hogy elvégezhesse a dolgát. Ez nagyon lényeges az otthoni tréning során, hogy minimálisra csökkenthesd az esetleges balesetek esélyét.

3. Játék

A kölyökkutyának sok testmozgásra és a gazdival való rendszeres interakcióra van szüksége. Tudni kell azonban, hogy a hosszas, megerőltető testmozgás – mint a hosszú távú futás – nem tesz jót neki. Egyes szakértők azt javasolják, hogy várd meg, amíg a kutya eléri az egyéves kort, mielőtt fokozott fizikai megterhelésnek tennéd ki. Idevágó tudnivaló, hogy

a különböző kutyafajták energiaszintje és növekedési üteme eltérő lehet.

Általánosságban elmondható, hogy egy könnyű sétával a környéken vagy a közös játékkal nem tévedhetsz nagyot. Több rövidebb alkalom pedig jobb a kölyökkutya számára, mint egy hosszú.

4. Pihenés

A fiatal kutyák sok pihenést igényelnek – olyannyira, hogy akár napi 16-18 órát, vagy többet is alvással tölthetnek. Éppen ezért fontos, hogy a nap folyamán is lehetőségük legyen szunyókálni, és ilyenkor ne zavarják őket.

Az esti alvás kezdetét illetően többféle megközelítés létezik. Vannak, akik egy fix időpontot határoznak meg, míg mások arra törekednek, hogy a kutya akkor aludjon, amikor ők is. Az előbbi megoldás előnye, hogy a kutyának mindig könnyebb egy állandó rutinhoz igazodnia.

Fontos, hogy hagyd eleget aludni

Így nézzen ki a nap

Minél előbb alakítasz egy napi ütemtervet, a kutya annál hamarabb fog hozzászokni új környezetéhez. A napi rutin mindenki számára könnyebbséget jelent. Emellett megmutatja a kutyának, hogy mi az elfogadható viselkedés részéről, milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Itt egy mintaütemterv az American Kennel Club szakembereitől, ami jó kiindulópont lehet.

  • Az első dolgod a nap kezdetén: Vidd ki a kutyát, hogy elintézze a dolgát, majd szánj időt egy kis játékra, és közben ne felejts el kommunikálni vele.
  • Reggeli: Etesd meg a kiskutyát. Fontos, hogy ne hagyd kint az ételt 15 percnél tovább, és ne adj neki enni a következő étkezésig. Mosd ki a vizesedényét, majd töltsd fel friss vízzel.
  • Reggeli után: Az evés után néhány percen belül a kutyáknak általában újra ki kell mennie, ezért add meg erre a lehetőséget. Ezt követően töltsetek egy kis időt játékkal vagy gyakorlatok végzésével. Bár a legtöbb ember számára sűrű a reggel, lehetőség szerint érdemes beiktatni egy rövid sétát is.
  • Délelőtt: A délelőtt további részét a kutya a szunyókálásnak szentelheti – ideális esetben egy hordozóban vagy karámban. Ez segít neki megtanulni egyedül lenni. Másfelől olyan helyet biztosít, ahol biztonságban lehet, amikor nem tudsz figyelni rá.
  • Délben: Ekkor érdemes megismételni a kora reggeli rutint, és amint felébredt, kivinni a kutyát a szabadba. Utána jöhet az ebéd, majd egy újabb kör kint. Ajánlott sort keríteni egy kevés játékra vagy edzésre is, hogy a kölyök felélje feles energiáit. A délutáni alvás előtt pedig újra könnyítenie kell magán.
  • Délután: Amikor a kutya felébred, vidd ki, és játssz vele vagy végezz vele feladatokat, majd következhet egy újabb WC-szünet. Ha nem dolgozol, vacsora előtt még együtt tölthettek némi időt.
  • Vacsora: Ha a kutya étkezési idejét a sajátod köré szervezed, természetessé válhat, hogy ilyenkor kap enni. Miközben a család vacsorázni készül, jó ötlet lehet egy rágójátékot adni neki, hogy a helyén élvezhesse. Így nem lesz láb alatt, és senki nem fog kísértést érezni, hogy fű alatt etesse.
  • Este: Itt megint aktuális egy pisiszünet. Ha ez megvolt, a kora esti időszak remek alkalom lehet az interakcióra. Sok kölyökkutya ilyenkor hajlamos kicsit megőrülni, de a játék révén kibillenhet ebből az állapotból. Ezt követően érdemes betervezi egy utolsó sétát. De mindenképp gondoskodj róla, hogy kedvenced a lefekvés előtt is elvégezze a dolgát.
  • Lefekvés: Célszerű arra törekedni, hogy a kölyökkutya mindennap egy adott időpontban feküdjön le. Mindegy, hogy este 8-kor vagy éjfélkor történik-e, a lényeg, hogy rutinná váljon.
  • Éjszaka: Ha a kutyus nem tudja átvészelni az éjszakát anélkül, hogy bepisilne, állítsd be az ébresztőt, és kelj fel hozzá, hogy ezt megelőzd.

Arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a kölyökkutya táplálásánál, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

alvás etetés gondozás kölyökkutya kutya napi rutin rutin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!