hirdetés

Gluténmentes kutyák: a gabonamentes tápok az érzékeny ebek megmentői

László Enikő

2021. október 29

A kutyák rendkívül sokféleképpen alkalmazkodtak hozzánk az évezredek során. Olyannyira, hogy szervezetük is idomult étrendünkhöz, hiszen a háziasítás kezdeteiben azt ették, amit az ember hagyott nekik maradékul, ezáltal ők is formálódtak. A házi koszt pedig gyakran búzát, glutént is tartalmazott.

hirdetés

A glutén- és gabonamentes tápok legalább olyan népszerűek lettek mostanában, mint a csirkementes eledelek. Nevezhető ez egyfajta divatnak, de bizonyos esetekben a dolog hátterében nem a túlaggódó gazdik állnak, hanem az, hogy a kutyák valóban érzékenyek egyes összetevőkre. Ahogyan az utóbbi évtizedekben mi, emberek is hajlamosabbak vagyunk allergiára, daganatos megbetegedésekre, nem toleráljuk például a laktózt vagy a glutént, úgy ez négylábú társainknál is gyakoribb probléma. Sokan pedig azért választják a gabonamentes tápokat, mert saját maguk érzékenyek rá, így inkább kutyájuk étrendjéből is kiiktatják. Az is egyre több esetben fordul elő, hogy az eb maga allergiás a gabonára.

A gabona rossz a kutyának?

Persze, a kutya ragadozó, miért is lenne szüksége gabonára? Nos, a húsevő állatok is fogyasztanak növényi eredetű táplálékot, a vadonban például úgy, hogy az elejtett zsákmány gyomra telis-tele van különböző növényekkel. Másrészt, ahogy fentebb is említettük, a kutyák gyomra az idők során alkalmazkodott az emberi étrendhez valamilyen szinten. Így hozzászoktak az olyan ételekhez, amilyen például a gabona is.

Az alábbi videóban az állatorvost kérdeztük a kutyák táplálékallergiájáról:

A kutyák gyomra jóval egyszerűbben képes megemészteni a szénhidrátokat, mint a vadon élő rokonaik, a farkasok. Ez egy igen nagy különbség a két faj között, sokan úgy vélik, ez lehetett a kulcsa a kutya farkas ősétől való elkülönülésének. Az is kijelenthető, hogy az ebek lassan inkább mindenevőknek számítanak, mintsem ragadozóknak. Azonban nem célszerű olyan tápot választanod kedvencednek, ami gabonából vagy kukoricából tartalmazza a legtöbb összetevőt. Ezt onnan állapíthatod meg, hogy az összetevők listáján az szerepel az első helyen, amiből a táp a legnagyobb arányban készült. A nem minőségi eledelek gyakran igen sok gabonát tartalmaznak, mivel az olcsó kalóriaforrás, valamint keményítőtartalma miatt jól egyben tartja a falatkákat.

A gabona nem feltétlen rossz a kutyáknak, ám nem szabad, hogy ez tegye ki tápláléka nagy részét. Ha pedig az eb allergiás reakciókat mutat (például vakarózás, láb nyalogatása), mindenképp meg kell találni a probléma forrását, ami lehet éppen az is, hogy a kutya gabona- vagy gluténérzékeny. Emellett az előbb említett összetevő rossz hírneve annak is köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kukorica, gabona vagy szója nagy része genetikailag módosított.

Melyik mit jelent?

A gabonamentes táp nevéből adódóan nem tartalmaz gabonát, tehát búzát, kukoricát, rizst, egyebeket. Ezzel szemben a gluténmentes eledel összetevői között szerepelhet gabona, de csak olyan, ami nem tartalmaz glutént. Ilyen például a kukorica, a rizs, a quinoa vagy a köles is. Tehát minden gabonamentes táp gluténmentes, de nem minden gluténmentes táp gabonamentes.

Mikor jó választás egy ilyen táp?

Elsősorban akkor, ha az állatorvos segítségével sikerült megállapítani, hogy kedvenced érzékeny valamelyik összetevőre (a cöliákia például az ír szettereknél viszonylag gyakori betegség). Ebben az esetben az allergént teljesen ki kell iktatni az étrendből. Egy egészséges kutyának azonban nem okoz gondot a glutén vagy a gabona, persze akkor, ha nem ez teszi ki étrendjének döntő részét. Az efféle allergia azonban igen ritka, nem feltétlen fordul elő gyakrabban, mint bármely más összetevő esetében.

Tehát nagyon fontos, hogy mielőtt allergiát kiáltanál, keresd fel állatorvosodat, hogy pontosan megtudd a probléma okát. Ellenkező esetben felesleges leváltanod kutyád eledelét, és a tünetek (vakarózás, szőrhullás, lábrágás, stb…) sem fognak megszűnni, hiszen lehet, hogy nem is allergia, intolerancia, hanem egy teljesen más dolog okozza azokat.

(Képek: Getty Images Hungary)

ételallergia gabonamentes táp gluténérzékeny kutya gluténmentes táp kutya etetése kutya táplálkozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink