hirdetés

Így reagáltak a huskyk a sétáló robotkutyára (videó)

Szénási Szimonetta

2024. május 28 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A két kutya az esti sétáltatás alkalmával találta szembe magát a robottal. Igazi látványosság lett a találkozóból.

hirdetés

Pár éve talán csak egy sci-fiben tudtuk volna elképzelni az alábbi jelenetet, mostanra viszont már egyre nagyobb teret nyernek maguknak a mechanikus ebek. Ám ahogy számunkra is meglepő egy-egy ilyen robotkutya, úgy a hús-vér ebeket is össze tudja zavarni. Miként a videón szereplő két husky reakciója is erről tanúskodik.

Dogs meet robot (OC)
byu/knusperpete infunny

A szibériai huskyk kezdetben úgy közelítenek a géphez, mint egy valódi fajtársukhoz, például meg is szaglásszák. Ám hamar egyértelművé válik a számukra, hogy valami nem stimmel a furcsa ebbel.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egy robotkutya nem csak hóbort

Mint korábban írtunk is róla, a robotikus ebek nem pusztán játékszámba mennek: bizonyos esetekben jó célt szolgálva helyettesítik a valódi állatokat. A brit Templeman House nevű idősek otthonában például terápiás kutyaként vetnek be robotokat. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a – jelen esetben plüssfigurához hasonlatos – gépek is tudnak pozitív hatást gyakorolni az emberekre. A 60 centiméteres, leginkább egy labrador retrieverre hasonlító Biscuit (Keksz) nevű robot többek között a demenciával küzdők állapotában is pozitív változást tud előidézni, lassítva a betegség lefolyását.

Emellett egyes rendőrőrsök is alkalmaznak robotkutyákat, sőt, nem olyan régen nekünk is volt szerencsénk testközelből szemügyre venni a New York-i hatóságok egyik robotikus szolgálati társát, név szerint Spotot, akit Egerben mutattak be, egy workshop keretében.

Spot / Fotó: Az Én Kutyám

Az elsőre bizarr külsejű gépállatoktól azonban nem kell tartani: nem az a cél, hogy lecseréljék a valódi szolgálati kutyákat. Ezeket a robotokat olyan helyszíneken vetik be, ahol élő állat vagy ember nem tudná elvégezni az adott feladatot, vagy veszélyt jelentene rá nézve. Például Pompeji romjainál, ahol illegális ásatásokat derítettek fel a segítségükkel.

Ezek a speciális robotok nem magánszemélyeknek készültek, ám kaphatók a piacon olyan robotikus négylábúak, akiket házi kedvencként is lehet tartani. Egyes típusok már hazánkban is elérhetők. Ha felkeltettük a kíváncsiságodat, milyen társra tehetnél szert, ide kattintva mélyedhetsz el a lehetőségek között.

kutya és robot robot robotika robotkutya szibériai husky videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!