hirdetés

5 kutyafajta, amelyik népszerű az egész világon

Szénási Szimonetta

2023. október 21 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Az, hogy ki melyik kutyát kedveli, sok tényezőtől függ. Ám léteznek olyan fajták, amelyekért világszerte rajonganak.

hirdetés

A különféle statisztikákra alapozva azt mondhatjuk, az alábbi öt kutyafajta igen népszerű, bármerre is járunk.

1.) Törpe uszkár

Az uszkárok igen ragaszkodó, családcentrikus kedvencek, akik jól kijönnek más házi kedvencekkel is. Emellett nyugodt természettel vannak megáldva, nem jellemző rájuk a csavargás, ám kiváló eredménnyel taníthatók. A sport terén is jeleskednek, agilityben például kiválóak, ahogy nyomkövetésben és egyéb segítő feladatokban is remekül megállják a helyüket. Számos országban, köztük Kanadában és Japánban is listavezetők.

2.) Labrador retriever

Cseppet sem meglepő módon a labrador is felkerült erre a listára, hiszen az Egyesült Államokban, Finnországban, Indiában, Portugáliában, az Egyesült Királyságban és Kanadában is ott van a legkedveltebb fajták között. Érdemei között szerepel a gyors tanulási képesség, a pontos feladatvégrehajtás, a fáradhatatlanság. Mindezek miatt gyakran alkalmazzák mint segítő-, kereső-, mentő-, illetve szolgálati kutya.

3.) Amerikai Staffordshire Terrier

Az „amsztaffok” nemcsak Amerikában, de a világ számos pontján, többek között Ausztráliában és Oroszországban is kiemelt figyelemnek örvendenek. Amellett, hogy kitartóak és szívós kutyák – munkakutyának tenyésztették ki őket –, roppant mód ragaszkodnak a gazdájukhoz. Ám erős személyiségük miatt nem ajánljuk őket első kutyának. Az is nagyon fontos, hogy hatalmas mozgásigénye nap mint nap kielégüljön, ezért csak aktív életet élőknek javasolt a tartása. Sokan keverik őket a pitbullokkal, hiszen megkülönböztetésük a mai napig igen nehéz.

Ha érdekel, miért tiltják őket sok országban, hallgasd meg podcast adásunkat, amelyben Vasszi Zoltán, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület vezetője, küllembíró, a Tiger Tattoo’s Amerikai Staffordshire Terrier Kennel tulajdonosa és Kressalek Ágnes, az XXL Pitbull Kennel tulajdonosa mesélnek.

4.) Német juhászkutya

A németjuhászok az egyik legnépszerűbb rendőrkutyák, hiszen okosak, tanulékonyak és remekül ellátják a rájuk bízott feladatot. Vakvezető, kereső-, terelőkutyának is kiválóak, de családi kedvencként is sok örömet okoznak. Dániában, Csehországban és Norvégiában a legnépszerűbb fajtának számít.

5.) Yorkshire terrier

A yorkie egy szintén toplistás kutya; többek között Spanyolországban, Litvániában, sőt Dél-Afrikában is igen keresettek. Ám meggyőződéssel állítjuk: itthon is mindenki ismeri legalább egy yorkie-st a környezetében.

Sokakat megtéveszt a bájos külsejük, és úgy vélik, a yorkshire terrierek igazi ölebek. Ám vérbeli terrierként imádnak játszani, szükségük van az akár napi többszöri sétáltatásra, és bizony bőven szorult akarat a kis testükbe.

amerikai staffordshire terrier labrador retriever legnépszerűbb kutyák német juhászkutya népszerű kutyafajták toplista uszkár yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink