hirdetés

Egerben járt a New York-i rendőrségen is alkalmazott bizarr robotkutya: a fejét is megvakargatták

Hangai Lilla

2023. május 10 - Képek: Az Én Kutyám

A Boston Dynamics fejlesztése, a Spot nevű robotkutya nem is olyan régen, a 2021-es kudarca után újra az NYPD kötelékeibe lépett, ami újra közfelháborodást váltott ki. A félig saját jogkörrel rendelkező szürreális robot vajon mit keresett ma Egerben?

hirdetés

Spot, vagyis az egyik a néhány létező Spot közül egy workshopra érkezett, melyet a szuperszámítógépek fejlődésével kapcsolatban rendeztek meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Aggodalomra tehát semmi ok, az itthon megjelent robotkutya nem hivatalos közeg, mindenki leengedheti a kezét. Mutatjuk, hogy Magyarországon milyen területeken hasznosíthatnánk a robotkutya képességeit.

A farok csóválja a kutyát?

A videón is jól látható, hogy az elegáns léptekkel vonuló robotnak többen utat engedtek. Hogy most a félelem vagy az udvariasság vezérelte ezt a gesztust, arról sajnos nincsenek információink.
Azt azonban tudjuk, hogy ezeket a robotokat magáncélra nem lehet megvásárolni, a Boston Dynamics célkitűzése nem robotkutyák által világuralomra törni. Ezeket a gépezeteket olyan feladatok ellátására tervezték, amely az emberek számára veszélyes, körülményes vagy nehézkes lenne.

Eredetileg kutatási és mentési célra szánták őket, tavaly például bevetették őket Pompeji romjainál is, hogy illegális ásatásokat derítsenek fel, vagyis ha még menőbben akarunk fogalmazni, mondhatjuk, hogy műkincsrablókra vadásztak.

Így járőrözött Pompejiben: 

Spot és a gumicsirke esete

A Spotok 35 kg-ot nyomnak, 15 kg-ot is elbírnak és másfél órát tudnak aktívan feladatvégzéssel eltölteni. Ha merülni kezdenek, maguktól visszatérnek a töltőállomásukhoz, vagyis a „kutyaólba”. Sőt, ahogy a videón is remekül látszik, még egy gumicsirkét is műgonddal képesek felemelni.

Az Egerben bemutatkozott példánynak egyelőre még nincs neve, de a fején már ott díszeleg a nemzetiszín pántlika. Szerinted mi illene hozzá? Kommentben várjuk a javaslatokat!

robot kutya robotika robotkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!