hirdetés

Nekem működött, biztosan jó lesz neki is: kutyák ashwagandha gyökér és útifűmaghéj diétán

Hangai Lilla

2023. január 28 - Képek: Getty Images Hungary

Karl Malone minden napját reggelivel indítja, amely ashwagandha gyökeret és útifűmaghéjat is tartalmaz. Vacsoráját minden este kivétel nélkül őrölt kurkumával ízesíti, majd beveszi az ízületei karbantartásáshoz szükséges étrendkiegészítőt. Naponta két sétát tesz, és kerüli a feldolgozott élelmiszereket, mivel orvosa azt javasolta, hogy fogyjon. Karl Malone 11 éves és kutya.

hirdetés

Darshna Shah, Mr. Malone tulajdonosa úgy érzi, hogy ez a kúra, a barátoktól kapott tanácsok, állatorvosa hírlevelei, valamint a családja indiai gyökereiből adódó táplálkozási szokásai összegyúrva nagymértékben javították négylábú barátja egészségét. A 64 éves Ms. Shah nagyon sokáig úgy gondolta, hogy míg a házi kedvenceket jól táplálják, gondoskodnak róluk és szeretik őket, teljesen rendben vannak. De a wellnessre fordított egyre nagyobb figyelem meggyőzte őt arról, hogy ennél sokkal, de sokkal többet kell tennie, ha elég jó gazdi akar lenni.

Van olyan, akinek segít a kutyájával erősíteni a kötődést

Ms. Shah boldogan mesélte a The New York Times-nak, hogy mióta így eteti kedvencét, sokkal kevesebb egészségügyi problémája van. Vannak olyan háziállatok, amelyek nyers étrendet követnek, vagy bizonyos okokból gluténmentes diétára kell hagyatkozniuk. Esetleg vegán vagy vegetáriánus menünk élnek, hogy a gazdi saját elveit ők is visszatükrözzék.

Miért lenne hát baj, ha egyes ebek kurkumás tejeskávé ízesítésű vagy CBD-vel készült finomságokat majszolnak, vagy soha nem hagyják ki a probiotikumot és a C-vitamint. Divat lett ételt készíteni a kutyának. Sokan bizalmatlanok az eledelgyártó cégekkel szemben, így a különleges alapanyagokra is egyre nagyobb a kereslet.

Oscar, egy Brooklynban élő csivava keverék vegetáriánus, akárcsak a gazdája. Roopa Kalyanaraman Marcello boltban vásárolt vega kutyaeledellel eteti a kutyáját. Elmondása szerint nagyon furcsa lenne, ha a család egyik tagja húst kezdene fogyasztani, így a blökinek sincs választása.

Jennifer Donald lisztérzékenységben szenved, így semmilyen gluténtartalmú ételt nem eszik. Egy idő után szöget ütött a fejébe, hogy talán Moses nevű labradorja emésztési problémáiért is a glutén felel. Moses diétája azóta vadon fogott lazacból, édesburgonyából, főtt tojásból, kókuszolajból és rizsből áll nagyrészt. Ugyanazokból az összetevőkből, melyeket ő is, és a férje is rendszeresen fogyasztanak. Ms. Donald szerint ez a módszer segít neki abban, hogy jobban összhangba kerüljön kedvencével és a saját betegségét is könnyebben kordában tartja.

A külső elismerés mint a motiváció forrása

Bár azt szabályozzák, hogy mi kerülhet az állateledelbe és hogyan címkézheti fel a gyártó a terméket, arra konkrét szabályozás azonban nincs, hogy egy gazdi mivel etetheti, és mivel nem a kutyáját. Az állatorvosok véleménye is eltérő lehet a helyes táplálást illetően, ráadásul az internet is tele van kért és kéretlen tanácsokkal. Nem is csoda, ha a gazdik néha nem tudják, mihez kezdjenek.

A kockázat azonban elég magas ezekkel a divatos diétákkal kapcsolatban. Az egészséggel összefüggő általánosítások a blöki jólétébe is kerülhetnek, ugyanis ami működik egy embernél, nem biztos, hogy működni fog egy kutyánál is. Főleg akkor, ha olyan speciális diétára kárhoztatják, amire nem is lenne szüksége. A kutyatartás a friss adatok szerint egy 261 milliárd dolláros iparág, amelynek egy célja van, növekedni.

„Menő azt mondani, hogy a kutyám olyan jól étkezik, mint egy ember.” – mondja Sean MacDonald torontói séf, aki elsősorban nyers alapanyagokból készít kifinomult ételeket csokoládészínű labradorja, Hazelnut számára.

Jó dolgunkban már…

A szakértők úgy vélik, hogy kutya wellness-re irányuló lézerfókuszért is a karantéban töltött idő a felelős. Az embereknek akarva akaratlanul is jobban oda kellett figyelniük az egészségükre, ami szinte egyértelműen hozta magával a kutyák egészségére, étkezésére és jólétére irányuló fokozott összpontosítást. Ám egy dologról sokan megfeledkeztek! Bár a kutyáinkért felelősséggel tartozunk, a saját életstílusunkat és aggodalmainkat rájuk erőltetni hatalmas hiba. Tudjuk nagyon jól, hogy szeretik a hasukat és szinte mindent meg is esznek, amit eléjük teszünk. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy szolgálja is az érdekeiket.

A közösségi média és a média az olvasószámokról, a kattintásokról, a lájkokról és a profitról szól nagyrészt. Nagyon résen kell lenni, ha valós információhoz szeretnénk hozzájutni. Mi azt tanácsoljuk, hogy mielőtt kedvenced táplálásával kapcsolatban változtatásokat eszközölnél, mert a TikTokon éppen mindenki ezt ajánlja, olvass utána több forrásból is a témának. A jó gazdi szerintünk arról ismerszik meg, hogy kedvencére értékként és érző lényként tekint, nem valakire, akin kiélheti a saját szeszélyeit.

BARF diéta diétás kutyatáp egészséges kutya étrend étrend-kiegészítő főzés a kutyára gluténérzékeny kutya gluténmentes táp jó gazdi kutya diétáztatása nyers etetés nyers etetés kutya vegán étrend vegán kutya vegetáriánus kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!