hirdetés

Ha napi egyszer eteted kutyádat, egészségesebb lesz? A kutatók szerint lehetséges, mégsem ajánlják még a változtatást

László Enikő

2021. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

Megoszlik a gazdák véleménye arról, hogy naponta hányszor kapjon egy kutya enni. A kutatók most ezt a kérdéskört vizsgálták.

hirdetés

A naponta csak egyszer etetett kutyáknál kisebb valószínűséggel diagnosztizálnak életkorral összefüggő betegségeket, mint a gyakrabban etetett ebeknél – derült ki egy 24 000 kedvtelésből tartott kutyatulajdonos által végzett felmérésből.

Mégsem kéne változtatni?

A gazdáknak egyelőre ragaszkodniuk kell jelenlegi rendszerükhöz – mondja Matt Kaeberlein, a Seattle-i Washington Egyetem munkatársa. „E tanulmány alapján nem javasoljuk, hogy az emberek változtassanak a kutyáik etetésén.” 2019-ben Kaeberlein segített létrehozni a Dog Aging Projectet, amely a kutyák és más állatok, köztük az emberek öregedésének genetikai és környezeti okait tanulmányozta. Az Egyesült Államokban élő bármely kutyatulajdonos részt vehet benne, ha évente egyszer kitölt egy felmérést.

Bizonyíték van arra, hogy az időszakos koplalás lassíthatja egyes állatok, például egerek öregedését. Kaeberlein elemezte a projekt adatait annak megállapítására, hogy a napi egyszer etetett kutyáknál nagyobb vagy kisebb valószínűséggel diagnosztizálják-e az életkorral összefüggő betegségek különböző kategóriáit, a rákos megbetegedésektől a demenciág, mint a gyakrabban etetett kutyáknál.

A mennyiség lehet a kulcs

A legtöbb esetben a naponta egyszer etetett kutyáknál szignifikánsan kisebb valószínűséggel fordult elő ilyen diagnózis. „Az én nézetem szerint ez elég meggyőző korrelatív bizonyíték” – mondja Kaeberlein.

A tanulmány azonban nem állapított meg okozati összefüggést, mondja. A kutya által elfogyasztott teljes mennyiség magyarázhatja az összefüggést, nem pedig az, hogy milyen gyakran eszik. A naponta kétszer vagy többször etetett kutyák nagyobb valószínűséggel hízhatnak el. A csapat azt tervezi, hogy megkérdezi a tulajdonosokat, mennyit esznek kutyáik, és hogy kövérek-e. De a kalóriabevitel pontos mérése nehéz a felmérések során, mondja Kaeberlein. Ideális esetben a csapat egy próbát szeretne végrehajtani, amelyben néhány kutyát napi egyszeri etetésre állítanak át, hogy kiderüljön, ez hatással van-e az egészségükre.

„A tanulmány erőssége abban rejlik, hogy nagyok a számok, és megalapozottak a statisztikai módszerek” – mondja Alex German, a Liverpooli Egyetem munkatársa. De sok gyengéje is van, és „határozottan egyetért azzal, hogy az emberek ne változtassák meg a kutyáik etetésének módját a további vizsgálatok elvégzéséig”.

Jelenleg sok szervezet azt tanácsolja, hogy a kutyákat naponta kétszer etessük. Ha további vizsgálatok megerősítik, hogy a napi egyszeri etetés egészségesebb, függetlenül attól, hogy mennyit esznek az ebek, az megváltoztathatja ezt a tanácsot, mondja Kaeberlein.

Kaeberlein szerint a napi egyszeri etetés csak a kutyák számára jelenthet hasznot, tekintve, hogy evolúciós történetük vadászként alakult – farkas őseik gyakran napokig nem ettek. De az időkorlátos etetés más állatok számára is hasznosnak bizonyulhat, beleértve az embereket is.

egészség elhízás elhízott kutya etetés koplalás kutya betegségei kutya etetése kutya táplálkozása táplálás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink