hirdetés

Rovar a kutyatápban? A kutatók szerint több faj is alkalmas lehet a hús helyettesítésére

László Enikő

2021. november 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az utóbbi években egyre gyakrabban kerül szóba, hogy a kutyaeledelekben lévő húst rovarokkal helyettesítsék. Egy új kutatás szerint mindez lehetséges, mégpedig úgy, hogy az ebeknek semmilyen egészségügyi hátránya nem származik belőle.

hirdetés

Az állateledel az egyik leggyorsabban növekvő termék az állattartók igényeinek köszönhetően. Általánosságban elmondható, hogy a szójaliszt, a hús, a hús-melléktermékek, a hús- és csontliszt, valamint a halliszt általában fehérjeforrásként szolgált a kutyák étrendjében. De ezek nem fenntarthatóak, és kémiai összetételük is ingadozik. A közelmúltban világszerte több vállalat fektetett be ehető rovarok előállításába, amelyek alternatív fehérjeforrásként szolgálhatnak az emberek, a szárazföldi és a vízi állatok számára is. A szabályozás azonban minden országban egyedi, ami korlátozta a rovarágazat növekedését.

Fenntartható és környezetbarát

Ahogy az emberek életmódja megváltozott, a házi kedvenceket egyre inkább családtagoknak kezdték tekinteni. E felfogás alapján az állateledel iránti kereslet gyorsan megnövekedett, követve ezt a tendenciát. Ezért szükséges, hogy az állateledel-gyártók új termékeket hozzanak létre a támogatásukra.

A rovarokat (a szójaliszttel, a hús, a hús-melléktermékekkel, a hús- és csontliszttel, és a halliszttel szemben) fenntartható alternatív fehérjeforrásnak tekintik. Jó a táplálkozási profiljuk, rövid a termelési ciklusuk, alacsony a beruházási költségük, kicsi a termőterületük, környezetbarátok, hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz, és nagyobb arányban tartalmaznak ehető összetevőket, mint a hús vagy a hal. A rovarok, valamint a rovarösszetevők haszonállatok, vízi fajok és kísérőállatok takarmányaként való felhasználásának engedélyezése országonként eltérő, ami megnehezítette a nemzetközi kereskedelmet. A szabályozás azonban a jövőben módosul a rovarhasználat utáni biztonság jelenlegi ismeretei alapján. Például az Amerikai Egyesült Államok több állama engedélyezte a rovarok felhasználását állateledelben. Ezért a rovarok potenciálisan alternatív fehérjeforrások lehetnek az állatok, különösen a kutyák számára.

Nem káros az egészségre

A nemrég megjelent kutatás szerint korábban már több tanulmányi jelentés alapján kimutatták, hogy a kutyák rovarokat tartalmazó táplálékot fogyaszthatnak anélkül, hogy károsak lennének az egészségre vagy a tápanyagok emészthetőségére. A házi tücsök (Acheta domesticus: AD) és az eperfa selyemhernyó (Bombyx mori: BM) bábjai további potenciális rovarok, amelyek jó fehérjeforrások lehetnek, és helyettesíthetik a baromfi- és hallisztet.

Az egészséges, felnőtt, különböző fajtájú kutyákat öt csoportra osztották, akiknek 10%-át AD, 20%-át AD, 7%-át BM és 14%-át BM étrenddel etettek 29 napig. A kísérletek során a kutyákat vérparaméterek és tápanyag emészthetőség szempontjából értékelték. A tanulmány kimutatta, hogy az AD és a BM akár 20%-os, illetve 14%-os szinten is helyettesítheti a baromfilisztet a kutyák étrendjében anélkül, hogy káros hatással lenne az egészségre és a tápanyagok emészthetőségére.

Számos tanulmányi jelentés alapján kimutatták, hogy a kutyák képesek fekete katonalégy és a házilégy lárváit, a trópusi házi tücsköt, a kis és sárga lisztférget tartalmazó táplálékot fogyasztani anélkül, hogy azok károsan befolyásolnák az egészséget vagy a tápanyagok emészthetőségét. Még akkor is, ha szinte teljes mértékben helyettesítik az általános fehérjeforrásokat. A házi tücsök és az eperfa selyemhernyó bábjai további potenciális rovarok, amelyek nagy mennyiségben termelhetők. Ezek jó tápértékkel és emészthetőséggel rendelkeznek, nagyon hasonlítanak a baromfi- és halliszthez. Idáig kevés tanulmány vizsgálta ezeknek a rovaroknak a kutyaeledelben való felhasználását. A jelenlegi kutatás szerint azonban az AD és a BM is alkalmas a baromfiliszt helyettesítésére a kutyaeledelekben.

etetés kutatás kutyatáp rovarevés rovarfehérjés kutyatáp rovarok tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink