hirdetés

A szőnyegedben megbújó lények a kutyát is irritálhatják: így védekezz ellenük!

Buzgó Csilla

2021. április 8

Sokan attól tartanak, hogy a kutyus számtalan kórokozót, illetve koszt hord be a lakásba, de az talán eszükbe se jut, hogy az eb is érzékeny lehet az őt körülvevő emberi környezetre.

hirdetés

A házi textíliákban, huzatokban és egyéb helyeken megbúvó kis kártevők nem csak az ember, a kutya egészségére is veszélyesek lehetnek. Gyakori tünet az allergiás reakció, amit jelenlétükkel, pontosabban anyagcsere-termékeikkel okoznak a poratkák a velük kényszerű lakótársi viszonyban élőknek.

Miért jelennek meg a poratkák a szőnyegben?

A por igen nagy része emberi szövetmaradványokból áll, ez pedig kiváló táptalajt biztosít az atkák számára. Az allergiás reakciót tulajdonképpen az őket felépítő és az ürülékükben fellelhető fehérjék okozzák, melyeket sajnos nem lehet egyszerű szőnyeg- és kárpittisztítással hatástalanítani. Olyan speciális takarítószerre van szükség, amely megbontja ezen proteinek összetételét, így azok nem képesek tovább allergénként funkcionálni.

Ha csak általános, tehát nem erre a célra létrehozott terméket használsz, a piszok ugyan eltűnik, de ezek a mikroszkopikus anyagok ugyanúgy a szőnyegben, huzatban maradhatnak, a kártevők pedig tovább szaporodnak.

Honnan tudhatod, hogy kedvenced pont a poratkára allergiás?

A poratkaallergia tünetei igen látványosak, a kutya szervezete általában az alábbi módokon jelez:

  • kivörösödött, kiütéses bőr, szemek
  • viszketés, vakarózás, nyalogatás, emiatt kialakult kopasz foltok megjelenése
  • a szemek és az orr váladékozása
  • tüsszögés
  • horkolás a gyulladt torok miatt
A légutak bedagadása nagyon veszélyes lehet

Bár minden kutyusnál kialakulhat ez a fajta allergia, az alábbi fajták fokozottan hajlamosak lehetnek rá:

Nem meglepő, de ha rákeresel a kutyaallergia tüneteire a Google-ben, azt láthatod, hogy szinte az összes allergiatípus panaszai nagyjából megegyeznek az itt felsoroltakkal. Honnan tudhatod, hogy a poratka okozza a gondokat? Erre egyszerű, bár igen borsos árú megoldást jelenthet az allergiateszt, amit a normál orvosi eljárás keretein belül vérvizsgálat útján végeznek el.

Létezik rendelőn kívül, otthon elvégezhető nyálteszt is, mely csak kicsivel kerül többe, mint az állatorvosnál igényelhető teszt, viszont nem csak az életveszélyes allergéneket, de az érzékenységet kiváltó tényezőket is kimutatja.

Mit tehetsz az atkaallergia ellen?

Az első lépés a lakókörnyezeted teljes mélytisztítása legyen – ez természetesen nemcsak a kutyának, de nektek, gazdiknak is jót tesz. Magas hőfokon történő gőzölés, mosás és a más említett speciális takarítószerek használata többnyire megoldja a problémát. Ha ez nem lehetséges, vagy valamiért a tünetek makacsul fennállnának továbbra is, az állatorvos a szteroidok felírása előtt próbálkozhat hiposzenzibilizáló oldat adagolásával.

Ezt injekció formájában adja be az állatnak, két hátránya van: az egyik az ára, a másik a hatóideje. Előfordul, hogy csak hónapok múltán lesz látható, tapasztalható az eredmény, akkor sem feltétlenül szűnnek meg a kellemetlenségek, csak esetleg enyhülnek.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia atkaallergia egészség kutya allergiás tünetei kutya porallergia kutya szőnyeg poratka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink