hirdetés

Kölyökkutya-kisokos: a pórázon sétáltatás kezdő lépései

Jóvári Krisztina

2021. november 16

Minden kölyökkutya életében eljön az a pont, amikor sor kerül az első sétára. Ez okozhat némi nehézséget, hiszen rengeteg új inger éri a kicsit a számára teljesen új környezetben. Azonban, mint minden feladat, a séta is elsajátítható – pusztán türelmesnek és következetesnek kell lenni.

hirdetés

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a kölyökkutyát csak a kötelező oltásai után vidd ki az utcára, illetve kutyafuttatóba. Így biztosított számára a szükséges immunitás a különböző betegségekkel szemben, mint például a parvovírusos bélgyulladás vagy a szopornyica. Továbbá a kötelező oltások hiányában kutyaóvodába sem mehet az eb.

Mivel érdemes elkezdeni a felkészülést a sétára az oltásokon túl?

Sokszor már a tenyésztőnél megkezdik a nyakörvhöz szoktatást, hogy ne legyen teljesen újdonság a kiskutya számára annak viselése. Erre is alkalmasak az alomjelölő nyakörvek a kicsik megkülönböztetésén túl, hiszen így pár hetes koruktól kezdve hozzászoknak a nyakörv viseléséhez.

Miután új otthonába kerül a kiskutya, érdemes naponta pár órára rátenni azt a nyakörvet, amiben majd sétálni is fog. Legegyszerűbb egy csatos textil nyakörv vagy bőrnyakörv, ami kényelmes viselet. A kölyköknek általában ez nem tetszik elsőre, vakarják, próbálnak megszabadulni tőle. Ilyenkor segít, ha elvonod a figyelmét egy figyelemfelkeltő játékkal. Ez a napi pár óra hozzászoktatja a kicsit a nyakörv viseléshez, illetve pozitív dologgal kapcsolja össze, ha játék is követi a nyakörv felvételét.

Irány az első séta!

Miután a nyakörvvel nincs gond, jöhet a pórázzal való ismerkedés. Ezt először gyakorolhatjátok a lakásban vagy az udvaron, ahol még nem vonja el a figyelmét a sok külső inger. Érdemes úgy alakítani, hogy éhes legyen a kiskutya, mert így pár jutalomfalatért cserébe nagy valószínűséggel lelkesen fog követni. Egy egészséges kiskutyánál szinte alapvető, hogy imád enni, de időzítheted direkt az etetéshez közeli időponthoz is a tréninget. Miközben fókuszál az ételre, észre sem veszi, hogy laza pórázon jön. Ha ügyesen sétál, kapjon nagy dicséretet érte.

Ugyanígy próbálj eljárni az utcán is, jutalommal, játékkal motiváld, hogy veled együtt sétáljon. Az első pár alkalommal semmiképp se várj el túl sokat a kiskutyától, mivel rengeteg inger éri, és ettől hamar elfárad. Fontos, hogy ne szoktasd hozzá a póráz húzásához, mert valószínűleg senki sem szeretne Károly bácsi módjára repülni a kutyája után, mint a Frakk, a macskák réme című mesében. Már az elejétől kezdve állj meg pórázhúzáskor, hívd vissza magadhoz a kiskutyát, és akkor indulj tovább, ha laza a póráz.

Extra segítség a kölyköknél

Nagy segítséget a kiskutya sétáltatásában egy felnőtt eb jelenthet, amelyik már jólnevelten tud sétálni. A kölyökkutyák ráadásul szeretik utánozni nagyobb fajtársaik viselkedését és tanulni tőlük, így előnye van azoknak, ahol van idősebb kutya is a kicsi mellett. Itt nyugodtan vidd együtt őket, mert a felnőtt kutya biztonságot fog jelenteni a kölyök számára, ugyanakkor a helyes viselkedést is mutatja neki. A hangsúly azonban a jólnevelt felnőtt kutyán van! Ha ő nem tud helyesen pórázon sétálni, nem mutat megfelelő példát sem.

Az idősebb kutyák is jól kijöhetnek a kölykökkel.

Fokozatosság elve

A távolságot és a séta időtartamát egy kölyök esetében mindig fokozatosan emeld, ezáltal elkerülöd az ízületek terhelését. A kiskutyák sokkal hamarabb elfáradnak, számukra ideálisabb több rövid séta egy nap alatt, mint egy hosszabb. Rengeteg inger éri őket a környezetükből, így mentálisan is fáradnak, emiatt se terheld őket meg túlságosan. Ilyen kis odafigyelésekkel a sétát élménnyé teheted kutyád számára, így mindig szívesen és izgatottan fogja várni az indulást.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiskutya kölyökkutya kölyökkutya nevelése kölyökkutya tanítása kutyasétáltatás kutyasétáltatás pórázon póráz séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!