hirdetés

Tényleg értik a kutyák az emberi nyelvet? – etológus válaszol

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több videó kering a közösségi médiában, amelyben gazdik és kutyák „beszélgetnek”. Az ebek nyomógombok segítségével kommunikálnak az emberekkel, és egyes kedvencek több szóból álló kifejezések megalkotására is képesek. De vajon mennyi ebből az valóság és mennyi a megrendezett jelenet? Utánajártunk, mi lehet az igazság.

hirdetés

Mennyire értheti egy kutya az emberi nyelvet?

A kutyák számára készült gombok az alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) eszközökön alapulnak, amelyeket a nem-verbális emberek számára fejlesztettek annak érdekében, hogy ők is tudjanak másokkal kommunikálni. A kedvencek alapvetően tudnak beszélni, csak nem egy nyelven velünk. Ugatással, morgással és egyéb hangadásokkal kommunikálnak – és egy jó gazdi tudja is értelmezni ezeket a jelzéseket. De mennyivel könnyebb a dolga az embernek, ha a kutya csak megnyom egy gombot, és szavakkal fejezi ki, mit szeretne, ha „beszéli” az emberi nyelvet!

A kerek gombok mindegyike egy-egy előre felvett szót játszik le, ha az állat megnyomja. Tehát az alapelv az, hogy ha a kutya például szeretne kimenni, megnyomja a „séta” gombot, ha éhes, rányom az „étel” gombra. Természetesen ahhoz, hogy a kutya megtanulja használni a gombokat, és megértse, melyik mit jelent, tanításra van szükség.

Egyszerűbb lenne rájönni, mit akar a kutya, ha beszélné az emberi nyelvet

A gombok tudományos háttere

Köztudott tény, hogy a kutyák hamar meg tudják tanulni bizonyos szavak jelentését. Például az ül, fekszik, lábhoz mind olyan kifejezések, amelyeket a legtöbb kedvenc ismer. Sőt, kutatások azt is bizonyították, hogy a kutyák még arra is képesek, hogy különbséget tegyenek a létező és halandzsa szavak között. Logikusnak tűnhet tehát, hogy ha a kutya érti a szavakat, akkor talán maga is képes lehet mondatokat alkotni.

Az állat tanítására több módszer is létezik. Az egyik legnépszerűbb az úgynevezett Fitzgerald-kulcs, melynek lényege, hogy a nyomógombokat szókategóriák szerint csoportosítva helyezik el. Emberek esetében az az elgondolás, hogy ez megkönnyíti a tanuló számára, hogy emlékezzen arra, melyik gomb hol található. És úgy tűnik, hogy ez a kutyáknál is működik – legalábbis látszólag.

„Beszélő” kutyák

Egy, a gombokat használó kutyáról készült videó láttán az ember óhatatlanul elhiszi, hogy a kedvenc tényleg beszél. Főleg, ha az állat rányom a „Szeretlek” gombra vagy valami más, megható vagy vicces szókapcsolatot alkot. Ám nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, hogy az állat valóban olyan jelentéstartalmat társít a gombokhoz, mint ahogy mi emberek értelmezzük azokat.

„A kutyák nagyon hamar rájönnek arra, hogy ha nyomogatják a gombokat, akkor figyelmet kapnak a gazdájuktól” – mondja Tóth Kata Mária etológus doktorandusz. „Ráadásul a kutyák rendkívül jól olvasnak az emberek mimikájáról és mozdulatairól. Tehát ha az állat rálép a gombra, és látja a gazdáján, hogy örül vagy kap egy jutalomfalatot, egy simogatást, és megdicsérik, hogy milyen ügyes, akkor nem biztos, hogy tényleg azért nyomta meg azt a gombot, mert közléskényszere volt, hogy szereti a gazdáját. Természetesen kötődik hozzá, de itt a kommunikációja célja az, hogy a gazdája figyelmét felhívja magára.”

@wafflestheyorkie He is getting cheeky 😂 #talkingdog #dogbuttons #yorkshireterrier ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

És mi a helyzet azokkal az állatokkal, akik teljes mondatokban „beszélnek”? Nos, az etológusok szerint elég valószínű, hogy a látszat itt sem teljesen fedi a valóságot. „Nem tudunk jelenleg arról, hogy a kutyák képesek lennének ilyen komplex mondatokban gondolkozni annak ellenére, hogy rendkívül sok kommunikációs elemet használnak és bizonyos esetekben bonyolult összefüggéseket is képesek megérteni. A jelnyelv (akár több, mint 1000 jel és azok jelentése) megtanulásának lehetősége a főemlősök esetében bizonyítást nyert – igaz, náluk sem annyira komplex, mint az embereknél. A kutyáknál pedig egyáltalán nem tudunk arról, hogy komplex kifejezésekben lennének képesek gondolkozni. Valamilyen szinten tudják használni a gombokat, de erős limitációi vannak az ilyen jellegű kommunikációnak.”

Az etológus arra is felhívja a figyelmet, hogy eleve a nyomógombok használatának helyes tanítása is óriási kihívás. „A gombok jelentésének megértése egy dolog. Azt is meg kell tanítani a kutyának, hogy csak akkor nyomja meg a gombot, ha tényleg akar valamit. Egyébként pedig hagyja békén, és ne nyomogassa csak azért, mert figyelmet szeretne. Ehhez pedig egy nagyon komoly gátlás kell az állattól, amit igen kérdéses, hogy hány kutya tud ilyen szinten megtanulni.”

Átverés az egész?

Elnézve a közösségi médiában keringő videókat és a kutya-influenszerekké avanzsált beszélő ebeket, nem vitatjuk, hogy a gombok használata egy bizonyos szintig működik. Az azonban kérdéses, hogy a komplex mondatok értelmével és az egyes szavak jelentéstartalmával vajon tényleg tisztában vannak-e a kedvencek. Egy fél perces videóból nem fog kiderülni, hogy előtte a kutyával mennyit gyakorolta a gazdi, hogy mit kell megnyomni ahhoz, hogy elkészüljön egy lájkvadász videó.

@sapphie_the_pomsky FAMOUS DOGS TRIVIA 🐶❤️ Part 1 We love all these dogs so much! Follow them for some wholesome content:) #dogs #famousdogs #petsoftiktok #fyp ♬ original sound – Sapphie the Pomsky

Ugyanakkor nézzük a jelenség pozitív oldalát: a gombok tanítása is egy remek gazdi-kutya közös program, ami kétségtelenül erősíti a kettejük közti kapcsolatot. De csodát azért ne várjunk tőle.

kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya kommunikáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink