hirdetés

Van-e a kutyáknak humorérzékük? Jobban értik a viccet, mint gondolnád!

Buzgó Csilla

2021. január 15

Előfordult már, hogy úgy érezted, kedvencedet mulattatja, ha nem fogad szót? Jól sejtetted, ez egy létező jelenség, egyes fajták pedig egyenesen tökélyre fejlesztették a komédia művészetét.

hirdetés

Nem csak abban tehetségesek a kutyusok, hogy vicces látványt nyújtsanak egyes felvett pozitúráikkal vagy szokatlan tevékenységeikkel. Kutatások bizonyítják, hogy más emlősökkel egyetemben képesek a dolgok humoros, elvont értelmezésére.

Koko, a legendás nőstény gorilla például szóvicceket gyártott az általa ismert kifejezések segítségével, illetve tréfálkozott is gondozóival.

Miből gondolják a tudósok, hogy az ebek is értik a humort? Lássuk!

Tudnak mosolyogni és nevetni

Ez nem csak egy akaratlanul kivitelezett gesztus, a sokezer éves háziasítási folyamat során a kutyusok megtanulták mímelni az emberi mimikát. Bár létezik a behódolást jelző mosolyszerű arckifejezésük is, a tipikus boldog, résnyire nyitott szemű, nyelvlógatós vigyort egyszerűen nem lehet félreértelmezni.

Az etológusok szerint a kutyák nevetni is tudnak. Ez a hang úgy írható le, mintha a szapora lihegést a köhintéssel és némi ugatásszerű hanghatással ötvöznénk. Egy kísérlet során menhelyi ebeknek játszottak le “kutyanevetést” hangfelvételről, és meglepve tapasztalták, hogy a kis lakók megnyugodtak, kiegyensúlyozottabbá váltak.

Képesek a tréfálkozásra

Gyakori jelenség, hogy a kutyus egyszerűen megérzi, hogyan hozhatná viccesen kellemetlen helyzetbe gazdáját, és természetesen megteszi – még jobb, ha mindez közönség előtt történik.

Stanley Coren, a Psychology Today állandó szerzője mulatságos történetet osztott meg olvasóival:

A feleségem rendszerető, precíz asszony, aki elvárta a fegyelmet egykori cairn terrierünktől, Flinttől. Ő persze mindig igyekezett kibújni instrukciói alól: ha Joan arra kérte, ne ugassa az ajtót, az ablakra kezdett csaholni, ha pedig leparancsolta a székről, felugrott a kanapéra.

Egy alkalommal vendégek érkeztek hozzánk, és Flint állandóan ott legyeskedett körülöttük. Joan elvesztette türelmét, és elküldte, hogy inkább találjon ki saját magának valami érdekes játékot. Flint szaván fogta őt: kirohant a szobából, s kisvártatva visszanyargalt a feleségem alsóneműjével a szájában – mintha pontosan tudta volna, hogyan rendezzen egyszemélyes műsort.

Tudatosan vidítják fel az embert

A kutya egyike az érzelmileg legintelligensebbnek tartott fajoknak. Mesterien olvas az ember testbeszédéből, arckifejezéseiből, sőt, a szervezet által kibocsátott illatok alapján is megérzi, ha az illető feszült.

Rengeteg eb próbálja ilyenkor vigasztalni szeretett gazdiját a legkülönfélébb módszerekkel. Sokan magukból indulnak ki, és olyasmivel kívánják jobb kedvre deríteni az embert, ami számukra is örömteli pillanatokat okoz. Ilyen például a kedvenc játék odavitele vagy a mókára való invitálás. Etológusok körében jól ismert mozdulat a játékos meghajlás, amikor a kutyus a farát fent hagyva, félig hasalva, farkát csóválva hívja játszani partnerét.

 

Egyes fajták a többihez viszonyítva bizonyítottan fogékonyabbak a szórakoztató, csintalan viselkedésre, közéjük tartoznak az alábbiak:

Természetesen nem csak a fajta határozza meg az eb személyiségét, illetve könnyen lehet, hogy egy keverékben több mókamester genetikája egyesül.

(Képek: Getty Images Hungary)

humor humorzérzék kutya mosolyog kutya nevetés vicc vidámság viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink