hirdetés

Ilyen különleges hatással van rád, ha mindennap játszol egy kicsit a kutyáddal: nem csak neki teszel jót vele

Ferenczi Deborah

2022. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

A közelmúltban kezdték el a kutatások tudományosan feltárni az ember-állat kapcsolat előnyeit, és az eredmények alapján nem csupán a mentális egészségre van kitűnő hatással az állattartás, hanem a fizikális jólétet is segít egyensúlyban tartani. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a pozitív hatásokat, melyeket akkor tapasztalhatsz, ha mindennap játszol a kutyusoddal.

hirdetés

A háziállatok az idő során úgy fejlődtek, hogy ráhangolódjanak az emberek viselkedésére és érzelmeikre, azokat megértsék és akár orvosolják is. A kutyák például képesek megérteni sok általunk használt szót, de még jobban értelmezik a hangszínünket, a testbeszédünket és a gesztusainkat. Mára már számos kutatás bebizonyította, hogy a házi kedvencek, különösen a kutyák és macskák csökkenthetik a stresszt, a szorongást és a depressziót, enyhíthetik a magányt, ösztönözhetik a testmozgást és a játékosságot, továbbá javíthatják a szív- és érrendszer egészséget is. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy a kutyával való játék milyen hatással lehet rád.

Javítja a fizikális egészséged

Ha mindennap csak fél órát játszol a kutyusoddal, már önmagában azt feltételezi, hogy valamilyen jellegű fizikai mozgást végzel. A játék segít fittséged megőrzésében, kiváltképp ha olyan, dinamikusabb mozgást végzel, mint a labdázás, kergetőzés, kötélhúzás. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyatulajdonosok sokkal nagyobb valószínűséggel tesznek eleget napi testmozgási szükségleteiknek. Ez nagyszerű neked, hiszen fejleszted az állóképességed, növeled az erőd, és kedvencednek is, aki elkerüli a túlsúlyt, kiadja magából felesleges energiáit, ezáltal könnyebben kezelhetővé válik, a közös játéktól pedig a kapcsolatotok is mélyül.

A mentális egészségedre is kiváló hatással van

Tanulmányok kimutatták, hogy az állattartók kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük. Egy szerető állat simogatása, ölelése vagy egyéb módon történő megérintése gyorsan megnyugtat, ha stresszelsz vagy szorongsz. A kisállat társasága enyhítheti a magányt, és a legtöbb kutya kiváló ösztönző az egészséges testmozgásra, ami jelentősen javíthatja a hangulatot és enyhítheti a depressziót. A játék folyamata segíthet elengedni a napi problémákat, hiszen kikapcsolódsz közben. Másrészt ha mindezt a szabad levegőn teszed, akkor még erősebben fogod érezni ennek a jótékony hatásait, ugyanis a természet megnyugtat, és még inkább segít elengedni a mindennapos stresszt és szorongást.

Jöhet egy kis játék a kutyával?

Tanulmányok kimutatták azt is, hogy a háziállattal rendelkezők vérnyomása stresszes helyzetekben alacsonyabb, mint más embertársaiké. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy amikor magas vérnyomásban szenvedő betegek kutyát fogadtak be egy menhelyről, a vérnyomásuk öt hónapon belül jelentősen csökkent. A négylábúval való játék megemelheti a szerotonin és a dopamin szintjét is, amelyek megnyugtatnak és jelentősen ellazítanak. Ezenfelül kutatások kimutatták, hogy az állattulajdonosok triglicerid- és koleszterinszintje is alacsonyabb. Azok a szívinfarktusban szenvedő betegek, akiknek háziállatai vannak, tovább élnek, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük.
A 65 év feletti állattartók 30 százalékkal kevesebben keresik fel orvosukat, mint azok, akiknek nincs négylábú barátjuk. E terápiás hatások egyik oka az, hogy a háziállatok kielégítik az emberi érintésre vonatkozó alapvető szükségleteit, a másik pedig a folyamatos testmozgás, amivel számos egészségügyi probléma megelőzhető.

Hogyan segíthetnek a háziállatok az egészséges életmód és a fogyás elérésében?

Az egészséges életmód fontos szerepet játszik a depresszió, a szorongás, a stressz, a bipoláris zavar és a PTSD tüneteinek enyhítésében. Ha a kutyát elviszed sétálni, kirándulni vagy játszani, akkor könnyebben változtatsz a rutinodon, mint egy mozgékony négylábú nékül. A chicagói Northwestern Memorial Hospital Wellness Institute-jában végzett tanulmány megállapította, hogy egy túlsúlyos kutya sétáltatása segített az állatoknak és gazdáiknak is leadni a nem kívánt kilókat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ebek hasonló módon nyújtottak támogatást, mint egy emberi edzőtárs, viszont nagyobb következetességgel és minden negatív befolyás nélkül. Az Ember-Állat Kölcsönhatás Kutatóközpontja egy másik tanulmánya szerint azok az állami otthonok lakói, akik hetente öt nap 20 percet sétáltatták, illetve játszottak a terápiás kutyáikkal, átlagosan 6,5 kilót fogytak egy év alatt anélkül, hogy étrendjüket megváltoztatták volna. A Mars Petcare kutyaeledel-gyártó által végzett harmadik tanulmány szerint az emberek hetente 30 perccel többet sétáltak egy kutyával, mint kutyatartás előtt. A sétáltatás és a kutyával való dinamikus játék jelentős mértékben járul hozzá a fogyáshoz, és az egészséges életmód megtartásához.

egészséges testmozgás időskori kutyatartás játék a kutyával kutya hatása az egészségre

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink