hirdetés

Vegetáriánus étrend kutyáknak: őrültség, vagy esetenként életet is menthet?

Buzgó Csilla

2021. augusztus 13

Miért élne egy kutya húsmentes étrenden? - kérdezhetnéd, hiszen még az óvodások is tudják, hogy az ebek ragadozó állatok, akiknek ősei vadak elejtésével szerezték meg a napi betevő falatjaikat.

hirdetés

A farkas kutyává háziasításának folyamata során figyelemreméltó genetikai változások mentek végbe a domesztikált ebek szervezetében. Mivel az ember is örült, ha húst ehetett, a kutyának legtöbbször csak a maradék étel jutott, esetleg azok a belsőségek, amelyekhez a gazdinak már nem volt gusztusa.

És itt érkeztünk el egy nagyon lényeges ponthoz: a belsőségek fogyasztása által tulajdonképpen a vadon élő farkasok is esznek növényi táplálékot, sőt, néha még a bokrokon termő bogyós gyümölcsöket is megkívánják.

Mi az igazság? Valóban elvan egy kutya a kizárólag növényi, esetleg tojást tartalmazó vega diétán, vagy az életével játszol, ha ily módon tartod őt?

Mindenevő vagy ragadozó?

A kutyák fizikai felépítése viszonylag keveset változott: ugyanúgy ragadozó fogazattal és az emberéhez viszonyítva rövid bélrendszerrel rendelkeznek, mint farkas őseik. Genetikailag azonban részben idomultak a mi életstílusunkhoz, azaz jobban fel tudják dolgozni a szénhidrátokat, mint egy átlagos húsevő.

Tudtad? Az ókori Rómában kenyéren, főtt hüvelyeseken és írón tartották a háziebeket, húst csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem kaptak, mégis hosszú ideig hűségesen szolgálták gazdáikat.

Az Amerikai Tudományos Akadémia álláspontja szerint a kutyák mindenevő állatok, e feltevést pedig a következő tényezőkkel lehet alátámasztani:

  • Viszonylag lapos, őrlésre alkalmas zápfogakkal rendelkeznek
  • Az elfogyasztott szénhidrátmennyiség csaknem 100%-át képesek feldolgozni
  • A vékonybelük teljes bélrendszerük mintegy 23%-át teszi ki, csakúgy, mint a többi mindenevő szervezetében
  • A kutya képes a növényi béta-karotinból A-vitamint konvertálni

Ugyanakkor érdekes különbségként említhetjük a nyálösszetételt. Míg a mindenevők nyálában amiláz, azaz a szénhidrátok bontásához szükséges enzim termelődik, a kutyákéban ez nincs jelen.

A vegetáriánus kutyaétrend előnyei és hátrányai

Ha kutyád valamilyen egészségügyi problémából, pl. allergiából kifolyólag nem ehet húst, akkor sincs minden veszve. Állatorvos által jóváhagyott vegetáriánus étrenden talán még hosszabb ideig is él majd, mint bolti konzervvel etetve.

Van arra példa, hogy a kutya hús nélkül is elboldogul. Bramble, a világ egyik legszebb kort megélt kutyája 25 évig boldogította gazdája, Anne Heritage életét, s ezzel be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. Heritage rajta kívül hét kutyát tartott még ugyanilyen étrenden, öten közülük minimum 19 évig, vagy annál hosszabb ideig éltek.

A hívek szerint a növényi alapú étrend mérsékli a szervezet gyulladásos folyamatait, illetve kevesebb méreganyagot is halmoz fel az állat testében. Rákos megbetegedések kiegészítő terápiájaként is ajánlják a leveles zöldek, az algák, egyes bogyós gyümölcsök és a keresztesvirágúak (pl. brokkoli, karfiol) hozzátáplálását.

Azonban a helyzet sajnos nem ilyen álomszerű. Nem árt odafigyelni a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék felszínén található, esetleg érzékenységet okozó permetezőszerek és egyéb vegyszerek jelenlétére. Továbbá kimutatták, hogy azok a kutyák, akik a növényi étrendből kifolyólag lúgosabb kémhatású szervezettel rendelkeztek, hajlamosabbak voltak a húgyúti problémákra.

Bárhogy is döntesz, mindenképpen egyeztess szakértővel és állatorvossal, mielőtt ilyen drasztikus lépésre szánnád el magad. Ugyan lehet, hogy divatos táplálkozási irányzat, a vegetarianizmus csak indokolt esetben és orvosi felügyelet mellett lehet biztonságos kutyád számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kutya mindenevő kutya zöldségek ragadozó tudomány vegetáriánus étrend vegetáriánus kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink