hirdetés

Miért boldogabb ember az, akinek van kutyája, mint akinek nincs? Íme a tudomány válasza

Ferenczi Deborah

2022. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kultúrának megvan a maga elmélete és magyarázata az emberek és állatok, különösen az emberek és a kutyák közötti különleges kapcsolatról. Számos kutatás született arról, hogy a négylábú barátok milyen kiváló hatással vannak ránk és kedélyállapotunkra. Nemrégiben pedig arról készült kutatás, hogy önmagában a kutyatartás hosszútávon sokkal boldogabbá tehet.

hirdetés

Sara Staats, Kelli Sears és Loretta Pierfelice Az ember-állat kötelék vizsgálata című tanulmánya szerint a kutyák rendkívül jó hatással vannak az emberek általános közérzetére. Sőt a kutatás egyenesen arra a megállapításra jutott, hogy azok mérhetően boldogabbak, akiknek kutyájuk van.

Boldogabbak a kutyatulajdonosok?

A vizsgálat során véletlenszerűen kiválasztott állattulajdonosokat kérdeztek meg arról, hogy mi az oka annak, hogy háziállatot tartanak. A tanulmány során jellemzően 5 okot soroltak fel a gazdik. Szintén érdekesnek bizonyult, hogy a nők nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutyára főleg szociális támogatás céljából számítanak, míg a férfiak inkább a gyakorlati jótékony hatásait emelték ki az ebeknek. Azonban mindkét nem egyöntetűen egyetértett azzal, hogy a kutyatartás boldogabb emberekké teszi őket. Nézzük, milyen területekre tértek ki a megkérdezettek:

Fizikai erőnlét fejlesztése

A kutyatartás ösztönzi a fizikai aktivitást. Amikor kedvenceddel játszol, örömödet leled az adott tevékenységekben. Úgy végzel testmozgást, hogy közben a kutyusoddal töltött időre koncentrálsz. A fizikai aktivitás pedig növeli az agyban felszabaduló endorfin szintjét, melynek köszönhetően megfigyelheted, hogy sokkal jobban érzed magad, még a fájdalmaid is csökkenhetnek.

A leghűségesebb társak

A kutyákat már évszázadok óta az ember legjobb barátjaként emlegetik. Ugyan nem tudnak szóban kommunikálni velünk, de társaságot képesek biztosítani az ember számára. Szeretetük feltétel nélküli, így mindig hatalmas örömöt fog számukra okozni az, ha velük töltöd az idődet. Tulajdonképpen, ha lehet így fogalmazni, a kutyák a leghűségesebb társak az életben.

Csökkentik a stresszt

Kizárólag csak a kutyasimogatás is megnyugtathat abban az esetben, ha stresszes vagy. Sőt, a szakemberek úgy gondolják, hogy az állat jelenlétében nem a potenciálisan stresszes helyzeteken gondolkodunk, így megelőzhetők a pánikrohamok. Karen Allen, a Buffalo-i New York-i Egyetem klinikai farmakológia professzora két külön tanulmányt végzett a kutyatartás stresszre gyakorolt ​​hatásának vizsgálatáról, tekintettel a lehetséges nemi különbségekre. Első alkalommal a nők vérnyomását figyelte először egy barátnő, majd egy kutya jelenlétében. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők vérnyomása a barátnő társaságában emelkedett, míg az eb mellett csökkent. Ezt követően Allen végzett egy második vizsgálatot is, amelyben a férfiak vérnyomását kísérte figyelemmel azok házastársa, barátja vagy egy kutya jelenlétében. Hasonló eredményeket produkálva a tanulmány azt sugallja, hogy a férfiak és a nők egyaránt nagyobb stresszt tapasztalnak házastárs vagy barát jelenlétében, mint egy kutya mellett.

Idősödő kutyatulajdonosok jóléte

Marcia G. Ory és Evelyn L. Goldberg egy 1983-as tanulmányukban több mint ezer kutyatulajdonost és nem kutyatulajdonost kérdeztek meg 65 és 75 év között arról, hogy alapvetően boldognak tartják-e magukat. Az eredmények arra utalnak, hogy a gazdik általános boldogságszintje magasabb volt és szignifikánsan összefüggött a kutyájukhoz való kötődés szintjével. Az eredmények szerint a háziállatukhoz erősen ragaszkodó és magas társadalmi-gazdasági státusszal rendelkező emberek értékelték a legmagasabbra boldogságukat.

A kutyák tesznek boldoggá, vagy a boldog embereknek van kutyájuk?

Számos olyan tanulmány létezik, amelyek azt sugallják, hogy a kutyák javítják az emberek életminőségét és növelik általános boldogságszintjüket. Az állatokkal való együttélés javíthatja az egészséget, a mentális jólétet és növelheti az élettartamot. Ezenfelül segíti az embereket az egészségük megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Összességében kijelenthető, hogy azért boldogabbak azok az emberek, akiknek kutyájuk van, mert önmagában a kutyatartás az általános testi-lelki jólétet segíti elő, ami valószínűsíthetően a boldogság egyik fő kulcsa.

boldoggá tesz hűség időskori kutyatartás kutya boldoggá tesz kutya hatása az egészségre kutya jótékony hatásai stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!