hirdetés

Hagyd pihenni a kutyádat! Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2022. december 8 - Képek: Getty Images Hungary

Lustálkodni, aludni és elmerülni az édes semmittevésben szerintem többnyire mindenki szeret. Mindez normális keretek között pedig rendkívül fontos. Nem csak nekünk, a kutyánknak is.

hirdetés

A pihenéssel történő feltöltődés és az alvás rendkívül fontos tevékenység. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindeközben semmit nem teszünk. Elmaradása viszont számos veszélyt rejt.

Nem történik semmi

Az alvásnak megvan az az előnyös oldala, hogy akkor nem kell csinálnunk semmit. Nincs munka, takarítás, civódás a kollégákkal. Akkor nyugalom van. Legalábbis tudati szinten. Miután álomba szenderültünk, nagyon sok minden veszi kezdetét.

Az alvás folyamán végbemenő folyamtok fontosak például az idegrendszernek, szerepet játszik a sejtregenerációban és köze van ahhoz, hogy az ébrenlét során megszerzett új információk mennyire vésődnek be, mennyire lesz sikeres a tanulási folyamat.

Tényleg nem annyiról van csak szó, hogy végre nem történik semmi és lazíthatunk. Az alvás során rendkívül fontos feladatokat lát el a szervezet. Ha ez pedig nem megy végbe, akkor egy idő után borul a rendszer és jönnek a problémák. Ez minden élőlényre igaz.

Rohanó élet

A drasztikus alvásmegvonás vagy a kevés alvás hatásait mindenki ismerheti. Ingerlékenység, koncentrációvesztés, extrém hangulat és még sorolhatnánk az egyedenként eltérő tüneteket. Ha ez az állapot állandósul, annak komoly következményei lesznek. A jelenkor emberének életvitele ehhez nagyban hozzájárul. A felpörgetett és ingerekkel túlterhelt idegrendszer, a folyamatos „éjszakázás”, mert még egy epizódot (vagy hármat) még bepréselünk valamelyik sorozatból, aláássa a megfelelő minőségű és hosszúságú alvás meglétét. A jelenlegi kultúránkból valahogy hiányzik a pihenés szükségességének szem előtt tartása.

A pihenésnek funkciója és rendkívül fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Nem csak arról szól, hogy végre nem kell csinálni semmit.

A kutyák esetében fontos érteni, hogy nekik alapjában fontos a kiszámítható napirend. Ha hektikus életünkbe őket is valamilyen mértékben belerángatjuk vagy az életvitelünk, életközegünk olyan, hogy abban semmi kiszámíthatóság nincs és ráadásul a számukra szükséges pihenőidő nincs normálisan biztosítva, az idővel vissza fog ütni ilyen-olyan formában.

Egy stresszes életvitelű kutya alvása valószínűleg lényegesen zaklatottabb lesz. A stresszorok sokfélék lehetnek. Akár a kezeletlen szocializációs problémák vagy a szeparációs szorongás okozhat olyan idegrendszeri „túlterhelést”, amitől a nyugodt alvás nem valósul meg. De problémát okozhat a család házi kedvencének folyamatos nyüstölése, például amikor három gyerek „használja” a négylábút plüssmackóként.

Egy idős vagy beteg kutya alvásigénye jóval nagyobb, nem is beszélve egy fiatal, még fejlődésben lévő négylábúéról. De egy egészséges felnőtt állat esetében a megfelelő regeneráció ugyanolyan fontos.

alvás kutya alvás kutya alvási szokásai Márton Attila nyugodt kutya pihenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink