hirdetés

Húsmentes táp kutyáknak? Miért választják a gazdák ezt az utat?

László Enikő

2021. november 8

A vegetáriánus életmód már nemcsak az emberek körében egyre elterjedtebb, hanem a gazdák sokszor kutyáikat is ennek megfelelően etetik. A húsmentes eledel már egy létező, elérhető táplálék számukra.

hirdetés

A kutyák ragadozó állatok. Habár az évezredek során az emberek mellett leginkább mindenevő életmódot folytatnak, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy szervezetük ragadozó életmódra fejlődött ki. Rövid bélrendszerük nem alkalmas arra, hogy nagy mennyiségű növényi táplálékot hasznosítson. A farkasokkal ellentétben azonban a kutyák beleiben olyan baktériumok találhatók meg, amik bizonyos mértékben segítik a növények lebontását.

Miért lesz valaki vegetáriánus?

A vegetáriánus vagy vegán életmódot folytató emberek körében már nem csak az állatok megkímélése, egészségügyi okok, hanem a bolygó megmentése is a cél. Egy vegetáriánus étrendet követő személy ugyanis jóval kisebb karbonlábnyomot hagy maga után, mint húsevő társa. Felmérések szerint a szarvasmarhák adják ki az összes üvegházhatást okozó emisszió 43%-át. Ezáltal károsabbak, mint az autóipar.

Az egészség oldaláról megközelítve a témát, John Robbins táplálkozási szakértő szerint* a hús tizennégyszer annyi növényvédő szert tartalmaz, mint egy hagyományosan termesztett növény. Az állatokat sokszor gyógyszerekkel, tömegnövelő szerekkel injekciózzák, amiket aztán az emberek megesznek. A tengerek műanyaggal, vegyi anyagokkal szennyezettek, így a halak fogyasztása sem feltétlen egészséges. Mellesleg a halászat nagyobb problémát jelent a Föld számára, mint az Amazonas esőerdő lángokba borulása.

Egy kutya is lehet környezetszennyező

Egy néhány évvel ezelőtti kutatásból kiderült, hogy az USA-ban élő macskák és kutyák etetése következtében 64 millió tonna üvegházhatású gázt termelünk. Ez azt jelenti, hogy egy négylábú kétszer akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mint egy terepjáró. De ez valóban a kutyák hibája?

Természetesen nem. Mint az emberekből, a kutyákból is túl sok van a bolygón, ami fenntarthatósági szempontból nem túl jó. Rengeteg árva kedvenc vár gazdára a menhelyeken, így akár örökbefogadással is tehetsz a Földért. A kutyák vegánsága azonban más kérdés.

Egészséges a kutyák számára a vegetáriánus életmód?

Ez a kérdés rendkívül sokrétű és szinte minden állatorvos, dietetikus más véleményen van, ezért mi is csak költőien tesszük fel. Vannak, akik szerint ez teljességgel képtelenség, és a kutyák vegetáriánussága egyenlő az állatkínzással. Mások szerint, ha megfelelő étrendet állítunk össze, nem lehet baj. Ennek apropóján a húsmentes hús ötlete nem csak a belvárosi food truckokra, hanem a kutyák táljába is megérkezett már. A vegetáriánus étrendet elképzelhető, hogy lehetséges egészséges módon követni egy kutyának is, azonban rendkívül sok a hibalehetőség és igen könnyű elvéteni vagy figyelmen kívül hagyni valamit.

Dr. Fodor Kinga állatorvos, kisállatdietetikus, az Állatorvostudományi Egyetem docense, a Magyar Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság alelnöke a 24.hu-nak azt nyilatkozta a témával kapcsolatban, hogy:

Az utóbbi évtizedekben annyira antropomorfizáltuk társállatainkat, hogy nem tudjuk objektíven megítélni szükségleteiket. (…) A húsevőt növényevésre kényszeríteni szenvedést okoz, hosszabb távon az állat pusztulásához vezet.

A húsmentes kutyatápok

A húsmentes tápok nagy előnye, hogy kikerüli azt az eshetőséget, hogy kedvencünket antibiotikumozott, növelőszerekkel injekciózott, vágóhídi állatokkal etessük. Természetesen a különböző márkákat, akik ilyen termékekkel állnak elő, az esetek 90%-ában nem a Föld vagy az állatok megmentése motiválja, mivel húsos eledeleket is gyakran árulnak. Mi lehet ennek az előnye? Hogy nem kell a gazdának összeválogatni, milyen tápanyagból mit adjon kedvencének. Csak kiönti a tálba és kész. Azonban, ha ilyen terméket vásárolsz, épp olyan fontos megnézni az összetevői listát, mint bármely más tápnál.

A vegetáriánus étrend követői szerint a kutyáknak nem adott összetevőre, hanem tápanyagra van szüksége. Sokan példálóznak a fehérjével. A fehérje a húsban van, ha a kutya nem kap fehérjét, megbetegszik. A borsófehérje 86%-a fehérje*, 14%-a zsír. A szejtán 81%-a fehérje, 4%-a zsír. A nyúlhús (vegyes részeket tekintve) 63%-a fehérje, 37%-a zsír. Ez a marhánál csak 39, a csirkénél (ahogyan például a csicseriborsónál is) 19%. Tehát, ha csak a fehérjeszázalékokat nézzük, valóban miért is van szüksége a kutyáknak húsra?

Az alábbi angol nyelvű videóban egy vegetáriánus étrenden élő kutyának kell a húsos táp és a zöldség közül választania:

A fenti videóban a gazda teljes mértékben meg volt győződve arról, hogy kedvence a zöldséget választja. De egy ragadozó miért választaná a zöldséget? Ez nem lenne ösztöneinek megfelelő cselekedet.

A mai világban már szinte senki sem tudja, melyik étel valóban egészséges és melyik káros. Mi, emberek úgy étkezünk, ahogy jónak látjuk. Háziállatainkért viszont felelősséggel tartozunk. Ők csak azt ehetik, amit mi eléjük teszünk. Ha vegetáriánus étrendet akarsz biztosítani kutyád számára, sose állj neki egyedül. Állatorvos és dietetikus szakvéleményét is kérd ki, hiszen kedvenced egészsége a tét.

(*A cikkhez Richard H. Pitcairn és Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége című könyve nyújtott segítséget.)

(Képek: Getty Images Hungary)

környezetvédelem kutya etetése kutya vegán etetése táplálkozás vegán étrend vegán kutya vegetáriánus kutyatáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink