hirdetés

Milyen pózban szeret aludni a kutyád? A 10 leggyakoribb pozíció jelentése

Ferenczi Deborah

2022. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

A te kutyád általában milyen pozícióban alszik? A mód, ahogyan pihen, sokat elárul a viselkedéséről, a személyiségéről és gyakran még az egészségi állapotáról is.

hirdetés

Dr. Jacqueline Boyd, a Nottingham Trent Egyetem állattudósa úgy véli, hogy sok kutya jellegzetes alvási pozíciót választ, mikor pihen, ennek pedig komoly jelentősége van, ugyanis számos dolgot meg lehet tudni ezáltal az állatról. Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb alvóhelyzetet és azok jelentéseit. 

1. Háton fekvés

Meglepő, de az eb számára ez a legkényelmesebb pozíció az alvásra. Ugyanakkor arról is árulkodik, hogy maximálisan megbízik benned és a környezetében.

2. A Superman

Amikor a kutya ebben a pozícióban alszik, akkor hason fekszik, míg elülső lábai előre, a hátsók pedig hátra vannak nyújtva. Ez a pozíció általában az energikus és játékos kölyökkutyákra jellemző a leginkább. Az ok pedig, hogy ebben a pozícióban alszanak, arra vezethető vissza, hogy azonnal ugrásra készek legyenek. Jellemzően ilyenkor inkább csak szundikálnak.

3. Ruhadarabbal alvás 

Azok a kutyusok, akik takaróba bújva, párnákkal elbarikádozva, esetleg valamilyen jellegű ruhadarabbal alszanak, azok kényelmet és biztonságot keresnek, esetleg félnek valamitől, vagy hideg esetén fáznak. Esetenként az is lehet, hogy megszokták, hogy a gyerekek játékból betakargatják őket.

 

4. Ölelés

Ebben az esetben a kutya szívesebben alszik egy ember vagy egy másik kutya, esetleg plüss játék mellett szorosan hozzá bújva. Amennyiben kedvenced így szundikál, akkor egyértelműen erős kötődés, szeretet, és ragaszkodás jellemző rá. Amennyiben pedig így próbál hozzád bújni, nagyon valószínű, hogy még erősebb kapcsolatra vágyik veled.

5. A briós

A briós talán az egyik legaranyosabb alvási pozíció, az állat egészen össze gömbölyödve alszik, miközben a lábait testéhez közel tartja. Ám annak ellenére, hogy nagyon kedves testtartás, mégis arról árulkodik, hogy a kutya vagy fázik és így próbálja melegen tartani magát, vagy nem teljesen érzi magát biztonságban. Ez egyfajta ösztönös védekezési mechanizmu: a tekeredésnek köszönhetően az összes létfontosságú szerv védve van. Ez a pozíció meglehetősen gyakori a kóbor kutyáknál és olyan ebek esetében, akik újak a környezetükben.

6. Magasra emelt fej

Ebben a pozícióban a kutya ugyan fekszik, de a feje, illetve a nyaka meg van emelve, tehát támaszkodik valamin, például párnán vagy az ágy oldalán. Amennyiben huzamosabb ideig így szundikál a kutyusod, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis elképzelhető, hogy légzési problémái vannak.

7. Hason alvás

Ha hason szundikál, akkor valószínűsíthetően melege van, és a hideg padló segítségével próbálja meg lehűteni magát. Az ilyen pózban alvó állatok általában energikusak, tettrekészek és kíváncsiak.

8. Az oldalt fekvés 

Talán ez az egyik legnépszerűbb alvási pozíció a kutyák esetében.nAmennyiben kedvenced ezt a pozíciót részesíti előnyben, akkor valószínűleg biztonságban és kényelmesen érzi magát melletted. Ezt onnan lehet tudni, hogy létfontosságú szerveik szabadon vannak, végtagjaikat kinyújtják, azaz nem készülnek semmiféle veszélyre.

9. Háttal egy másik kutyának

Ez a pozíció hasonlít ahhoz, amikor az állat a gazdihoz bújik, azonban ebben a helyzetben a kutya egy másik állatnak támasztja a hátát. Amennyiben így szundikál, az azt sugallja, hogy szeretet és ragaszkodás épült fel a két állat között.

10. Az oroszlán póz

Ezt a pozíciót sok szakértő viccesen „szfinxnek” is nevezi. Az állat feje a mancsára van hajtva, hátsó lába pedig vagy az előző pozícióhoz hasonlóan helyezkedik el, vagy pedig oldalasan. Ez szintén egyfajta készenlétről árulkodik, az eb azonnal fel tud ugrani probléma esetén, vagyis nem feltétlenül érzi magát maximális biztonságban.

álmodik a kutya alvás alvópóz kutya alvás kutya alvási szokásai kutya fekszik kutya ölelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink