hirdetés

Hőguta, napszúrás, hősokk – Ez a különbség köztük, és így előzd meg őket

Szénási Szimonetta

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran szinonimaként használjuk a címbéli kifejezéseket, ám nem egyazon állapotot takarják. Ahogy a kialakulásukért is más felelős.

hirdetés

Idén már volt részünk jó pár tikkasztó napban, és az előrejelzések szerint még készülhetünk is igazi nyári forróságra. A gyakorta már extrémnek mondható hőmérséklet jelentősen megterheli mind az emberek, mind az állatok szervezetét, főként a nem megfelelő körülmények vagy az arra hajlamosító tényezők meglétekor. Vegyük sorra, mit értünk pontosan, hőguta, napszúrás, illetve hősokk alatt, és miként védhetők ki ezen állapotok.

A hőguta percek alatt drasztikus állapotromlást mutathat

A hőguta a kutya életét veszélyezteti

A hőguta kapcsán már számos írás született az oldalunkon, nyomós okkal: az állapot rövid úton életveszélyessé válik, és sajnos évről évre történnek tragédiák. Hogy meg tudd előzni, tisztázzuk, mit jelent a fogalom!

Hőguta esetén a kutya (vagy az ember) testhője a magas külső hőmérséklet hatására olyannyira megemelkedik, hogy az már zavart okoz a keringési rendszerek, valamint a szervek működésében. Az állapot gyors közbeavatkozás nélkül halálos. Az egyik legnagyobb mulasztás, ha kedvencedet a zárt autóban hagyod, aminek az utastere pillanatok alatt akár 70 °C-ra hevülhet. A kutya normál, 38–39 fokos testhője ebben a katlanban percek alatt elérheti a 41 fokot, ami már visszafordíthatatlan agyi károsodást, vagy akár halált okozhat.

A hőguta tünetei a kutya esetében a következők:

  • tág pupillák;
  • felgyorsult lihegés;
  • hányás;
  • hasmenés;
  • gyors szívverés;
  • vörös nyelv, sápadt íny;
  • besűrűsödött nyál;
  • szédülés;
  • remegés, rángás;
  • ájulás, kóma.

Ahogy az autóban, úgy bármilyen zárt, nem szellőző helyen hőgutát kaphat a kutyád, de séta közben is, ha a hőfelvétel és a hőleadás egyensúlya felborul. Ilyen szempontból a brachycephal, vagy a köznyelvben gyakran csak rövid orrúként emlegetett kutyafajták, továbbá az ilyen jellegű ebek vannak nagyobb veszélyben. Ilyenek az angol és a francia bulldog, a mopsz, a német boxer, a pekingi palotakutya vagy a si-cu. Emellett a fekete bundájú, valamint a hosszú szőrű kedvencek is nagyobb veszélyben vannak.

A bullmasztiffok is a magasabb kockázati csoportba tartoznak

A hőguta megelőzésében fontos a kutya megfelelő ellátása

Egyértelmű, hogy zárt autóban még néhány percre sem szabad hagyni az állatot (a résnyire nyitott ablak sem elegendő!), de arra is figyelned kell, hogy kedvenced előtt mindig legyen friss víz, legyen olyan hűvösebb vagy árnyékos helye, ahova elvonulhat, és semmiképpen sem szabad őt mozgatni a napon. Ezalatt értjük mind a sétát, mind a kinti játékot. Ezeket a tevékenységeket időzítsd a reggeli, illetve az esti, már enyhébb órákra. Akkor is válassz árnyas, lehetőleg fás helyet, és ha kell, több pihenővel szakítsd meg a kimenőt.

10 és 16 óra között ne vidd sétálni kedvencedet a nagy melegben. A beton is túl forró a mancsának.

Hősokk

A hőguta mellett a hősokk is a kutya életébe kerülhet. A hőkimerülésnek is nevezett állapot a nagy melegben végzett erős fizikai megterhelés következménye. Embereknél gyakori a tömeges hősokk sportrendezvényeken, míg kutyáknál szintén kiválthatja bármilyen aktivitás, legyen az tényleges sport, de akár játék is. A hőség és a nem megfelelő vagy elmaradt folyadékpótlás következtében az állat rosszul lesz.

A hősokk és a hőguta tünetei hasonlóak a kutya esetében

A szapora szívverés és lihegés, a felforrósodott test, a besűrűsödött nyál, a sápadt nyálkahártyák, a koordinálatlan mozgás, a felborult elektrolit-háztartás miatti izomgörcsök, az ájulás vagy a komatikus állapot mind nagy bajra utalnak. (Emberek esetében a hőguta hatására a bőr száraz, forró és kipirult lesz, míg a hősokkot izzadás kíséri, ahogy a Dívány is írja.)

Ilyen szempontból az sem mindegy, mit iszik kedvenced: miként korábban írtunk róla, a minden ásványi anyagtól megfosztott desztillált víz hosszú távon képes felborítani a szervezet elektrolit-háztartását, és a sejtek vízáteresztő képességét is befolyásolja. Kutyádnak tökéletes folyadék a sima vagy szűrt csapvíz, a lényeg, hogy az mindig tiszta, friss és elegendő legyen.

A hősokk és a hőguta kezelése

A hőgutához hasonlóan a hősokk is életveszélyes állapot, így bármelyikre is gyanakszol, elsődleges feladatod, hogy megkezd a kutya hűtését. Vidd hűvös, lehetőleg klimatizált helyre, de legalább árnyékba, majd kezdd el hideg vízzel, hideg vízbe merítéssel, jégakkukkal visszahűteni. A vizes törülköző veszélyes: könnyen hőcsapdává válik, mivel akadályozza a hőleadást, így csak rontva az eb állapotán. Emiatt vizes ruhát csak nagyon gyakran cserélve szabad bevetni. A legfrissebb ajánlások szerint a leghatékonyabb a kutya hideg vízbe merítése úgy, hogy az állat feje ne kerüljön víz alá. A kezeddel azonban megnedvesítheted kedvenced arcát is.

Az állatorvosok a hideg vízbe merítést tartják a legjobb hűtési technikának

Itatni is próbálhatod, ha magánál van az állat, de erőltetni semmiképpen sem szabad. Helyette nedvesítsd meg az ajkát és a szája belsejét. Miként a Magyar Állatvédők Országos Szervezete tanácsolja, a hűtés legalább 15 percig tartson, még abban az esetben is, ha az eb állapota szemlátomást javul.

Nagyon fontos, hogy miközben elkezded a hűtést, vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal, akihez mihamarabb el kell juttatnod a kutyát. Még akkor is, ha idővel jobban lesz, mert az esetleges belső károkat csak a megfelelő vizsgálatok elvégzésével tudja felmérni a doktor.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Napszúrás

Napszúrásról akkor beszélünk, ha közvetlen napsugárzás éri az állatot. Ez mind az emberekre, mind az állatokra veszélyes.

A napszúrás tünetei a kutya esetében megegyeznek a hőguta vagy a hősokk tünetegyüttesével, és a kezelése is hasonló: mihamarabb meg kell kezdeni az állat hűtését, majd azonnal állatorvoshoz juttatni.

A napsugárzás a bőrrák kockázatát is jelentősen megnöveli kedvenceink esetében is. Hogy miként védekezhetsz ellene, arról ide kattintva tájékozódhatsz.

hőguta hősokk napszúrás nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!