hirdetés

5 legnépszerűbb fajta a magyar kutyások körében: ezek az ebek érdekelnek titeket a legjobban

László Enikő

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya a világ egyik legváltozatosabb faja. Rendkívül különböző a személyiségük, kinézetük és a feladatuk is, amire kitenyésztették őket. A következőkben összeszedtük, melyik az 5 legnépszerűbb fajta a sok közül.

hirdetés

Kicsi-nagy; hosszú- vagy rövidszőrű; vadász-, társasági vagy őrző-védő; ezek az ebek mind érdekesek annak, aki szereti a kutyákat. A következő listát az alapján állítottuk össze, hogy mely fajtaleírásainkat olvastátok a legtöbben; tehát olvasóink körében ez az 5 legnépszerűbb fajta. Meglepő, milyen különböző ebeket találtatok a legizgalmasabbnak!

1. Az egyik legnépszerűbb fajta a Yorkshire terrier, a kis szobacirkáló

A yorkie világszerte rendkívül népszerű kutyafajta, és ezáltal természetesen a magyar kutyások körében is kedvelt. Az AKC 2022-es listáján a 13. legnépszerűbb kutyaként szerepelt. Az a lista az alapján készült, hogy hány egyedet regisztráltak belőle az Egyesült Államokban. Ha nem is a yorkie-ból regisztrálják hazánkban a legtöbbet (a MEOESZ listáján a 4.), az egyik legnépszerűbb, legérdekesebb fajtának mondható, hiszen a yorkshire terrier fajtaleírását olvastátok a legtöbben.

Yorkshire terrier, az egyik legnépszerűbb fajta

Aki élt már együtt yorkie-val, az biztosan beleszeretett. Apró, törékeny kiskutyának tűnik, de hatalmas személyisége van, és egyáltalán nem olyan nebáncsvirág, mint azt sokan gondolják róla. Magabiztos, karakán és olykor kicsit makacs is, de emellett egy rendkívül szeretetteljes és szórakoztató társ, akinek bizonyosan van humora!

2. Tacskó, a hosszú testű öntudat

A tacskó napjainkban az egyik legnépszerűbb kutyafajta. Többféle méretben, színben, mintázatban és szőrhosszban is találkozhatunk vele. Nincs olyan ember, akinek ne lenne véleménye a tacskóról. Mindenki tudja róla, hogy igazi egyéniség. Kicsi a bors, de erős: ez a mondás rá különösképp igaz. Alacsony lábakon jár hosszú testével, na és persze hatalmas öntudattal. Az biztos, hogy az egyik legkarakteresebb tagja a kutyavilágnak! Az AKC listáján a 9. helyet érte el, a MEOESZ-én a 6. pozíciót tudhatja magáénak.

Tacskó, a hosszú testű öntudat.

3. Angol cocker spániel, a lógófülű szeretetcsomag

Míg a MEOESZ top 10-es listájára nem került fel, és az AKC rangsorában is a 29., nálunk ő lett a bronzérmes. Ez is bizonyítja, hogy sokan érdeklődnek iránta. Eredetileg vadászatra tenyésztették, de ma már leginkább házi kedvenc, hiszen rendkívül szeretetteljes társ. Megjelenése éppoly bájos, mint belső tulajdonságai, ezzel a kombinációval pedig sokakat levesz a lábáról. Okos, energikus és kedves társ, aki szeret gazdája kedvében járni.

Angol cocker spániel.

4. Moszkvai őrkutya, a katonai titok

Érdekesség, hogy fajtaleírásainkat leginkább az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) által elismert fajtákról írunk, de a moszkvai őrkutyánál kivételt tettünk. És jól is sejtettük, hogy annak ellenére, hogy számos szövetség nem ismeri még el, nagyon sokan kíváncsiak rá. A moszkvai őrkutya ugyanis a negyedik legolvasottabb fajtaleírásunk, így a nagytestű kutyák közül ő a legnépszerűbb fajta.

Moszkvai őrkutya, aki egykor hadititok volt.

Egykor a Szovjetunióban tenyésztették ki, létezése sokáig szigorú hadititok volt. A szovjetek egy olyan nagytestű őrző-védő kutyát akartak létrehozni, aki intelligens, jól képezhető, így az ebekhez kevésbé értők is tudják irányítani; de mindezek ellenére kemény legyen, akivel egy ember nem képes szembeszállni. A Szovjetunió megszűnése után kezdett el terjedni szélesebb körben, és azóta sok rajongója akad a fajtának.

5. Cane corso, aki az olasz harcmezőkről költözött a családok szívébe

A cane corso az utóbbi időben rendkívül népszerű kutyává vált. A marcona külső családjával szemben ugyanis rendkívül érző szívet takar.

Azonban nem való akárkinek, sokak számára ő inkább az a fajta, akit csak távolról érdemes csodálni. Hozzá nem értő kezében ugyanis veszélyes. Ennek ellenére, ha megfelelő gazda mellé kerül, csodás társ és védelmező egyben. Izmos, okos és hűséges kutya, éppen ezért akad ennyi rajongója. Az AKC listáján a 18. helyet foglalja el.

angol cocker spániel cane corso fajtaleírás kutyafajták legnépszerűbb kutyák moszkvai őrkutya népszerű kutyafajták népszerű kutyák tacskó toplista yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink