hirdetés

Apró vadászok, akiknek nem véletlenül lóg a füle – ilyenek a rövidszőrű tacskók

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

A tacskók elragadó személyisége és imádnivaló természete ideális társsá teszi a fajtát. Ám sokkal több van bennük, mint a bájos pofi és a virsli test.

hirdetés

A MEOESZ 2023-as, legnépszerűbb kutyafajtákat felvonultató listáján a francia bulldog után a képzeletbeli dobogó második helyét a rövidszőrű tacskó foglalja el. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet a tacsikról, amelyeket talán nem mindenki ismer.

A tornasor utolsó tagjai

Nem mindenki tudja, hogy a tacskók az Amerikai Kennel Club besorolása szerint a kopó csoportba tartoznak. Itt olyan vadászkutyákat találhatunk, mint a basset hound vagy az agár – hozzájuk képest a tacskók a maguk 20-23 centiméteres magasságukkal egyértelműen a kopók tornasorának végén kullognak. (Az FCI a tacskóknak külön csoportot szentel, az ő besorolásuk nem veszi a fajtát a kopókkal egy kalap alá.)

Ne tévesszen meg a méret

Kis termetük ellenére a tacskók nagyon aktív állatok. A közhiedelemmel ellentétben a rövid lábak nem jelentik azt, hogy ne akarnának szaladgálni és mókázni a szabadban. Egy átlagos felnőtt tacsinak általában legalább napi egy órányi közepesen intenzív mozgásra van szüksége az általános jólléthez és az egészsége megőrzéséhez. Sőt, egyes tacskók még túrázni is szeretnek. Ha ölebre vágysz, a tacskó nem jó választás.

A szabadság kutyái

A két világháború során a tacskók gyakran feltűntek a német propaganda rajzfilmekben, mivel a kutya rendkívül népszerű volt az országban. A fajta iránt emiatt az Egyesült Államokban nem volt túl nagy a lelkesedés. Az Amerikai Kennel Club ezt úgy próbálta orvosolni, hogy kísérletet tett az átnevezésükre. A szabadságkutya és a borzkutya is felmerült lehetséges névként, de végül egyik sem vált be, és maradt az eredeti daschund megnevezés.

A füleik nem véletlenül lógnak

A különböző kutyafajták tenyésztése során az emberek által kívánatos külső tulajdonságok sokat nyomnak a latba. A tacskók esetében azonban a legfontosabb szempont az volt, hogy munkájukat a lehető leghatékonyabban végezzék, testfelépítésük pedig a kiváló vadászati képességeket és az egészséges életet támogassa. A fülek ez utóbbiban játszanak fontos szerepet. Bár elképesztően bájos megjelenést adnak az állatnak, funkciójuk nem esztétikai; a kosztól, fűtől és egyéb szennyeződésektől védik a hallójáratokat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nem törvényszerű, hogy rossz a gerincük

A tacskók egészségével kapcsolatban sokaknak az első, ami az eszébe jut, az, hogy rossz a gerincük. Tény, hogy testfelépítésükből adódóan hajlamosabbak bizonyos ízületi betegségekre, ám megfelelő gondozással elejét vehetjük ezek korai kialakulásának. Köztudott tény például, hogy a tacskók legnagyobb ellensége a lépcsőzés és az ugrás. Vigyük hát ölben a lépcsőn, és alakítsunk ki számára egy feljárót a kanapéra. Ha elkerüljük azokat a tevékenységeket, amelyek negatívan hatnak a kutya egészségére, sokkal tovább megőrizhetjük azt.

Makacs, de nem taníthatatlan

A tacskók híresen önfejű kutyák; kis testben nagy egó lakozik. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megfelelő képzéssel ne lehetne őket megtanítani arra, hogy minden körülmény között kövessék a gazdit. A tacsikkal kapcsolatban a legnagyobb hiba, amit sok gazda elkövet, hogy következetes képzés nélkül csak várja, a kutya szót fogadjon. Nos, ez nem fog megtörténni – de nem csak a tacskónál. Minden fajta esetében nélkülözhetetlen a megfelelő tréning.

Hangosak – de csak ha okuk van rá

A tacskók valóban a vokálisabb fajták közé tartoznak, de egyáltalán nem arról van szó, hogy megállás nélkül ugatnának. Csak azoknak a kutyáknak nem áll be a szája – és ez szintén minden fajta esetében igaz –, akiknek valami problémájuk van, és így próbálják ezt elmondani. Korábban szakértő segítségével körbejártuk már a folyamatos ugatás témáját, ami a tacskók esetében különösen problémás lehet.

Egy nem elég belőle

Kevesen tudják, hogy 2014-ben egy brit nő 12 éves tacskóját koreai tudósok sikeresen klónozták. A kedvencből vett bőrminta felhasználásával a Winnie névre hallgató kutya tökéletes genetikai másának embrióját alkották meg. Mini Winnie tökéletes mása lett Winnie-nek – igaz, a gazdi elmondása szerint a két kutya személyisége más. (Abba pedig inkább ne menjünk bele, hogy az egész klónozás milyen morális kérdéseket vet fel…)

A tacskók elképesztően szeretetreméltó kutyák, de tény, hogy a fajta nem való mindenkinek. Ebben a cikkünkben tenyésztővel beszélgettünk arról, milyen is a  tacskó.

legnépszerűbb kutyák népszerű kutyafajták rövidszőrű tacskó tacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink