hirdetés

8 tavaszi óvintézkedés, amit tarts be kutyád érdekében

Szénási Szimonetta

2024. április 17 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A tavasz a várva várt napsütés és jó idő mellett olyan kihívásokat is hozott, amikre gazdiként készülnöd kell. A hőmérséklet-változás vagy a most nyíló mérgező virágok mellett vannak kevésbé evidens bajforrások is.

hirdetés

Az egyre melegedő időjárás mindenkit a szabadba csábít. A kutyások külön örülnek, hiszen az év ezen szakában lehet a legjobbakat sétálni: többnyire még nincs túl meleg (bár a mostani melegrekordok erre rácáfolnak), és a természet is gyönyörű. Ám a nagy kalandozásokra fel kell készülnöd, ahogy a kerted, de még a városi környezet is tartogat szezonális meglepetéseket – és nem a jó fajtából!

Készülj fel mindenre, hogy valóban önfeledt lehessen a tavaszi időszak! /Fotó: Az Én Kutyám

1.) Legyen nálatok víz!

Ha már annyit emlegettük a meleget: bizony, már a tavaszias idő is indokolttá teszi, hogy mindig legyen nálatok egy-egy palack víz, illetve kutyád számára egy tálka, amiből könnyebben tud inni. A klímaváltozás miatt több mint szeszélyes időjárás, és az akár 30 fok fölé kúszó hőmérséklet pedig ezt előírássá teszi!

Ahogy ebben a cikkünkben figyelmeztettünk rá, a nyilvános itatótálak, ahogy a pocsolyák és egyéb állóvizek sem biztonságosak kedvencednek, az azokban megtelepedő gombák és paraziták miatt. Ezekből sose engedd inni az ebet!

Mindig legyen nálatok ivóvíz

2.) Mérgező növények

Számos növény, illetve virág mérgező a kutyákra (és a macskákra, sőt, egyesek az emberekre is), amikkel fontos tisztában lenned. Bár szerencsére a kutyák többsége nem kezd legelészésbe, ám a kíváncsibbja – főleg a kölykök – könnyen pórul járhatnak, ha rosszul választanak rágcsálnivalót.

Amikkel különösen vigyázni kell, mert mérgezőek, vagy bőrirritációt okoznak:

  • kamilla;
  • muskátli;
  • boglárka;
  • fátyolaszparágusz;
  • borostyán;
  • liliom;
  • fikusz;
  • eukaliptusz;
  • azálea;
  • szágópálma.

Ebben a cikkünkben elolvashatod, melyiknek milyen hatása van a kutyákra.

Egyes növények, köztük a muskátli, irritációt válthatnak ki, de vannak mérgezőek is /Fotó: Az Én Kutyám

3.) (Élet)veszélyes játék

Nincs is jobb időtöltés, mint egy hosszú munkanap után, kiszabadulva az irodából kimenni a szabadba, játszani egy kicsit kedvencünkkel. Ám a felszabadult mókából könnyen sérülés vagy komolyabb helyzet is adódhat, ha nem megfelelő eszközt választotok. Bár a legtöbb eb imád botokkal játszani, ahogy a teniszlabda is nagy kedvenc, egyik sem veszélytelen. Egy túl éles fadarab megsértheti az állat száját, a fogait, lenyelve pedig belső sérüléseket is okozhat, de az eb torkán akadva fulladáshoz is vezethet.

Utóbbi a legnagyobb veszélye a teniszlabdának, illetve a hasonló vagy kisebb méretű labdáknak is. Riogatásnak hangozhat, de hidd el, mindegyikre volt már példa. Válassz kifejezetten kutyáknak készült játékot, ami méretében is megfelel az ebnek.

Ha mégis megtörténne a baj, ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, miként lehet kivitelezni állatoknál a Heimlich-manővert.

Válassz a kifejezetten kutyáknak készült játékok közül /Fotó: Az Én Kutyám

4.) Élősködők

Mint már számos alkalommal figyelmeztettünk rá, a különféle élősködők elleni védelem egész évben kiemelten fontos. Tekintve,  hogy kivétel nélkül valamennyi parazitafertőzés kedvenced életébe kerülhet, az általuk hordozott betegségek vagy a kezelés nélkül elharapódzó állapot következtében. A bolhák, a kullancsok, a szúnyogok terjesztette szív-, valamint bőrférgesség, ahogy a számos bélparazita ellen is védekezni kell.

Ha bizonytalan vagy, ennek mi a legjobb módja, ide kattintva olvashatod el tanácsainkat.

Egész évben gondoskodj kutyád védelméről!

5.) Túl nagy terhelés

Hallottál már a hétvégi harcos szindrómáról? Ha nem, ebből az írásunkból mindent megtudhatsz róla. Röviden összefoglalva, a kifejezés azt a hozzáállást takarja, amikor valaki az egész heti inaktív, főként üléssel töltött munkahét után hirtelen veti bele magát a nagy intenzitású, megterhelő aktivitásokba. Természetesen a következmény kimerülés, sérülés lesz.

A kutyáknál is megfigyelhető ez a tendencia, de ők nem maguk döntenek úgy, hogy kanapéhuszárból hirtelen agilitybajnokok lesznek. Helyettük a gazdi viszi őket nagy fizikai igénybevételt jelentő túrákra, vagy választja őket futótársul, nulla felkészüléssel, ezzel terhelve az állat keringését, az ízületeit, a mozgásszerveket. A sérülésveszély bizony az ebeknél is igen magas.

Mindig fokozatosan vezesd be az életetekbe a sportot, illetve valamennyi aktivitást. Növeld a séták hosszát, majd válts tempósabbra, iktass be egy-egy frizbizést vagy labdázást négylábúddal. Ahogy javul a kondíciótok, lehet emelni az adagon, vagy nagyobb kihívásba vágni.

Rövid lábaik miatt a tacskók különösen érzékenyek a terhelésre /Fotó: Az Én Kutyám

6.) Allergia

Mint azt dr. Rachel Barrack állatorvos a PetMD állategészségügyi szakoldalnak hangsúlyozta, a kutyák és a macskák is szenvedhetnek szezonális allergiától. Ezt kiválthatja por, penész, egyes ételek és pollenek is. Tünetei a túlzott vakarózás, nyalogatás, rágás, de a tüsszögés és a köhögés is tipikus jelzések. Ha arra gyanakszol, hogy szőrös barátod valamire érzékeny, ne késlekedj, és egyeztess egy időpontot az orvosnál, hiszen az allergiát nagyon megszenvedik háziállataink is. Emellett ha valamilyen élelmiszer váltja ki a kellemetlenséget, akkor az étrendjén is mihamarabb változtatni kell.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

7.) Biztonságos autózás

Ahogy a jó idő a szabadba csábít, sokan választanak messzibb úti célt, ahova autóval indulnak útnak. Amennyiben kutyád is veled tart az útra, a legfontosabb, hogy garantáld az ő biztonságát is! Ezt megteheted speciális, hámhoz rögzíthető biztonsági övvel, vagy szállítóboxszal is. Ám így is csak a hátsó ülésen vagy a csomagtérben foglalhat helyet az állat, nehogy zavarjon vezetés közben! Ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz, milyen óvintézkedésekkel teheted tökéletessé az autózást.

Az autóban is vigyázz kedvencedre!

8.) Játszótéri etikett

Amennyiben nem csak kettesben élveznétek a tavaszi időt, és ellátogattok egy kutyafuttatóba, úgy nagyon fontos, hogy betartsd az ottani szabályokat. Figyelj arra, kedvenced miként játszik, ahogy arra is, hogy ne hagyjatok kellemetlen kupacokat magatok után. A legjobb, ha erre az időre is úgy tekintesz, mint közös program, és ehhez mérten aktívan részt veszel az eb tevékenységében. Nagyon kockázatos úgy szabadjára engedned az állatot, hogy nem felügyeled, mit csinál. A többi gazda is rossz néven fogja venni, ráadásul nagyon balesetveszélyes is.

Ide kattintva elmélyedhetsz a kutyafuttatók írott és íratlan szabályaiban. Itt pedig egy hasznos listát találsz azokról a holmikról, amelyek nagy segítségedre lesznek egy kutyás kirándulás során.

allergia bot élősködők ételallergia Heimlich-manőver kutyafuttató labda mérgező növények tavasz tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink